P. F. | 20. 2. 2024, 21:33

Ovito v tančico skrivnosti: je legendarni glasbenik res spoznal svojega morilca (in mu tudi odpustil)?

Profimedia

Ko so ga vprašali, ali so storilce kdaj ujeli, je glasbenik odgovoril, da ne.

Biografija o Bobu Marleyju, One Love, predstavi moškega, ki je poskušal ubiti Boba Marleyja leta 1976, kasneje pa ga je prosil za odpuščanje. Nov film, posnet o reggae glasbeniku in glasbeni ikoni, prikazuje njegovo življenje vse od časa tik pred poskusom umora, ko ga je napadlo sedem oboroženih moških. Napadeni so bili tudi njegova žena Rita Marley in člani benda, medtem ko so vadili pred nastopom.

V napadu so bili ranjeni Marley, njegova žena, asistentka Louis Griffiths in manager Don Taylor, vendar so vsi preživeli. Zakonca sta bila iz bolnice izpuščena ravno pravi čas, da je lahko glasbenik vseeno nastopil na koncertu dva dni po napadu. Marley je na odru oboževalcem pokazal svoje rane, ki so bile posledica napada.

Eden izmed strelcev je bil tisti dan prisoten na koncertu, kasneje pa se je odpravil do Marleyjevega doma, kjer je prosil odpuščanja, pravi zgodba v filmu. Marley je sprejel njegovo opravičilo. Vendar pa je Time magazine objavil članek, v katerem je profesor glasbe Matt Jenson izrazil prepričanje, da si je film vzel "umetniško svobodo" pri prikazovanju dogodkov.

Profimedia

Marley je na video intervjuju, objavljenim na YouTubu, dejal, da med napadom ni videl strelca, vendar pa se mu sanja, kdo mu je poskusil vzeti življenje. Ko so ga vprašali, ali so storilce kdaj ujeli, je glasbenik odgovoril, da ne.

Filmski ustvarjalci so za sodelavca najeli Marleyjevega prijatelja Nevillea Garricka, ki jim je svetoval glede zgodovinskih dogodkov. Garrick, ki je umrl novembra 2023, je potoval z Merleyjem od Jamajke do Bahamov takoj po poskusu umora.

Marley je umrl za rakom leta 1981 v starosti 36 let. Film prikazuje njegovo zapuščino, ustvarjeno med političnim nemirom na Jamajki v poznih 70. letih prejšnjega stoletja. Ziggy Marley, glasbenikov sin, je za revijo People povedal, da bi bil film njegovemu očetu všeč. 

"Smejal bi se, ampak to bi bil eden izmed tistih smehov ponosa. Vedno si je želel posneti film," je dejal 55-letni sin. "Bil je ustvarjalna oseba. Želel je posneti vestern. Obstaja veliko njegovih plati, ki jih ljudje ne poznajo. V filmu bodo spoznali te plati in se z njimi povezali."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord