Francoski ilustrator Tomi Ungerer je za sabo pustil več kot 150 knjig in skoraj 40.000 risb

10. 2. 2019, 08:30 | Scena | Vir: STA

              Francoski ilustrator Tomi Ungerer je za sabo pustil več kot 150 knjig in skoraj 40.000 risb (foto: profimedia) profimedia

V starosti 87 let je umrl mednarodno priznani francoski pisatelj, grafik in ilustrator knjig za otroke in odrasle Tomi Ungerer. Ungerer je umrl ponoči v Corku na Irskem na domu svoje hčerke, so danes poročali francoski mediji. Znan je po svojem obsežnem opusu, ki med drugim obsega več kot 150 knjig in skoraj 40.000 ilustracij in risb.

Jean-Thomas Ungerer, bolj znan kot Tomi Ungerer, je bil rojen 28. novembra 1931 v Strasbourgu. V 50. letih prejšnjega stoletja se je preselil v ZDA, pot pa ga je zanesla tudi v Kanado. Od leta 1976 je s svojo tretjo ženo živel na Irskem.

Napisal in ilustriral je več kot 150 knjig za otroke in odrasle. Med najbolj znanimi knjigami za otroke so Trije razbojniki, ki je bila ob slikanici Pet fantastičnih živali prevedena tudi v slovenščino.

Ungerer je ustvaril okoli 40.000 ilustracij in risb, več kot 300 plakatov, na desetine oljnih slik, litografij in skulptur. Bil je eden redkih francoskih umetnikov, ki je še za časa svojega življenja dobil svoj muzej. Leta 2007 so v rodnem Strasbourgu odprli Muzej Tomija Ungererja, kjer je na ogled okoli 8000 umetnikovih ilustracij, plakatov, grafik in skulptur.

Ob slikanicah za otroke je ustvarjal tudi knjige za odrasle, za katere je bil značilen oster jezik. Njegove erotične ilustracije so dlje časa veljale za provokativne, seksistične in pornografske. Ungerer je kritike vztrajno zavračal rekoč, da so čista satira, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Velik del njegovega ustvarjalnega opusa predstavljajo tudi politične ilustracije. Med bivanjem v ZDA je s svojimi karikaturami kritiziral vietnamsko vojno in rasno segregacijo.

"Bil ni samo velik umetnik, ampak je utelešal tudi kompleksnost Alzacije, njene dvojne kulture. Predstavljali smo si ga večnega, sedaj pa nas je zapustil," je po poročanju časnika Les Dernieres Nouvelles d'Alsace ob njegovi smrti dejal prvi namestnik župana Strasbourga Alain Fontanel.

Za svoj umetniški opus je Ungerer prejel številna priznanja, med drugim mednarodno Andersenovo nagrado leta 1998 in nagrado Ericha Kästnerja za literaturo leta 2004.