12. 4. 2017, 10:00 | Vir: Playboy

Fotodelavnica na idiličnem otoku Bali

Aleš Bravničar

Fotografska delavnica na plaži sredi Indijskega oceana? Zakaj pa ne! Na idiličnem otočku v srcu Indonezije, odetem v večno poletje, smo z ekipo Shoot The Centerfold izpeljali še en vrhunski fotografski seminar, kjer so se udeleženci izpopolnjevali v fotografiji na najvišji ravni. Tudi tokrat kakopak ni šlo brez podalpskega pridiha – popolnoma gole prelepe slovenske plavolaske.

V današnjih (pre)dragih časih je indonezijski otok Bali kot meka nizkih cen perfektna recesijska turistična destinacija, saj si zaradi devalvirane rupije lahko milijonar že s sto dolarji v žepu. Pole tega bi težko našli idealnejši kraj za vrhunsko profesionalno fotografsko delavnico, ki kot del svojega izobraževalnega kurikuluma zahteva dih jemajoče panorame. Razkošno domovanje nam je kot bazo za deset dni, nabitih s teorijo in prakso, ponudil podjetnik Andrej Zorko, ki z ženo Ido že 15 let živi na rajskem Otoku bogov. V njuni Vili Zala smo imeli prostor za jutranje teoretiziranje in procesiranje fotografij ter sproščujoča večerna namakanja v bazenu, čez dan pa smo se izgubljali sredi riževih polj, na zapuščenih vulkanskih plažah ter pod palmami čudovitih balijskih rezidenc in njih bazenov. Slovensko trobojnico je na delavnici poleg mene in Andreja zastopala tudi naša Iris Avdić, ki smo jo na straneh Playboya občudovali že dvakrat. Z njo sem med delavnico posnel piktorial za našo revijo in želel ob tem udeležencem pokazati, kako poteka pravo pravcato profesionalno fotografiranje za Playboy. Dvanajst zelo senzualnih fotografij, posnetih na mojih priljubljenih lokacijah otoka, je končalo na naslovnici in notranjih straneh predprejšnje številke najbolj priljubljene slovenske revije za moške.

Za tiste, ki koncepta naše delavnice Shoot The Centerfold morda ne poznate – njeno bistvo je v principu izdelave popolne slike v času fotografiranja. Tehnike mehčanja kože s svetlobo, izpopolnjevanja poz, da se skrije neželeno in poudari adute slehernega modela, ter prefinjena studijska osvetlitev z bliskavicami vrhunskega nemškega proizvajalca Hensel (www.hensel.eu) so samo nekateri izmed elementov, ki se jih slušatelji naučijo med obsežnem teoretičnem in praktičnem delu v desetih dneh, ki so polni akcije in obilice pritiskanja na sprožilec. Dokaz za našo uspešnost so slušatelji z vsega sveta in veliko število povratnikov, ki se delavnice udeležijo ponovno in postanejo del naše stalno naraščajoče skupnosti.

Kaotično naselje Kuta-Legian-Seminyak-Canggu, ki se razprostira v dolžini 20 kilometrov ob južni obali otoka, je srce in središče dogajanja na Baliju. Tukaj se obiskovalci veselijo poceni masaž in dobre hrane. Lokalna kuhinja je izredno priljubljena – lahko se okrepčate z nasi gorengom (ocvrt riž z mesom, zelenjavo in stepenim jajcem), gado-gadom (dušena zelenjava s pikantno kikirikijevo omako), odojkom, pregovorno svežo ribo (in sušijem, ki je vzniknil vsepovsod), jastogom ter drugimi morskimi sadeži na obali Jimbarana. Ali pa z jagodnim izborom vrhunskih restavracij, ki s popolno fuzijo in iznajdljivimi chefi skoraj vedno zadenejo žebljico na glavico. Ne smem pozabiti tudi na verjetno najbolj cenjeno kavo na svetu kopi luwak. Indonezijska cibetovka (luwak), mali vrečasti mungo, požre le popolnoma dozorele kavne plodove rdečega kavovca, ki jih potem v želodcu med prebavo 'obogati' z encimi in kislinami ter čez nekaj ur (ali celo dni) napol prebavljene iztrebi. Notranje kavno zrno ni prebavljivo, domačini ga poberejo, očistijo, operejo in nato prepražijo. Edinstvena kombinacija encimov v želodcu cibetovke z razbitjem proteinov da kavi njen tipično bogat in sladkast vaniljasto-čokoladen okus.

Ob sproščenem vzdušju, dobri hrani in galonah kave luwak je pogovor na delavnici tekel o spreminjajoči se fotografski industriji, novih pristopih v fotografiji glamurja, pasteh, ki prežijo na fotografe začetnike, in o tem, kako svoje delo najbolje predstaviti urednikom. Seveda pa je bilo bistvo desetdnevnega seminarja predvsem fotografiranje lepih deklet na fantastičnih lokacijah. Teh je bilo tokrat v izobilju – od vulkanskih plaž s črnim peskom do goste zelene džungle in neskončnih riževih polj pod vulkanskimi dvatisočaki. Slušatelji so lahko izbirali med vodenimi lekcijami fotografiranja, na katerih sva z Jarmom predstavila svojo značilno studijsko tehniko, ali pa lastno privatno fotografsko seanso s katerokoli izmed naših manekenk. Če je bil kateri od udeležencev morda zadregi in mu tovrstno početje ni šlo najbolje od rok, so bili na voljo vodniki po poziranju, ki sva jih z Jarmom izdala v obliki brošur in digitalnih knjig (na voljo so na spletu), prav tako pa so slušatelji spoznali diagrame osvetlitev in postavitve studijskih bliskavic ter odbojnikov za najbolj tipične fotografske situacije – tako za mešano delo z dnevno svetlobo kot tudi za uporabo v prostorih brez nje.

Kakšen je torej rezime po desetih dneh trdega dela z Guessovim modelom Ksusho Belousovo, njenim izklesanim možem Hugom Ukahom, indonezijsko fatalko Serliano Rosida ter našo lepotico Iris Avdić? Izjemno pozitiven. Zanimanje za poklic fotografa kljub množični poplavi mladcev in mladenk, ki s telefoni na družabnih omrežjih krojijo novo vizualno podobo svoje okolice, še vedno vztrajno narašča. Udeleženci delavnice so storili ogromen korak naprej za svoje profesionalno znanje onstran napredne ljubiteljske fotografije in domov odšli s kopico novega znanja, idej in izkušenj ter goro dobrih fotografij, ki jih lahko uporabijo po lastni želji. Odkrili smo kar nekaj talentov in spoznali nekaj naprednih pogledov na fotografijo, ki potrebujejo le obrat v pravo smer. Čisto vsi, tako midva z Jarmom kot tudi slušatelji, pa smo si bili enotni – ne glede na to, kdo kroji trg in usodo fotografije, kakovost in vsebina sta še vedno na prvem mestu. To sleherni fotograf na svoji poti uvidi zelo hitro.

Na podlagi fantastične izkušnje z Balija, iz Namibije in ne na­zadnje z grške jeseni 2015 smo si letos kot novoletno zaobljubo zadali sila prijetno nalogo, da delavnico Shoot The Centerfold zopet pripeljemo malce bližje, v enega najlepših kotičkov sredozemske Evrope. Tako se nam boste vsi, ki sta vas Nataša in Katarina v mojih piktorialih navduševali in zapeljevali kot grški boginji, lahko zopet pridružili na kraju, kjer so bili ti posneti – za prvomajske praznike ekipa Shoot The Centerfold že tretjič odhaja na Santorini, kjer bomo v razkošju rezidence Oia Sunset Villas odkrivali skrivnosti sredozemske svetlobe. Tam bo tudi čredica čudovitih, fotografiranja željnih deklet, Hensel s svojimi močnimi lučmi ter verjetno najboljši izdelovalec fotografskih torb na svetu ThinkTank iz Kalifornije (thinktankphoto.com). Preizkusiti bo mogoče tudi najboljši profesionalni fotoaparat phase one s kar 100 megapiksli, ki ga bo osebno prinesel Dave Gallagher, generalni direktor podjetja Capture Integration.

Želim si, da se vidimo in skupaj pritisnemo na sprožilec na prečudovitem vulkanu sredi Egejskega morja! Poglejte še na www.shootthecenterfold.com.

TEKST Aleš Bravničar
FOTO Aleš Bravničar

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.