K. Ž. | 10. 6. 2024, 21:08

Barbara Pešut iskreno o bolezni, bogu, svoji veliki ljubezni z Magnificom ter o smrti

RTVS/Posnetek zaslona

Barbara Pešut ima za seboj občudovanja vredno kariero na različnih področjih. Čeprav se že 30 let bori z multiplo sklerozo, pa ji ta ni vzela ustvarjalnosti.

V tokratni oddaji Tednik se je pred kamere postavila glasbenica, pesnica in pisateljica Barbara Pešut. Sama se že 30 let bori z multiplo sklerozo, boleznijo osrednjega živčevja, ki je neozdravljiva. Čeprav je bolezen Pešutovo skoraj že ohromila, pa njena ustvarjalnost nikakor ne pojenja. Kljub vsemu ostaja še vedno iskrena ter pogumna ženska. Ko je izvedela za hudo diagnozo, se je vprašala, kaj bo sploh lahko še delala.

"O, jebenti, saj ne morem več nič. Noga me ni ubogala, roka me ni ubogala, potem sem se pa odločila: nič, pisala bom. In to delam, to mi še zmeraj laufa."

Povedala je, da ob diagnozi le-te ni želela sprejeti in tako je še zdaj. Multipli sklerozi pravijo tudi bolezen tisočerih obrazov, saj se vsak oboleli sooča z drugačnimi simptomi. Bolezen se kaže na različne načine, težave z vidom, oslabele mišice in bolečine. "Kaj pa vem. Če je to hudo, moram vprašati kakšnega ljubimca, ki ga pa ni, žal. Ga ni," je dejala Pešut ter na vprašanje, ali bi imela ljubimca, odgovorila pritrdilno. "Bi ga marsikaj naučila. Jaz imam veliko znanja o ljubezni, neverjetno veliko. Moj mož je rekel, da sva se ljubila tako, kot da bo konec sveta. In to sva delala, je bilo the best." V nadaljevanju je povedala, da še vedno kot prvo opravilo čuti erotiko ter ljubezen. "Še zmeraj ljubim mojega moža, še zmeraj."

RTVS/Posnetek zaslona

Erotika in ljubezen sta glavni temi njene literature, vključeni sta v njenih zbirkah pesmi kot tudi v avtobigrafijah. "Učiteljica, to je pa čisto erotična knjiga," je še predstavila svojo knjigo. Priporoča pa jo tistim ženskam, ki ne znajo biti do konca odkrite do sebe. Sama je še povedala, da je nikoli niso upali cenzurirati.

Oskrbo potrebuje 24 ur na dan

Zaradi svoje bolezni potrebuje Pešutova 24-urno oskrbo. Nekaj časa je zanjo skrbel mož Robert Pešut, bolj znan kot Magnifico. Najbolj jo potrebuje ponoči. "Kako že? Ob pol dveh, ob pol petih pa ob pol sedmih," je pojasnila. Njuna ljubezenska zgodba se je začela v najstniških letih pri folklorni skupini. Kot je stežka povedala Pešutova, je svojemu možu včasih tudi šivala obleke za koncerte, a tudi tega zdaj žal ne more več. Ob strani ves čas stoji tudi njen sin.

"Jaz bi ful rada šla v Tivoli na koncert, veš da," je povedala ter dodala, da bo zagotovo šla. Sodelovanja si sicer ne želi, saj je s tem že davno opravila. "Vsako stvar. Mu rečem in vse upošteva," je ob vprašanju, ali mu svetuje, odgovorila Pešutova.

Izjemno znano delo Pešutove je zagotovo besedilo evrovizijske popevke Lahko ti podarim samo ljubezen, ki so jo zapele Sestre. "To je moje delo, ja. Predvsem jogistično. Bi rekla, da je pod tem vplivom." Kot je še povedala, se je zdi, da je bila letošnja Evrovizija zanič, saj je ni nobena skladba navdušila.

Borut Živulović /BOBO

"Bi morali imeti radi soljudi, da so enako vredni ljubezni kot mi. A veš? Da niso eni manj vredni. Dokler se lahko še gibate, se dajte čim več, pa čim več. V Sloveniji raziskujte čim več, potem je pa itak konec vsega počasi. Čim več po svetu, čim več," je svetovala.

Za zaključek je še povedala, da ne verjame v nobeno nadnaravno silo, v Boga: "Ne, nič od tega. Pa je to zanič. Vem, da ni dobro. Boljše bi bilo, če bi verjela v boga. Res, ampak ne verjamem, žal." Prepričana je sicer, da bi bilo lažje, če bi verjela, vendar sama ni bila tako vzgojena. "Moja mama je bila komunistka, moj foter je bil nič." Kljub vsemu pa se smrti boji "kot hudič križa", a je prepričana, da so imeli z družino srečno življenje.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu