Uredništvo | 22. 12. 2023, 15:33

40 let v zakulisju glasbenih zvezd: spoznajte fotografa, ki se je družil s Stonesi in z Amy Winehouse spravil v jok ves svet

V tokratnem podkastu Greenroom gostimo prav posebnega gosta. Brian Rašić je Beograjčan in eden največjih svetovnih glasbenih fotografov z več kot 40-letno kariero.

Vsa ta leta je Brian Rašić živel in ustvarjal v Londonu. Videl in doživel je zakulisje glasbenega sveta zvezdnikov, o katerem lahko nekateri samo sanjajo. Če mu omenite ime katere koli svetovne glasbene zvezde, je zelo malo verjetno, da je ni fotografiral, zato bi bilo boljše vprašanje zanj, koga ni fotografiral.

Mnoge njegove fotografije so večkrat obšle ves svet v svetovnih revijah in časopisih, so tudi na posterjih, plakatih, koledarjih, glasbenih albumih ter tudi ovekovečene v studijih in domovih glasbenih zvezd. S svojimi fotografijami je vplival na prepoznavost nekaterih glasbenih skupin in imel veliko odmevnih razstav. 

Ima neskončno zgodb in vseh se še kako dobro spominja. Je kot "jukebox", saj na vsako ime, ki mu ga omeniš, takoj najde asociacijo, zgodbo ali več njih, ki so povezane z njim. Kot veliki ljubitelj rocka je bil dolgoletni uradni fotograf legendarne skupine Rolling Stones in tudi njihov največji oboževalec. Dolga leta je sodeloval tudi z drugimi legendami. Tako kot je on oboževal njih, so one oboževale in cenile njegovo delo. 

Fotografiral pa ni samo glasbenih zvezd, v svoj objektiv je ujel tudi veliko filmskih, predvsem tiste, ki so prišle na zabave po koncertih in tudi na kakšne druge dogodke. Sam ima skoraj vse avtograme zvezdnikov in tudi številne fotografije z njimi. 

Vedno je delal kot agencijski fotograf, na največji agenciji na svetu – Getty Images, pa lahko najdemo natanko 101.899 fotografij, ki jih je posnel v svoji neverjetni karieri. V podkastu Greenroom se dotaknemo le ščepca njegovih neskočnih zgodb.

Urška Pirš v pogovoru z legendarnim fotografom Brianom Rašićem.

Urška Pirš v pogovoru z legendarnim fotografom Brianom Rašićem.

Miro Majcen

Instagram in Facebook kot izložbi njegovega dela

Brian ima osupljiv in neskončen arhiv fotografij, ki jih redno objavlja na družbenih omrežjih. Samo na Instagramu ima več kot 7000 objav. Na vprašanje, ali se sploh zaveda, kakšen privilegij je imel, da je vse videl tako od blizu in ali se kdaj vpraša, če so bile to samo sanje, odgovori: "Moram razmisliti, ker o tem pravzaprav ne razmišljam. Očitno sem v svoji 40-letni karieri posnel toliko fotografij različnih glasbenikov, in to je priložnost, da predstavljam svoje delo."

"Taylor Swift je čudovito dekle"

Brian pove, da je Taylor zelo zanimiva oseba in da zelo spoštuje njeno delo. "Zadnjič sem objavil njeno fotografijo. Delal sem z njo v Hyde Parku, bila je v družbi lepih žensk, znanih manekenk in tudi Serena Williams je bila tam. Odlična fotografija je, vse skupaj so prišle na oder in jaz sem jih fotografiral."

Čeprav glasba Taylor Swift ni ravno po njegovem okusu, je skozi leta fotografiranja prepoznal, kaj je dobro. "Ona je zanimiva na fotografijah. In samo redki imajo to sposobnost, da ujamejo domišljijo občinstva in njeni koncerti so dogodek ... Fantastična je in tudi sama piše svojo glasbo. Veliko lepih spominov imam."

Taylor Swift

Taylor Swift

Brian Rašić

8000 koncertov v 40 letih

Brian zna odgovoriti tudi na vprašanje, koliko koncertov je obiskal v 40 letih. "To me velikokrat vprašajo. Približno 8000 jih je bilo ... To je res veliko koncertov. Pa čeprav možgani niso dovolj veliki, da bi si vse zapomnil, ampak kot bi rekel Keith Richards: 'Vsega se spomnim!'"

Največji oboževalec Rolling Stonesov

Po duši je roker. Obožuje Stonese in bil je na najmanj 100 njihovih koncertih. Prvič že leta 1973. Njihove koncerte pa je fotografiral vse od začetka 80. let prejšnjega stoletja. Njegovo delo z njimi kot uradni fotograf pa se je začelo leta 2006, ko je fotografiral njihov največji koncert v zgodovini, na Copacabana plaži v Riu de Janeiru pred dvomilijonskim občinstvom. 

"To so bile na nek način sanje. Seveda se moraš skoncentrirati na svoje delo in na skupino, kaj vse se dogaja zadaj, pa je nepredstavljivo."

Bil je tudi na odru z njimi, poleg Charlija Wattsa, kar je svojevrsten privilegij. Nihče namreč ne more biti na odru s Stonesi. Zaradi slabe osvetlitve ni mogel posneti dobre fotografije z občinstvom v ozadju, mu je pa uspela kultna fotografija s Charlijem, kako ga pogleda in se mu smehlja v objektiv. Brianova fotografija je bila tui izbrana za album Copacabana show life

Rolling Stones

Rolling Stones

Brian Rašić

Delati s Stonesi so želje vsakega glasbenega fotografa, Brian pa je dobil posel z njimi tudi po zaslugi dobrih odnosov s PR-ji in agenti. Vsak član skupine ima svojega, saj gredo vsi dogovori pravzaprav preko manadžementa. "Če so jim všeč tvoje fotografije, te vzamejo za svojega. Vse to je po zaslugi čudovitega Tonyja Kinga, ki je bil osebni PR Micka Jaggerja," pove Brian. "Všeč so mu bile moje fotografije in takrat so jih uporabili tudi za DVD."

Keith Richards je njegov idol

Na vprašanje, zakaj ga je med vsemi člani skupine najbolj navdušil prav Keith, pove: "Ker je on vse to, kar predstavlja rock'n'roll. Je velik borec in neverjetna osebnost. Uporablja tudi poseben jezik, ima svoje besedišče."

Spominja se dogodka v Londonu, kjer je Keith podpisoval svojo avtobiografijo Life (Življenje) in Brian je bil takrat njegov uradni fotograf. Uspela mu je tudi fotografija, ki je svojevrsten portret Keitha. "Zelo sem ponosen, da ta fotografija visi v njegovi pisarni. Ne vem, če tudi pri njem doma, vendar sem mu dal dve kopiji."

Keith Richards med podpisovnajem knjige.

Keith Richards med podpisovnajem knjige.

Brian Rašić

Na vprašanje, kakšen pa je Mick Jagger, odgovori: "On je šef. Z njim ne moreš češenj zobat. Prav zaradi njega vse funkcionira tako, kot mora. On se odloča, ne ravno kot šef, vendar nekdo mora biti vodja in on to je. Vsi ostali mu sledijo. Se pa ne heca tako kot Keith."

Zabava z Djokovićem

Spominja se tudi dogodka na zabavi fundacije Novaka Djokovića, kamor je prišel tudi Ronnie Woods, član skupine Rolling Stones. Ronnie je daroval kitaro za dobrodelne namene. Kupil jo je kar Novak za 37 tisoč funtov in pol, kar je približno dobrih 43 tisoč evrov. "Nihče je ne bo imel, samo jaz," se spominja Djokovićevih besed. Srečanje so ovekovečili s skupno fotografijo.

Brian Rašić, Novak Djoković in Ronnie Woods

Brian Rašić, Novak Djoković in Ronnie Woods

Brian Rašić

Hackney Diamonds je eden najboljših albumov Rolling Stonesov

Brian je nekaj besed namenil tudi njihovemu najnovejšemu albumu po smrti njihovega člana Charlija Wattsa. Posneli so ga z gosti: Paul McCartney, Steve Wonder, Elton John, Lady Gaga in Billy Wyman. Dve skladbi sta tudi s Charlijem, ki so ju posneli že prej. Ena pa je posvečena glasbeniku Muddyju Watersu, po eni izmed njegovih skladb so namreč Rollingi dobili ime.

"Album je odličen. Imel sem ta privilegij, da sem ga poslušal še pred izidom. Mislim, da ima Paul McCartney veliko zaslug, saj je pripeljal producenta, ki je delal tudi z Lady Gaga in mu tako vnesel veliko mladosti in svežine."

"To je verjetno najboljši album od Exile on Main Street. Že to, da sta skupaj Gaga in Mick, je neverjetno ... Ko vidiš Micka, kako poje z njo, je, kot bi gledal najstnika. In tukaj govorimo o 80-letni osebi."

Uradni fotograf Davida Bowieja

Kot uradni fotograf je dolga leta delal z Davidom Bowiejem. "David je bil posebna oseba. Ko je umrl, je vsak časopis v Angliji na naslovnici objavil njegovo fotografijo, vključno Financial Times. To se še nikoli ni zgodilo ... in tukaj se vidi, kako velik umetnik je bil." Brian ima veliko anekdot povezanih z njim. Spominja se, kako je osvojil neko dekle, samo zato, ker je bil v družbi Davida v enem pubu. "Saj veste, če si poleg Davida, moraš biti pomemben," v smehu pripomni. 

David Bowie

David Bowie

Brian Rašić

Fotografija, ki so jo prodajali kot vročo žemljico

Opiše anekdoto z igralcema Russellom Crowom in Meg Ryan. Fotografiral je zabavo po Bowiejem koncertu v Londonu, ki je bil namenjen samo njegovim oboževalcem. Udeležili so se ga številni zvezdniki, med njimi tudi Russell Crowe, ki je bil najbolj oblegan gost zabave, takrat je zaigral v filmu Gladiator.

Šušljalo se je tudi, da ima romantično avanturo z Meg Ryan. Fotografije pa nobene, kjer bi bila skupaj. Brian si je zelo želel posneti njuno skupno fotografijo, kar pa je bilo malo nerodno. "Ne moreš kar fotografirati, vse je pod kontrolo ..." se spominja. No, potem pa le Bowie izrazi željo, da jih fotografira vse skupaj. On na sredini, Meg na njegovi levi, Russel na desni strani. "Ta fotografija se je prodajala kot vroča žemljica," pove Brian. Fotografijo so mediji namreč zmanipulirali tako, da so dobili skupaj samo Russella Crowa in Meg Ryan. 

Russell Crowe, David Bowie in Meg Ryan

Russell Crowe, David Bowie in Meg Ryan

Brian Rašić

Z Russellom Crowom tudi najdražja fotografija, vredna 5000 funtov (približno 5800 evrov)

Še ene anekdote z zabave se spominja Brian. K njemu pristopi dekle, da bi jo fotografiral s slavnim igralcem. To ji uspe in se s skupino prijateljic fotografira z njim. Brianu ni bilo to nič posebnega, naslednji dan pa ga pokliče novinar iz Daily Maila, če bi jim prodal to fotografijo. Kot agencijski fotograf jih je napotil na agencijo, ki so imeli fotografijo. Bila je na tretji strani nedeljske izdaje z izmišljeno zgodbo dekleta, kako je Russell želel z njo v hotel in ona ga je zavrnila. Za fotografijo so plačali 5000 funtov (približno 5800 evrov) in zaradi lojalnosti, da je sam ni prodal časopisu, mu je agencija plačala celotni znesek, namesto 50 odstotkov, kolikor je bilo v navadi. 

Koliko je zaslužil s Stonesi, pa Brian odgovori. "Precej boljše, kot bi plačali danes. Ampak, če delate za Rollinge, to ni pomembno. Bil je spodoben denar, ampak niti blizu 5000 funtov (približno 5800 evrov), to vam lahko povem."

Amy Winehouse – fotografija leta časopisa The Guardian

Brian je bil tudi edini uradni fotograf na zadnjem koncertu Amy Winehouse v Beogradu leta 2011. Mesec dni pozneje je umrla. Koncert je bil prava tragedija, saj je Amy komaj stala na odru in tudi peti ni mogla. Občinstvo jo je izžvižgalo. Brian se dobro spominja tega koncerta. Na vprašanje, ali je bil ta koncert zanj najtežji doslej in na katerem je posnel najbolj žalostne fotografije, pove: "Ne. Žalost je prišla kasneje."

Amy Winehouse

Amy Winehouse

Brian Rašić

To je ena tistih fotografij, ki jo povežemo s klubom "številka 27", saj je v tej starosti poleg Amy Winehouse preminilo že kup slavnih imen: Janis Joplin, Jim Morrison, Jimmy Hendrix in Kurt Cobain. Je ena tistih tragičnih zgodb rock'n'rolla. Brian tudi verjame, vsaj tako so mu povedali, da ni bila vinjena ali drogirana, preprosto je bila prava Amy. "Želela je biti Amy. Prava Amy. V Beogradu se je obnašala kot Amy, ne tista, ki jo poznamo in ki jo poslušamo."

Njegova fotografija žalostne pevke je bila nagrajena za najboljšo fotografijo v časopisu The Guardian, obšla pa je ves svet. "Ljudje so jokali, ko so jo gledali. Res žalostna fotografija," pripoveduje Brian. 

Nihče ni večji od Paula McCartneyja

Spregovori tudi, kateri glasbenik in glasbenica sta mu bila najprijetnejša. "Veste, večje kot je ime, prijetnejša je oseba. Prisežem pri bogu. Rekel bi, da je to Paul McCartney. Je največja pop zvezda, ki hodi po tem planetu. Nihče ni večji kot on."

Veliko je sodeloval s Paulom McCartneyjem, spominja se fotografiranja v Studio 2 Abbey Road. Z njim ima tudi selfie in njegove avtograme. "Paul je res kul oseba, ima kul karakter." Med glasbenicami pa izbere Blondie oziroma pevko Debbie Harry. "Čudovita ženska je."

Brian Adams je najbolj čuden tip

Pove tudi, zakaj mu Brian Adams ni preveč všeč. Pisal mu je namreč na Instagram in imel nenavadno prošnjo oziroma zahtevo, da z agencije Getty Imagesa umakne eno od njegovih fotografij, ker si na njej pač ni bil všeč. "To se mi je zdelo res čudno. Nikoli ne objavim fotografije, kjer umetnik izgleda slabo. Ker je moje delo, da jih zaščitim. Brianu Adamsu pa ne vem iz kakšnega razloga, ni bila všeč ena izmed fotografij, ampak to ni moj problem, ker na njej ni bil videti slabo."

Najbolj ikonična fotografija posneta s pivom

Fotografija Liama Gallagherja, člana skupine Oasis, kako s pivom zamahne proti fotoaparatu, velja za najbolj ikonično tudi na Getty Imagesu. Objavili so jo številni časopisi in revije. Ljudem je bila zelo všeč. 

"To je bila njegova reakcija. Ko sem izrekel njegovo ime, se je obrnil in naredil sem to odlično fotografijo. Vsi so mislili, da me je polil s pivom, ampak me ni, ker sem se še pravi čas umaknil," opiše nastanek fotografije. 

Liam Gallagher

Liam Gallagher

Brian Rašić

Na koncu naš gost spregovori tudi o tem, kako se je delo fotografov danes spremenilo in da mu je zelo žal, da je tako. To ni več posel, kot je bil nekoč, in zaslužki so majhni, pove. "Danes so vsi fotografi in vsak lahko naredi dobro fotografijo. Ampak nihče ti ne bo zanjo dobro plačal. Temu rečemo človek človeku volk. Če jaz nočem prodati fotografije za drobiž, jo nekdo bo. Vendar to dolgoročno zanj ni dobro."

Zdaj se je vrnil v rodni Beograd, v Londonu pa živita njegovi hčerki in vnukinja Kenzi. "Ona je moja princeska," pove s solznimi očmi. Razmišlja tudi, da bi svoje številne fotografije in spomine strnil v knjige. Rad bi jih posvetil ne samo oboževalcem njegovih fotografij, ampak predvsem svojim puncam, kot pravi. 

Na koncu se Brianu pridruži še naš priznani fotograf in njegov veliki prijatelj Miro Majcen, ki je bil prav tako eden od uradnih fotografov Rolling Stonesov. Srečanje, ki ga vsekakor ne smete zamuditi. Vabljeni k ogledu in poslušanju.

Miro Majcen

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret