13. 11. 2020, 11:01 | Vir: STA

Francoska filmska akademija iz svojega članstva izbrisala Romana Polanskega

profimedia

Francoska filmska akademija, ki podeljuje cezarje, francoske ekvivalente ameriških oskarjev, je iz svojih vrst izključila 87-letnega francosko-poljskega filmskega ustvarjalca Romana Polanskega. Izključitev je odziv na mesec dni dolg spor glede Polanskega, spremlja pa jo še izključitev 17 drugih oseb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Akademija je po uradni dolžnosti k odhodu nagovorila tudi druge člane, vse skupaj pa so jih izključili 18. Med njimi so Costa-Gavras, ki je režiral film Amen (2002), režiser Indokine (1992) Regis Wargnier in Thomas Langmann, producent filma Umetnik (2011).

Polanski in drugi filmski ustvarjalci so bili častni člani zaradi prejetih nagrad. Pozivi za izključitev Polanskega so v minulih mesecih vse bolj naraščali zaradi obtožb, ki ga bremenijo posilstva.

Francoska filmska akademija je na svoji spletni strani naznanila, da je vodstvo akademije sedaj enakovredno in demokratično; generalno skupščino sestavlja 164 izvoljenih članov - 82 žensk in 82 moških.

Status osebnosti, ki so postale del izvršilnega odbora le zaradi kariernih dosežkov, je bil odpravljen. Akademijo izbira več kot 4000 filmskih ustvarjalcev.

Sicer je celoten odbor akademije odstopil februarja, dva tedna pred podelitvijo nagrad cezar. Eden izmed razlogov so bile številne nominacije, ki jih je prejel Polanski za film Obtožujem!

Akademija je po poročanju dpa tarča kritik že dolgo časa. Med drugim so jo obtoževali neupoštevanja enakopravnosti. 

Po letih molka je o dogodku spregovorila žrtev posilstva.

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec