7. 11. 2020, 06:33 | Vir: STA

Francosko-ameriški fotograf Jean-Pierre Laffont predstavlja 25 ikon Amerike

profimedia
Francosko-ameriški fotograf Jean-Pierre Laffont predstavlja 25 ikon Amerike (foto: profimedia)

V newyorški galeriji Sous Les Etoiles je na ogled razstava Jean-Pierre Laffont: 25 ikon Amerike. Razstavo francosko-ameriškega fotografa so v galeriji pripravili ob letošnji nagradi Lucie za dosežke v fotoreporterstvu in Visa D'Or revije Figaro, ki jo je Laffont prejel za življenjsko delo. Na ogled so njegove fotografije 25 ameriških ikon.
 

Kot navaja portal Art Daily, so na ogled fotografije ameriških ikon, ki jih je Laffont posnel kot dolgoletni fotoreporter v ZDA. Začel je leta 1964 in več kot tri desetletja potoval po 50 ameriških državah ter dokumentiral široko paleto zanimivih zgodb in v svoj objektiv lovil ameriške in francoske zvezdnike ter politike.

Osem let je preživel v Beli hiši kot tuji dopisnik in fotografiral več predsednikov. Ustvaril je poglobljene foto eseje o Svetovnem trgovinskem centru, tolpah v Bronxu in nasilju na 42. ulici.

"Ko se ozrem po posameznih fotografijah iz tega četrt stoletja trajajočega obdobja, se sprva zdi, da prikazujejo veliko zmešnjavo: izgrede, demonstracije, konflikte, razpad in propad. A gledano kot celota, prikazujejo kaotično, pogosto boleče rojstvo države, v kateri živimo danes: Amerike 21. stoletja. Na fotografijah so zamrznjeni v času odločilni trenutki. Fotografije predstavljajo oseben in zgodovinski portret države, na katero sem vedno gledal s kritičnim očesom, a z ljubeznijo, in ki sem ji izjemno hvaležen," fotografove besede povzema spletni portal.

Jean-Pierre Laffont, rojen leta 1935, je obiskoval grafično šolo v švicarskem Veveyju, kjer je magistriral iz fotografije. Je ustanovni član agencij Gamma USA in Sygma Photo News. Fotografije je objavljal v vodilnih svetovnih revijah, kot so Le Figaro, London Sunday Times, Newsweek, Paris Match, Stern in Time.

Razstava bo na ogled do 12. decembra.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.