9. 2. 2024, 16:51 | Vir: STA

RTV po prijavi na KPK trdi, da ni bistvenih razlik med lanskim in letošnjim izborom za Evrovizijo

Bobo

Evrovizijski prah se še ni polegel ...

Ni bistvenih razlik med lanskim in letošnjim izborom, so pojasnili na RTV Slovenija po tem, ko so zaradi domnevnih nepravilnostih pri izvedbi natečaja za izbor letošnjega evrovizijskega predstavnika dobili prijavo na komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Da na tekmovanje pošljejo Raiven, so se odločili po glasovanju mednarodne komisije.

V vabilu za sodelovanje pri izboru predstavnika RTV Slovenija na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije je sicer pisalo, da bo glavni izbor slovenskega predstavnika potekal v televizijski oddaji januarja 2024, v kateri naj bi se predstavile največ štiri skladbe iz ožjega izbora.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Januarja so v oddaji na RTVS predstavili Raiven s pravim imenom Sara Briški Cirman, ki bo Slovenijo zastopala s pesmijo Veronika, da je letošnja izbranka, pa so razkrili že decembra lani. Kot so pojasnili, je bila odločitev sprejeta po glasovanju mednarodne komisije, ki je izvajalki dodelila več kot polovico vseh svojih glasov.

Ni bistvenih razlik med izboroma letos in lani

Na vprašanje, ali in kdaj nameravajo objaviti pravila, po katerih je bila izbrana letošnja slovenska predstavnica za 68. evrovizijsko tekmovanje, so na RTV Slovenija še pojasnili, da do zaključenega postopka pri KPK dokumentov ne bodo objavljali. Po njihovih pojasnilih tudi ni bilo bistvenih razlik med izboroma letos in lani, ko je Slovenijo zastopala skupina Joker Out.

Urša Premik

KPK je po navedbah portala N1 prijavo z očitki o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja za izbor letošnjega predstavnika na evrovizijskem tekmovanju prejela v začetku januarja. Na KPK so za portal potrdili, da se s tem ukvarjajo, niso pa razkrili, kaj bi lahko bilo sporno.

Po tem razkritju je sicer odstopil odgovorni urednik razvedrilnega programa Televizije Slovenija Vanja Vardjan. Po navedbah hiše je odstop ponudil zaradi skrbi za dobrobit RTVS, razvedrilnega programa TVS, slovenskega evrovizijskega izbora in izbrane izvajalke, z odstopom pa želi omogočiti nepristransko ugotavljanje dejstev pri izboru za pesem Evrovizije.