20. 6. 2022, 11:04 | Promocijska objava

3 prav posebni glasbeni dogodki, ki jih to poletje ne smete zamuditi

Imago Sloveniae
3 prav posebni glasbeni dogodki, ki jih to poletje ne smete zamuditi (foto: Imago Sloveniae)

V Ljubljani se v prihodnjih dneh obetajo trije glasbeni dogodki za ljubitelje glasbe, ki želijo pokukati onstran notnih zapisov in odkriti širši pomen glasbe za kulturo in čas v katerem nastaja. Zabeležite si naslednje tri datume in se prepustite odkrivanju drugačnih glasbenih delicij.

[PREMIERA] Klara Tomljanovič: Dialog kulture in časa

Kdaj: 29. junij 2022
Kje: Mestni muzej, Ljubljana

Program:
Ob 20.00 pričetek koncerta
Med premorom se bo izvedel pogovor s skladatelji

V okviru nove mednarodne avtorske produkcije Dialog kulture in časa je Ustanova Imago Sloveniae za mednarodno prepoznavno interpretko sodobne glasbe, kitaristko Klaro Tomljanovič, naročila 4 nova dela skladateljev Tomaža Bajžlja (Slovenija), Mártona Illésa (Madžarska), Steingrimurja Rohloffa (Danska/Islandija/Nemčija) in Alberta Carretera (Španija). Program obeta čudovit preplet sodobno zasnovanih novitet z uveljavljenimi deli iz preteklih obdobij. 

Klara bo v sklopu mednarodne turneje po Sloveniji in tujini (Berlin, Freiburg - Nemčija, Sevilja - Španija) v Ljubljani premierno predstavila zgoraj omenjena dela, pred samim koncertom pa bo potekal tudi pogovor z naštetimi skladatelji, ki ga bo vodil muzikolog dr. Primož Trdan.

Klara Tomljanovič je slovenska kitaristka in mednarodno priznana izvajalka sodobne glasbe, ki je študirala v Freiburgu pri Sonji Prunnbauer in v Baslu pri Oscarju Ghiglii. Že med študijem je začela igrati v Kitarskem kvartetu Aleph, ki se je z intenzivnim ukvarjanjem z novo glasbo in številnimi nastopi na festivalih sodobne glasbe v Evropi in Aziji uspel hitro uveljaviti. Klara je nastopala na številnih glasbenih ciklih in festivalih v Nemčiji, kot so Musik Eclat v Stuttgartu, berlinski Maerzmusik, Musica viva v Münchnu, Internationale Weingartener Tage für Neue Musik in hamburški Klangwerktage, gostili pa so tudi festivalih drugod po svetu: Varšavska jesen, Archipel in Rote Fabrik v Švici, Pan Festival v Seulu, rimski Villa Massimo, Teatre Metropol v španski Tarragoni …

Imago Sloveniae

Sodeluje s priznanimi zasedbami (Ensemble Mosaik, Ansambel Experimental južnonemškega radia SWR itd.), orkestri (Simfonični orkester SWR, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija), solisti (Teodoro Anzellotti, Ernesto Molinari, Isao Nakamura, Petra Hoffmann, Renate Greiss-Armin, Miguel Àngel Marín, Uroš Rojko) in s svetovno znanimi skladatelji (Vinko Globokar, Beat Furrer, Georg Friedrich Haas, Vito Žuraj in drugi). Čeprav se na čustvenem in intelektualnem nivoju popolnoma posveča interpretacijam nove glasbe, Tomljanovič ni opustila svojega repertoarja klasične kitare, zlasti tega z začetka 20. stoletja. 

Mladinski pevski zbor iz Saratoge

Kdaj: 11. julij, ob 20:30
Kje:
Ljubljanska stolnica

Zborovodkinji:
Beth Nitzan
Crystal Isola

Saratoška srednja šola v Kaliforniji goji bogato glasbeno tradicijo in skoraj štirideset odstotkov dijaškega telesa sodeluje v eni od mnogih glasbenih aktivnosti, ki jo šola organizira. Tokrat k nam prvič prihaja njihov izvrstni mladinski pevski zbor, ki ga vodita Beth Nitzan in Crystal Isola.

Imago Sloveniae

Beth Nitzan je vodja zborov na Saratoški srednji šoli. Poučuje koncertni zbor, komorni zbor, godalni filharmonični orkester in maturitetno glasbeno teorijo. Nitzan ima za seboj nastope v koncertni dvorani Walta Disneyja, Hollywood Bowl, amfiteatru Shoreline in drugih pomembnih prizoriščih. Pela je za umetnike, kot so John Williams, James Conlon in Andrea Bocelli. Glas je posodila mnogim glasbenim produkcijam, med drugim koncertom Igre prestolov in Legende o Zeldi (Simfonija boginj). Slišati jo je lahko tudi na albumu Pasquala Esposita, In the Spirit of Christmas. Nitzan je diplomirala iz glasbe na kolidžu Pomona v Kaliforniji, magistrirala pa je iz zborovodstva na Državni univerzi San Jose, kjer je študirala pri dr. Jeffreyju Bensonu.

Crystal Isola že 32 let poučuje zborovsko petje in druge glasbene predmete na srednji šoli Lynwood. Med drugim je bila tudi predstojnica glasbenega oddelka in dobila nagrado za učiteljico leta. Isola nastopa že celo življenje. Najbolj se je temu posvečala na začetku kariere, ko je še kot otrok nastopala tako profesionalno kot ljubiteljsko na televiziji, radiu in odru kot igralka in korepetitorka. Zaključila je študij petja in klavirja na Kraljevem konservatoriju za glasbo v Torontu v Kanadi, nato pa pridobila pedagoško izobrazbo v Alberti in nazadnje umetniški magisterij iz igranja na Univerzi Brandeis.

Mladinski simfonični in pihalni orkester iz Saratoge

Kdaj: 12. julij, ob 20.30
Kje: Ljubljanski grad

Dirigenta:
Michael Boitz
Jason Shiuan

Saratoška srednja šola v Kaliforniji goji bogato glasbeno tradicijo in skoraj štirideset odstotkov dijaškega telesa sodeluje v eni od mnogih glasbenih aktivnosti, ki jo šola organizira. K nam prihajata njihova pihalni in simfonični orkester pod taktirko Michaela Boitza in Jasona Shiuana.

Imago Sloveniae

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.