Alma Rahne | 10. 2. 2023, 20:00

Fantje iz skupine Joker Out priznali, kdo zaradi njih ponoči bedi

Aleksandra Saša Prelesnik

Razkrili so nam, zakaj je bilo snemanje videospota za Carpe Diem boleča izkušnja, kakšen nasvet jim je dala Miša Molk in kako so njihove boljše polovice sprejele novico, da gredo v tujino.

Bojan Cvjetićanin (vokal in večinski avtor besedil), Jure Maček (bobni), Kris Guštin (kitara), Jan Peteh (kitara) in Nace Jordan (bas) so v oddaji Misija Liverpool predstavili pesem Carpe Diem, s katero nas bodo zastopali na Pesmi Evrovizije v drugem polfinalnem večeru, 11. maja v Liverpoolu.

Vedno se bodo našli tisti, ki jim naša evrovizijska pesem ne bo pogodu. A dejstvo je, da so letos ustvarili pesem z nalezljivo melodijo in besedilom, ki gre zelo hitro v uho. Družbena omrežja so polna različnih komentarjev, na YouTubu pa lahko zasledimo že prve odzive evrovizijskih navdušencev. Nekateri nam že pripisujejo finale.

Matic Kutin

Bolj kot z videospotom za pesem Carpe Diem je peterica evrovizijsko občinstvo prepričala s svojim nastopom v TV-oddaji Misija Liverpool, kar je zagotovo dobra popotnica za Liverpool. Njihovi glavni aduti so nedvomno izjemen glasbeni talent, uigranost na odru in unikatna energija, ki jo izžarevajo med nastopi. Vstopnico za Evrovizijo želijo dobro unovčiti, zato so priprave na nastop na velikem evrovizijskem odru že začeli.

V želji po tem, da dobijo čim več glasov od drugih evropskih držav, se bodo odpravili tudi na mini turnejo ter poskrbeli, da se bo o njih še veliko govorilo in pisalo.

Pri njih mi je všeč, da se dobro zavedajo priložnosti, ki so jo dobili oz. so zanjo garali. To dokazujejo dosežki in lovorike v 7-letni karieri: tri zlate piščali, v preteklem letu so bili izvajalci z največ prodanimi koncertnimi vstopnicami, prejeli so nagrado Elle Style Awards, dvakrat razprodali Cvetličarno in Križanke, letos padejo še Stožice ... Vidi in čuti se, da to, kar delajo, delajo s strastjo in pri tem še neizmerno uživajo. Ali bomo z njimi prepevali v finalu, ne ve nihče, bomo pa zagotovo zanje stiskali pesti za najboljšo končno uvrstitev.

Katja Kodba

Ker so fantje mladi, jaz pa sem mlada po duši, smo se dogovorili, da se med sproščenim intervjujem tikamo.

Kakšni so bili prvi komentarji na pesem Carpe Diem, ki ste jih slišali? 

Kris: Do nas so prišli samo lepi, pozitivni komentarji,predvsem od prijateljev. (nasmeh, op. a.)

Bojan: Meni so starši rekli, da je pesem top in mi povedali par komentarjev, ki so jih prebrali.

Kaj je najbolj izstopalo?

Bojan: Moram priznati, da so se me najbolj dotaknili res lepi odzivi iz tujine.Pri nas v Sloveniji sem ujel večinoma lepe komentarje, med njimi pa je bilo tudi nekaj precej bizarnih.

Jan: Mene je najbolj razveselil SMS od učitelja za kitaro, Mateja Mršnika, ki je rekel, da vso noč ni mogel spati, ker se mu je pela pesem in da je zelo ponosen na nas ter da si res zaslužimo to, kar delamo. On je namreč tudi eden od razlogov, zakaj ta band obstaja, saj naju je s Krisom povezal in naučil igrati kitaro. Ostajamo povezani in v lepih odnosih.

Aleksandra Saša Prelesnik

Naslov vaše pesmi se v slovenščini glasi Užij dan. Kakšen je za vas zares dobro izkoriščen dan? 

Jure: Veliko dobre volje. Da smo skupaj, tukaj na placu (prostor za vaje, op. a.) in da se imamo fajn.

Kris: Dan ne sme imeti budilke. (smeh, op. a.) Biti mora prisotna glasba, ali da jo poslušam ali igram. Čeprav raje to, da jo igram.

Jan: Potrebe današnjega dneva so odvisne od tega, kako je prejšnji dan potekal. Večino prejšnjega dneva sem prespal in je bil to zame popoln dan.

Alma Rahne

Kaj je glavno sporočilo pesmi, ki ga želite prenesti Evropi?

Bojan: Sporočilo je pravzaprav zelo preprosto in to ni tisti klišejski: "Življenje je lepo in lalala", ampak to, da imaš v vsaki situaciji dve možnosti: to je, da nanju gledaš ali negativno ali pa pozitivno. In edina želja, ki jo ima ta komad, je, da se vsak posameznik poskuša orientirati na to, da je tista svetlejša plat v vsaki situaciji malo prevladujoča.

Bojan, od kod navdih za besedilo evrovizijske pesmi?

Besedilo je bilo pravzaprav narejeno v Hamburgu in je izključno posledica tega, kar smo mi počeli. 12 dni smo bili v studiu, res je bilo lepo, ljubeče vzdušje, nabito s kreativo ... Ogromno enega plesa je bilo, predvsem kar bizarno smešnega se mi zdi, preigrali smo ure in ure fliperja (smeh, op.a.) ... in se imeli radi.

Aleksandra Saša Prelesnik

Bojan, kako si se lotil pisanja pesmi? Si zapisuješ po delčkih ali ko pride navdih, se usedeš in napišeš, potem pa samo še piliš pesem?

Vsakodnevno si zapisujem neke stavke, ideje, trenutke, ki mi pač padejo v glavo in jih lahko kasneje apliciram v besedilih na tak ali pa drugačen način. Zdi se mi, da mora besedilo vedno odražati dejansko stanje vsakdana. Nikoli ni kar nekaj izmišljeno samo zavoljo tega, da bi bilo v pesmi, ampak sem v nekem trenutku v življenju spontano pomislil na to. Tako da se potem zaradi tega sestavljanka veliko lažje sestavi.

Videospot za pesem ste snemali v hotelu. Od kod ideja?

Jure: Vse skupaj se je začelo na tem belem kavču. Tako kot pesem se je tudi videospot začel snovati tukaj. Jaz, Bojan (Cvjetićanin) in Mark (Pirc) smo sedeli tukaj zgoraj, imeli smo neke 'mood boarde' od drugih režiserjev ... Potem smo dobili idejo hotela, receptorja, žurke ... Ker nam je bilo všeč, smo potem razvili zgodbo v scenarij.

Bojan: In potem sta producent Mark Pirc in režiser Bonino Englaro spletla to do konca.

Matic Kutin

V videospotu se veliko dogaja tudi v dvigalu. Imate kakšno zanimivo izkušnjo z dvigali, ste mogoče kdaj obtičali v njem?

Vsi: Ne. (smeh, op. a.)

Kris: Imamo pa s snemanja zanimivo anekdoto. V enem trenutku nas je bilo v dvigalu 14 in še snemalec. Prva ideja je bila: "Dajte malo skakati." Tako se je dvigalo posedlo. In potem smo rekli raje samo roke gor (smeh, op.a).

Jure: Prvi prizor, ki smo ga snemali za videospot, je bil padec iz dvigala. Kar boleča izkušnja v bistvu.

Kris: Vsaj ene 10-krat smo se morali vreči ob steno (nasmeh, op.a).

Imate kaj modric?

Jure: Jaz imam še zdaj odrgnine po boku.

Aleksandra Saša Prelesnik

Nekdo je na spletu komentiral, da ga vaša oblačila, ki ste jih nosili med nastopom v oddaji Misija Liverpool, spominjajo na pižamo. Kaj pravite na to in kdo vas bo oblekel za majski nastop? 

Kris: Vemo, kdo najraje spi. (smeh, op. a.)

Bojan: Za majski nastop nas bo oblekel Damir Raković Ponorelii, tako kot nas je oblekel že za TV-nastop. Pravzaprav te 'pižame' ne vem, ali so nekako podzavestno prišle iz tega, da shagadelic rock'n'roll tudi izhaja iz postelje, tako da ...

Katja Kodba

Kaj je vaše glavno vodilo pri oblačenju?                    

Vsi: Da se dobro počutimo. 

Kris: Zaupati moramo Ponoreliiju.

Bojan: Imeli smo dovolj enih kombinacij, na koncu smo šli na oder v tistih, v katerih smo na kameri videli, da mi najboljše nastopamo v njih. Zelo je pomembna povezava med oblačilom in nastopom.

Jure: Če nam neka stvar ne bi bila všeč, je ne bi oblekli. Mislim, da nas Ponorelli in preostali člani naše ekipe že tako dobro poznajo, da je težko skreniti s poti.

Aleksandra Saša Prelesnik

Imate velike ambicije, ki jih ne skrivate. Odpravljate se v Španijo, Varšavo, Amsterdam, poleti na Balkan ... Kako so vaše boljše polovice sprejele novico, da nameravate preživeti toliko časa v tujini? 

Jan: Moj maček je kar jokal. (smeh, op. a.) Zadnje čase se kar stiskava, mora še sprejeti to dejstvo.

Bojan: Moja navidezno boljša polovica se je odzvala kar negativno glede na to, da je ne morem vzeti s sabo, ampak sem jo hotel prepričati s tem, da tako ali tako ne potrebuje niti vozovnice za avion, niti dodatne postelje, niti nič, ampak se kar nekako ne vda in greva z mojo navidezno partnerico zdaj narazen.

Kris: Moja boljša polovica zelo rada potuje, tako da mi privošči oziroma zelo rada potujeva skupaj. Mislim, da bo prišla gledat vsaj generalko, če ne drugega. Vprašanje, če bomo sploh dobili vstopnice.

Jure: Moja boljša polovica so fantje tukaj, tako da bodo vedno z mano (nasmeh, op.a).

Nace: Moja boljša polovica bo skoraj zagotovo v Liverpoolu, tako da se veselim, da bova skupaj tam.

Aleksandra Saša Prelesnik

Ali imate omejeno, koliko prtljage lahko vzamete s seboj? In kdo bo imel pri tem največ težav?

Bojan: Očitno ti, ki bodo s sabo vzeli punce. (smeh, op. a.) Ne reče se kar tako, da si prišel s prtljago. (smeh, op. a.) Midva z Nacetom imava vedno kovček napolnjen do vrha.

Jure: Mislim, da ne bomo imeli veliko težav s tem. Ne glede na to, ali grem za en dan ali več dni, vedno vzamem isti nahrbtnik ali kovček. Nimam težav s prtljago.

Nace: Jaz imam že za dvodnevni izlet kovček. (nasmeh, op. a.)

Kris: Jaz imam vedno isto potovalko.

Jan: Mislim, da bo teža kovčka precej odvisna, kako pomanjkljivo nas bo Ponorelii oblekel. (nasmešek, op. a.)

Katja Kodba

Posneli ste tudi angleški album. Kdaj lahko pričakujemo prvi singel? 

Bojan: Singel lahko pričakujete konec marca oziroma začetek aprila. Gre za pesem z drugega albuma Novi val, ki smo jo posneli v sodelovanju z zelo zelo zelo priznanim angleškim glasbenikom.

Kako je prišlo do sodelovanja?

Bojan: Prek enega skupnega prijatelja iz Liverpoola nam je uspelo priti v stik s tem človekom in ob ideji, da bi napisal angleško verzijo besedila, je tej ideji rekel 'da' in si izbral pesem Novi val. Čez nekaj dni je dejansko poklical in rekel, da mu je pesem zelo všeč in da bi z veseljem bil del tega projekta, tako da bomo to skladbo izdali kot duet.

Aleksandra Saša Prelesnik

V enem od intervjujev ste omenili, da boste šli po koncertu v Stožicah v tople kraje. Kam pa jo boste mahnili po Evroviziji?

Jure: Ko pridemo nazaj, načrtujemo mini turnejo po Sloveniji in tujini. Zadnji mesec pred Stožicami se bomo pripravljali na koncert, potem pa sledi dopust.

Kris: Tudi v malo bolj tople kraje, v širšo balkansko regijo. Počitek bo po Stožicah.

Glede na to, da letos ni bilo klasičnega izbora Ema, je breme, da dosežete takšen uspeh, kot ste si ga zadali, večje? Občutite pritiske?

Jure: Pritisk je po mojem mnenju večji. Če ne drugega, bi se na Emi z glasovi, ki bi nam jih občinstvo lahko dalo, dokazali.

Kris: Seveda obstaja razlog, zakaj so poslali nas, ampak Ema bi bila veliko bolj direkten, otipljiv dokaz za Evrovizijo, ampak se mi zdi, da, vsaj zame, je večino bremena odpadlo zdaj, ko je izšel komad. Zdaj je, kar je in to, kar je, je bolj kot ne pozitivno.

Bojan: Tudi z Emo bi 'haterji' našli tiste črke, ki se jim reče k-u-h-n-a, in bi jih z velikimi črkami pisali v komentarje. (nasmeh, op. a.)

Kris: Mami mi je dala zanimiv komentar na oddajo, in sicer, da je Miša Molk tako odvodila, da to, kar je rekla, si ji verjel: "Navijamo za Jokerje na Evroviziji." In to si (kot gledalec) sprejel. (nasmeh, op. a.)

Katja Kodba

Koliko vam je pomenilo, da je po 15 letih oddajo vodila legendarna Miša Molk?

Bojan: Miša je bila najvišja raven profesionalizma. Prvič smo jo vsi videli delati v studiu in smo bili vsi mi, celotna ekipa in snemalci navdušeni nad njenim delom. To je bilo magično.

Vam je dala kakšen dober nasvet?

Kris: Ja, da naj bomo čim bolj barviti.

Bojan: Rekla je, fantje, od vseh tukaj najbolj veste, zakaj greste, kako greste in kaj boste tam naredili in točno to tudi naredite, vse drugo pa 'cum grano salis' (jemljite z rezervo, op.a.).

Gregor Zalokar

Ali je prišel trenutek, da bi začutili, da vas glasba že preveč ustesnjuje? Da je preveč obveznosti?

Jure: Toliko uživamo v glasbi, da nam še ni težko.

Bojan: Jan je malo prej lepo povedal, da smo letos ugotovili, da so vse druge stvari ob glasbi v nekem trenutku lahko utesnjujoče.

Jan: Glasba ni nek stranski projekt, ki bi zastiral neke naše cilje. Glasba je naš glavni cilj, ustvarjati, koncertirati in se predstavljati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.