Frankfurt po Frankfurtu tokrat na spletu v spletni knjigarni emka

16. 11. 2020, 12:02 | Scena

              Frankfurt po Frankfurtu tokrat na spletu v spletni knjigarni emka (foto: profimedia) profimedia

Mladinska knjiga je v svoji spletni knjigarni emka odprla 34. prodajno razstavo Frankfurt po Frankfurtu.  Osrednja tema letošnje razstave je pomen branja. Na ogled je  več kot 5000 najboljših tujih knjig preteklega leta z različnih strokovnih področij ter v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del. 

Letošnji Frankfurtski sejem je bil pretežno digitalen in tudi največja razstava tujih knjig v Sloveniji zaradi zaprtja vseh knjigarn poteka preko spleta. Tako kot v preteklih letih so tudi v središču 34. Frankfurta po Frankfurtu knjige s področja družboslovja, naravoslovja, humanistike in umetnosti ter odmevnejša leposlovna dela, ki so zaznamovala preteklo leto. Letos je zastopanih 250 založnikov iz Anglije, ZDA, Italije, Nemčije, Francije, Španije, Rusije, Hrvaške in Srbije, razstavljenih pa je več kot 5000 del.

Največ razstavljenih priročnikov je s področja kulinarike, turistike, osebne rasti in duhovnosti, zdravja in športa svetovno znanih založnikov (Lonely Planet, Marco Polo, Dorling Kindersley, Penguin, Hardi Grant …).

Med strokovnimi deli je največ knjig vrhunskih mednarodnih strokovnjakov s področja naravoslovja in družboslovja. Zastopane so vse največje svetovne založbe (Routledge Taylor & Francis Group, Wiley, Elsevier, Sage, Eurospan …) in založbe najpomembnejših univerz ter inštitutov (Oxford University Press, Cambridge UP, MIT, Yale UP, Harvard UP). Tudi za vse, ki jih zanima umetnost (slikarstvo, oblikovanje, arhitektura, film, fotografija), je izbira velika.

Predstavljeni so nagrajenci in finalisti najpomembnejših mednarodnih in evropskih literarnih nagrad: The Nickel Boys Colsona Whitheada (Pulitzerjeva nagrada ), Girl, Woman, Other Bernardine Evaristo (Bookerjeva  nagrada 2019 in  v ožjem izboru za Women's Prize for Fiction 2020), Hamnet Maggie O'Farell (Women's Prize for Fiction), The Mirror and the Light Hilary Mantel (v ožjem izboru za Women's Prize for Fiction 2020), A Thousand Ships Natalie Haynes (v ožjem izboru za Women's Prize for Fiction 2020),  The New Wilderness Diane Cook (nominacija za Bookerjevo nagrado), Burnt Sugar Avni Doshi (nominacija za Bookerjevo nagrado), This Mournable Body Tsitsi Dangarembge (nominacija za Bookerjevo nagrado),  The Shadow King Maaze Mengiste (nominacija za Bookerjevo nagrado), Shuggie Bain Douglasa Stuarta (nominacija za Bookerjevo nagrado), Real Life Brandona Taylorja (nominacija za Bookerjevo nagrado), Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon Jeana-Paula Duboisa (Goncourtova nagrada) …

Razstavljene knjige so do 29. 11. 2020 na voljo z 10-odstotnim popustom.

 

Beremo, da se poberemo

Letošnja osrednja tema prodajne razstave FpoF je branje. Naslov, povzet po uspešnici dr. Mihe Kovača Berem, da se poberem, je v koronačasu še posebej aktualen. Branje v tujem jeziku je po mnenju dr. Kovača »okno v svet, od koder vidiš tudi domov«. To je tudi eden od 10 temeljnih razlogov za branje.

10 razlogov za branje po dr. Kovaču:

1.       če znaš dobro brati, vidiš in slišiš več;

2.       če bereš, poznaš več besed, zato lahko razmišljaš o več rečeh;

3.      če daljša besedila bereš s papirja, jih razumeš bolje, kot če jih bereš z zaslona;

4.      če uporabljaš zaslonske tehnologije in bereš knjige, se naučiš misliti na dva različna načina;

5.      če bereš, lažje razumeš druge ljudi;

6.      otroci, ki odraščajo v beročem okolju, so v življenju uspešnejši;

7.      med bralci je več zadovoljnih in ustvarjalnih ljudi kot med nebralci;

8.      branje je napor, a je lahko tudi užitek;

9.      branje v tujem jeziku je okno v svet, od koder vidiš tudi domov;

10.   z branjem knjig se učiš misliti z lastno glavo.