P. L. | 1. 2. 2024, 13:14

Znana slovenska pevka odpovedala koncert. Da je z njenim zdravjem tako hudo, ni slutil nihče

Instagram zgodba/Gaja Prestor

Znana in priljubljena slovenska pevka je zaradi hudih zdravstvenih težav odpovedala svoj koncert. O tem je sprva molčala, sedaj pa šokirala z resnico.

Znana in priljubljena slovenska pevka Gaja Prestor je pred kratkim preko Instagrama sporočila, da odpoveduje svoj prvi samostojni koncert. Da to sicer počne s težkim srcem, a ve, da je prav tako.

Instagram zgodba/Gaja Prestor

O tem, da ni najboljšega zdravja, je sem ter tja sporočila svojim spletnim oboževalcem preko Instagram zgodbe, a da je v ozadju huda zdravstvena stiska, ni vedel nihče.
Prestorjeva je za Metropolitan pojasnila, kaj se ji v zadnjem času dogaja.

Na valentinovo naj bi se zgodil vaš prvi samostojni koncert, a ste ga odpovedali. Zakaj? Kakšno je ozadje?

Zdi se mi, da so se stvari nabirale že nekaj časa. Jaz sem takšna, da grem vedno z glavo skozi zid oziroma vsaj večino časa. To je moja zelo slaba lastnost, da potrebe drugih dajem pred svoje zdravje. Lansko leto nekje od oktobra naprej sem imela vsak teden vročino. V zadnjih mesecih sem se samo nekaj dni počutila zdravo. Nikoli nisem odležala do konca, zato se je vse samo kopičilo. Na koncu me je to tako povozilo, da je vplivalo na moje mentalno zdravje in znašla sem se v trenutku šibkosti. Videla sem, da moja glava trenutno ni sposobna biti pod tako velikim pritiskom, kot je organizacija tako velikega dogodka.

Na prvo žogo se je ta koncert slišal kot zelo dobra ideja, nekaj zelo zabavnega, kar v bistvu tudi je, ampak še vseeno je to moj prvi samostojni koncert. Vključuje promocijo, vaje in organizacijo benda, kar pomeni, da bi v naslednjih tednih ves čas delala. Vsakič ko sem na koledarju zagledala ta datum, 14. februar, me je stiskalo. Vem, da bi mi morala biti takšna stvar v veselje, da jo izvedem z baterijo na stotih odstotkih in ne le na desetih. Zdaj sem se že naučila, da, kadar sem šla v nek projekt s slabo energijo, iz tega ni nastalo nič dobrega. Čas je, da začnem poslušati svoj 'gut feeling' (intuicijo). Vem, da je bila odpoved koncerta prava odločitev, saj mi je takoj, ko sem ga odpovedala, z ramen padla velika teža. Zdaj je vse tako, kot mora biti.

Katja Grobelnik

Že dlje časa ste prek družbenih omrežij svojim sledilcem sporočali, da niste najboljšega zdravja. Kaj se je dogajalo? 

Trenutno se še ne počutim tako, da bi se spuščala v prevelike podrobnosti. Kot pa sem omenila zgoraj, se je naenkrat nakopičilo preveč stvari. Počutila sem se izredno šibko, kar se je pri meni kazalo tudi v pogostih vročinah, virozah, vrtoglavicah, mrzlicah in zelo močnih glavobolih. Če ste že slišali za izraz "možganska megla ali brain fog"; tudi to je bil zelo pogost pojav, ki je prispeval k temu, da sem imela motnje v koncentraciji in nisem mogla več dobro slediti pogovorom. Vse skupaj je prineslo tudi težave s spanjem, kar pa je posledično celostno vplivalo na moje počutje. Spopadla sem se z vsemi možnimi vnetji, ki jih kar ni bilo konca. Kot sem rekla, kot da bi se moje telo res počasi popolnoma sesuvalo.

Kdaj so se začele vaše zdravstvene težave in kdaj ste poiskali pomoč?

Lahko bi rekla, da se vse skupaj vleče že kar nekaj časa. Gotovo pa bolj opazno od začetka lanskega leta. Pomoč sem poiskala, ko sem začutila, da je vse skupaj zelo slabo vpliva tudi na moje mentalno zdravje. 

Kako se sedaj soočate s težavami? Kako se poskušate pozdraviti?

Ogromno delam na sebi in skušam svoje dneve napolniti z aktivnostmi, ki mi prinašajo srečo in veselje. Prioriteta mi je mir in počitek. Veliko meditiram, pišem, hodim na sprehode in si dopuščam, da čutim vse, kar pač trenutno čutim. Zdrava prehrana in gibanje sta tudi ključ do boljšega počutja. 

Ste se že kdaj v preteklosti soočali s podobnimi težavami?

V različnih življenjskih obdobjih so se mi pojavljale podobne težave, vendar v različnih oblikah. Sicer imam že od nekdaj oslabljen imunski sistem, tudi kot otrok sem pogosto obiskovala bolnišnice. Tako da se na nek način s tem soočam že vse življenje. Zadnja leta pa so prinesla dodaten stres, kar še dodatno vpliva na stanje mojega imunskega sistema.

Katja Grobelnik

Kaj bi sporočili vsem, ki se soočajo s podobnimi težavami?

Ne obsojajte se za stvari, na katere nimate vpliva. Sama sem se velikokrat zalotila pri obsojanju same sebe, češ kako se mi lahko spet to dogaja, kaj je narobe z mano? S takšnimi pritiski pa se telo ne more zdraviti. 
Ko začutite, da to res potrebujete, si brez slabe vesti vzemite čas zase. Svet bo počakal. Toplo pa bi priporočala tudi obisk psihoterapije, ki je vsaj meni res močno pomagala pri premagovanju stisk in pogledov na različne situacije. 

Novo na Metroplay: Mojmir Šiftar o zakulisju MasterChefa, stereotipih in ženi Anji