4. 5. 2022, 16:03 | Vir: STA

Znano je, komu gre letos v roke zlati lev

Profimedia
Znano je, komu gre letos v roke zlati lev (foto: Profimedia)

Seznam tekmovalnih filmov in celoten program letošnjega 79. mednarodnega filmskega festivala v Benetkah naj bi objavili konec julija. Festival bo letos potekal od 31. avgusta do 10. septembra.

Ameriški režiser in scenarist Paul Schrader je letošnji dobitnik zlatega leva za življenjsko delo mednarodnega filmskega festivala v Benetkah. "Zelo sem počaščen. Benetke so lev mojega srca," je v odzivu, objavljenem na spletni strani beneškega bienala, dejal Schrader. Beneški mednarodni filmski festival je najstarejši festival te vrste na svetu. Prvič so ga pripravili leta 1932, tako da letos obeležuje 90-letnico.

Soglasna odločitev

Odločitev o dobitniku zlatega leva za življenjsko delo je sprejel upravni odbor beneškega bienala, ki je podprl predlog direktorja festivala Alberta Barbere

"Schrader je ključna osebnost novega Hollywooda, ki je v poznih 60. letih prejšnjega stoletja revolucioniral podobe, estetiko in jezik ameriške kinematografije. Brez pretiravanja lahko rečemo, da je eden najpomembnejših ameriških filmskih ustvarjalcev svoje generacije, režiser, na katerega sta močno vplivali evropska kinematografija in kultura, ter trmasto neodvisen scenarist, ki kljub temu zna delati po naročilu in se samozavestno premikati po hollywoodskem sistemu," je svoj predlog utemeljil Barbera.

Profimedia

"Drzna vizualna stilizacija, ki je značilnost vseh njegovih filmov, ga uvršča med najsodobnejše predstavnike kinematografije, ki je živahna in subtilno raziskuje sodobnost. Schrader gre v korak s to sodobnostjo ne le z neutrudno intelektualno in sočutno radovednostjo, temveč tudi s presenetljivo sposobnostjo krmarjenja po tehnološkem razvoju filma ter njegovih produkcijskih in distribucijskih sistemih. Zahvaljujoč tej drznosti (ki je v zreli fazi kariere ni pripravljenih poskusiti veliko filmskih ustvarjalcev njegovega kova) Schrader ne samo da nadaljuje z delom, ampak nam je v zadnjih letih podaril tudi nekaj svojih najlepših filmov," je še zapisal direktor beneškega filmskega festivala.

Profimedia
Alberto Barbera z Robertom Benignijem, lanskoletnim dobitnikom zlatega leva za življenjsko delo.

Alberto Barbera z Robertom Benignijem, lanskoletnim dobitnikom zlatega leva za življenjsko delo.

Schraderjevo delo

Režiser, scenarist in filmski kritik Paul Joseph Schrader se je rodil 22. julija 1946. Je scenarist ali soavtor scenarijev za štiri filme ameriškega režiserja Martina Scorseseja: Taksist (1976), Pobesneli bik (1980), Zadnja Kristusova skušnjava (1988) ter Med življenjem in smrtjo (1999).

Profimedia
Odlomek z Robertom de Nirom iz filma Taksist (1976)

Odlomek z Robertom de Nirom iz filma Taksist (1976)

Režiral je 19 celovečernih filmov, med katerimi so režijski prvenec, kriminalna drama Blue Collar leta 1978, kriminalna drama V podzemlju seksa leto dni kasneje in Ameriški žigolo leta 1980, triler Ljudje mačke (1982), biografska drama Mishima: Življenje v štirih poglavjih (1985), biografski film Patty Hearst (1988), kultni film Light Sleeper (Lahki spalec, 1992), dramo Affliction (Bolečina, 1997), biografski film Auto Focus (Avtofokus, 2002), erotični triler Kanjoni (2013), triler First Reformed (Prvi reformiran, 2017), ki mu je prinesel prvo nominacijo za oskarja, in kriminalno dramo Preštevalec kart (2021).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.