22. 7. 2020, 13:06

Gardsko jezero: TOP destinacija za pohodnike, kopalce in raziskovalce

profimedia

Na vprašanje, kaj bi radi počeli med počitnicami, otroci navadno odgovorijo: »Kopali bi se, osvajali vrhove, si ogledali viteški grad, obiskali živalski vrt.« Odgovori staršev bi bili verjetno drugačni: morda bi si želeli pohodov po slikoviti pokrajini, večerje v prijetni restavraciji ali pa ne predolge, otrokom prijazne poti.

Za izpolnitev vseh teh želja na srečo sploh ni potrebno iti daleč.

Gardsko jezero (Lago di Garda) je iz Slovenije dostopno z vlakom, z lokalnimi avtobusi in trajekti pa je nato mogoče doseči več znamenitosti, udobnih plaž, pohodniških in gorskih izhodišč, središč za vodni (in podvodni) šport, parkov (tudi zabaviščnih parkov Gardaland in Movieland), živalskih vrtov, akvarija in celo muzeja starodobnih avtomobilov. Obiska vredna so tudi mesta, ki jih krasijo stara mestna jedra, restavracije in neštete sladoledarne. Zares bogato ponudbo Gardskega jezera in okoliških gora boste našli v vodniku Gardsko jezero z otroki, ki je izšel pri Mladinski knjigi. Izbirali boste lahko med kar 40 pohodi, izleti in doživetji. Nad slednjimi bodo še posebno navdušeni ravno otroci.
profimedia

»Na voljo so številne dejavnosti, ki so enako zanimive, vznemirljive in zabavne za odrasle in otroke,« je mogoče brati v uvodnih poglavjih vodnika. »Za otroke pohodi načeloma niso dolgočasne, saj je na poti mogoče videti veliko zanimivega. Pomembno je tudi, kako jih motiviramo za pohod. Ruševine gradu so denimo veliko zanimivejše, če si predstavljamo, kako so ljudje tam nekoč živeli. Če so odrasli pripravljeni tudi več kot eno uro hoditi po enolični gozdni poti, da bi prišli do lepe razgledne točke, je potrpežljivosti pri večini otrok bistveno manj, saj si želijo, da bi ves čas opazovali in doživljali kaj zanimivega ali se kako drugače kratkočasili. Pohodi in izleti v knjigi so otrokom prilagojeni. Na vsakem so zanimive, vznemirljive in zabavne znamenitosti ali aktivnosti. Včasih vključujejo raziskovanje starih ruševin, včasih odkrivanje jam, včasih se je med pohodom mogoče kopati v potoku ali ob slapu. Tudi opisana mesta in znamenitosti so izbrane tako, da so zanimivi za vso družino.«

Ker je podnebje ob Gardskem jezeru bolj milo od podnebja v naših hribih in zaledja, tam uspevajo palme in citrusi. In čeprav marca in aprila kopanje še ni mogoče, pa so odprte številne znamenitosti, med katerimi so najbolj atraktivni gotovo zabaviščni in plezalni parki. Maja in junija pa so temperature tam že prijetno visoke in z nekaj sreče se že najde dan, ko se je mogoče tudi kopati. Poznopomladanski dnevu so kot nalašč za pohode, saj se čez poletje temperature tam rado dvignejo previsoko, pogoste pa so tudi silovite nevihte. Julija in avgusta gre zato posvetiti obiskom zanimivostim, ki so čez poletje odprte tekom celega dne, in kopanju, saj je takrat temperatura jezera najvišja. Žal gre takrat seveda računati še z dolgimi čakalnimi vrstami na blagajnah in zastoji na cestah, manj prijazno pa se lahko zdi tudi osebje gostinskih lokalov, saj se jim bolj mudi, naslednji gostje pa že čakajo na prosto mizo.

Ker so mesta okoli Gardskega jezera vsa turistična, sporazumevanje tam ne bo noben problem. Domačini govorijo tako nemško kot angleško, informacijske table in napisi pa so večinoma v italijanskem, angleške in (ponekod) tudi nemškem jeziku.

profimedia
Kako najhitreje do Gardskega jezera?
Do Gardskega jezera se iz Slovenije najhitreje pride po avtocesti prek Gorice ali Trsta, Palmanove, Portogruara, Benetk, Padove, Vizence in Verone (približno 400 kilometrov).

Ker je avtocesta predvsem ob koncih tedna na začetku počitnic močno obremenjena, velja premisliti o alternativah, če ni možnosti, da bi pripotovali med tednom. »Če se odločite za prihod s severa Dolomitov, peljite prek Bolzana, Trenta in Rovereta in prispeli boste na severno stran Gardskega jezera. Odločitev za pot po regionalnih vzporednih cestah, da bi se izognili gneči na avtocesti, ne prihrani časa, saj enako razmišljajo tudi drugi vozniki. Poleg tega je za vožnjo po regionalnih cestah treba imeti dober zemljevid oziroma dobro navigacijsko napravo, saj so na informacijskih prometnih tablah, pogosto označene samo vmesne točke, kar dodatno oteži orientacijo,« še svetuje knjižni vodnik Johanne Stockl in Rosemarie Pexa.

Do jezera pa je mogoče priti drugače. Namreč: z javnimi prevoznimi sredstvi.

»Na južnem bregu Gardskega jezera sta dve mesti z neposredno železniško povezavo, Desenzano in Peschiera. S tamkajšnjih postaj oziroma z velikih železniških postaj v Veroni in Brescii je večina krajev ob jezeru dosegljiva z avtobusom,« še pišeta avtorici in dodajata, da je večina ciljev, ki so opisani v vodniku, vendarle težje dostopnih z javnimi prevoznimi sredstvi, zato gre dobro premisliti, ali si počitnice ob Gradskem jezeru zares želimo omejiti tako, da se tja odpravimo brez lastnega prevoza.

profimedia
Koristen zbir informacij

Še nekaj pomembnih informacij za vse, ki se odpravljajo na Gardsko jezero:

  • Medicinska oskrba v Italiji je na srednjevropski ravni. Imeti morate evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, saj imate le tako pravico do brezplačne medicinske pomoči.
  • Mobilno omrežje v Italiji je dobro, zaradi strmih gora pa včasih prihaja do motenj. Lahko se zgodi, da na nekaterih točkah ne boste imeli omrežja.
  • Bankomati so v Italiji močno razširjeni, vendar ne enakomerno. Polno jih je v nakupovalnih centrih in mestnih središčih, manjka pa jih lahko na podeželju. Občasno je moten tudi prenos podatkov, zato bankomati nekaj časa ne delujejo.
  • Pomembno je, da imamo vedno nekaj kovancev, saj je pri nekaterih parkomatih treba plačati parkirnino vnaprej.
  • Denarna enota je seveda evro, cene so podobne slovenskim, a vendarle nekoliko bolj zasoljene v turističnih krajih.
Tudi v Italiji velja enotna evropska telefonska številka za klic v sili 112, ki jo lahko kličete brezplačno z mobilnega telefona. Če pokličete 113, boste dobili policijo, na 115 gasilce, na 116 pomoč na cesti in 118 za rešilca. Slednjo številko pokličete tudi, če se v hribih znajdete v težavah.
profimedia
40 pohodov, izletov in doživetij v vodniku

Gardsko jezero z otroki – doživetja, pohodništvo, kopanje in raziskovanje.

Če z otroki radi obiskujete zabaviščni park Gardaland, bo ta priročnik z dodatnimi predlogi za aktivne počitnice kot nalašč za vas. Prinaša 40 idej za pohode, izlete in doživetja za vso družino ob Gardskem jezeru in v okoliških gorah.

Vodnik lahko TUKAJ prelistate tudi virtualno.

emka.si, mladinska knjiga

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.