N. V. | 14. 9. 2022, 19:46

Mala morska deklica najbolj NEZAŽELEN film zadnjih časov: negativni komentarji kar dežujejo

Profimedia

Tako slabega odziva pa še ne! 1,5 milijona nevšečkov na YouTubu v samo dveh dneh.

Napovednik za Disneyjevo različico Male morske deklice je zbral več kot 1,5 milijona nevšečkov na YouTubu, potem ko se je zvezda filma Halle Bailey soočila z rasističnim odzivom uporabnikov Twitterja.

Negativen odziv na uradni napovednik filma – prvi pravi vpogled v film – je bil tako hud, da je YouTube zdaj onemogočil števec nevšečkov, vendar ne prej kot je dosegel več kot 1,5 milijona.

Rasističen odziv

Prišlo je do bridkega vala rasističnega odziva na Disneyjevo odločitev, da glavno vlogo dodeli temnopolti ženski

Namreč v prejšnjih popkulturnih ponudbah, vključno z Disneyjevim, je bila morska deklica Ariel večinoma prikazana kot belka.

Uporabnica Twitterja je zapisala: "Če želi Disney več raznolikosti, bi morali ustvariti drug lik ..." Po njenih besedah, bi morali spoštovati vse etnične skupine in kulture.

Odziv igralke

Mala morska deklica je igrana priredba priljubljene Disneyjeve risanke o princesah, glavni lik Ariel pa igra 22-letna igralka iz Los Angelesa v Kaliforniji.

Profimedia

Kot odgovor na spletne kritike je Baileyjeva za ameriški tednik People povedala, da se je osredotočala na pomen svojega lika in ne na sovraštvo. Meni, da bo s tem, da igra Ariel ona, pomagala, da se bodo tudi temnopolti otroci lahko poistovetili z likom.

Pozitivni odziv

Ni se motila. Kljub negativnemu odzivu je pa je napovednik postal viralen še iz enega razloga: starši so začeli po družbenih omrežjih objavljati reakcije svojih otrok, ko so videli Disneyjevo princeso, ki je bila videti kot oni. V posnetkih, ki so jih delili na TikToku, je mogoče videti deklice z velikimi očmi in ogromnimi nasmeški, ki gledajo napovednik in komaj zadržujejo svoje navdušenje.

@armlina Representation matters!!!! #fyp #foryou #thelittlemermaid #Ariel #littlemermaidmovie #representation #disney ♬ original sound - N

Slaba vizualna podoba?

Številni kritiki so grajali Disney tudi zaradi vizualne podobe. Ugotavljali so, da ni videti, kot da je princesa pod vodo.

Zaplet filma bo sicer ostal enak izvirniku, Ariel se dogovori z morsko čarovnico Ursulo, da dobi človeške noge v zameno za njen glas. Napovednik se je zaključi z datumom izida: predviden je naslednje leto, maja 2023.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.