Fotografska retrospektiva modnega oblikovalca Karla Lagerfelda

Raznolikost Lagerfeldovega ustvarjanja

9. 3. 2020, 08:45 | Scena | Vir: STA

              Fotografska retrospektiva modnega oblikovalca Karla Lagerfelda (foto: profimedia) profimedia

V Umetnostnem muzeju Moritzburg v mestu Halle je na ogled razstava, ki predstavlja fotografsko ustvarjanje nemškega modnega oblikovalca in fotografa Karla Lagerfelda. Združuje približno 400 fotografij, ki so nastale v obdobju treh desetletij, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so zapisali v muzeju, retrospektivna razstava predstavlja vso raznolikost Lagerfeldovega ustvarjanja na področju fotografije. Na ogled so tako modne fotografije kot tudi fotografije arhitektur in krajine, portreti in avtoportreti ter abstraktne fotografije. Nekatere od razstavljenih fotografij ima javnost priložnost videti prvič.

Kot vrhunca razstave v muzeju izpostavljajo instalaciji večjih dimenzij, pri čemer prvo sestavljajo Lagerfeldove modne fotografije in drugo njegovi avtoportreti.

Izbor fotografij za razstavo je opravil Lagerfeld sam, saj so razstavo načrtovali že precej pred njegovo smrtjo februarja lani. Kot je poudaril direktor muzeja Thomas Bauer-Friedrich, je pričujoča retrospektiva prva retrospektivna predstavitev Lagerfeldovega fotografskega opusa na svetu.

Lagerfeld (1933-2019) se je v zgodovino mode zapisal s tem, da je klasičnim oblikam vdihnil novo življenje in da je modo zapeljal v nove smeri. Že na začetku kariere je delal za prestižne modne hiše, kot so Balmain, Patou, Fendi, Chloe in Chanel. Leta 1983 je postal kreativni direktor in glavni oblikovalec modne hiše Chanel.

Ker je že v zgodnjih 60. letih minulega stoletja spoznal, da prihodnost mode ni le v visoki modi, je vpeljal nove linije konfekcijskih oblačil. Od 90. let minulega stoletja dalje je razen za prestižne modne znamke oblačila oblikoval tudi za konfekcijsko proizvodnjo.

S fotografijo se je začel ukvarjati leta 1987, od tedaj je sam snoval reklamne kampanje za vse znamke, za katere je delal. Sam je o fotografiji dejal: "Fotografija je danes del mojega življenja. Svet in modo z enim očesom gledam skozi objektiv fotoaparata. To mi bolj, kot sem si kdajkoli znal predstavljati, pomaga, da pri svojem vsakdanjem delu ohranim objektivnost."