30. 1. 2022, 14:00 | Vir: STA

Filmski festival Sundance predstavil več kot 80 filmov, nagrade razglasili virtualno

profimedia

Nanny je postala prva grozljivka, ki je dobila glavno nagrado na ameriškem filmskem festivalu Sundance. Režiserki prvenec ameriške ustvarjalke Nikyatu Jusu pripoveduje o nezakoniti priseljenki iz Senegala, ki dela kot varuška v New Yorku. Nagrado za najboljši dokumentarni film je prejel film The Exiles o treh disidentih iz Kitajske.

V zmagovalnem filmu Nanny igrata Anna Diop in Michelle Monaghen. Film pa prikazuje žrtvovanje senegalske varuške Aishe, ki je zapustila svojo domovino in mladega sina, da bi si ustvarila novo življenje. V njem se prepletajo prvine grozljivk in afriške folklore, sooča pa se z izzivi rase in materinstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dokumentarni film The Exiles režiserke Christine Choy pa sledi zgodbi treh izgnanih disidentov iz Kitajske po pokolu na Trgu nebeškega miru.

V kategoriji svetovni kino je žirija za zmagovalca okronala film Utama iz Bolivije, ki govori o starejšem staroselskem paru. Najboljši mednarodni dokumentarni film pa je postal okoljski All That Breathes iz Indije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Priznanje gledalcev je prejel ameriški dokumentarni film Navalni o zaprtem ruskem nasprotniku Kremlja Alekseju Navalnemu. V kategoriji ameriški igrani film pa je občinstvo nagradilo film Cha Cha Real Smooth, kjer ima glavno vlogo Dakota Johnson.

Nagrade so razglasili na virtualni prireditvi. Zaradi pandemije covida-19 je namreč festival potekal večinoma po spletu. V devetih dnevih so predstavili več kot 80 filmov in skoraj 60 kratkih filmov.

Festival, ki ga je leta 1985 ustanovil igralec Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu. Na njem svetovno premiero doživi marsikateri film, ki pozneje prejme pomembne nagrade.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.