Amanda Buhinjak | 16. 3. 2023, 20:00

Halid Bešlić pred pomembno življenjsko prelomnico: navdihujeta ga prav posebni osebi

Facebook/Halid Bešlić

Legendarni bosanski pevec se je s svojim opusom vpisal v srca mnogih Slovencev. Ko namreč poje Bešlić, pojejo vsi, je mogoče mnogokrat slišati od oboževalcev njegovih pesmi. Že kmalu bo prvič nastopil v ljubljanskih Stožicah. Z njim smo se pogovarjali o tem, kakšni občutki ga prevevajo in kaj mu v življenju pomeni več kot oder. 

Halid Bešlić ali kar kralj sevdaha, kot ga imenujejo njegovi oboževalci, je v svoji karieri posnel že vrsto uspešnic, se z milijonskimi nakladami gramofonskih plošč vpisal med rekorderje na sceni nekdanje države in z dobrodelno noto med razpadom Jugoslavije pripravil več kot 500 humanitarnih koncertov za žrtve vojne v Bosni. Brez dvoma gre za legendo narodne glasbe, kar dokazuje nešteto razprodanih prireditvenih dvoran in oboževalcev, ki se vračajo na njegove koncerte po celotni Evropi. 

Pesmi, kot so Prvi poljubac, Miljacka in Taman je, so le ene izmed hitov, ki kličejo po tem, da ob njih glasno zapojemo.

Bešlić je za Metropolitan.si povedal, da bo glasbena poslastica, ki jo pripravlja v Stožicah, zanj prvi koncert v največji prireditveni dvorani pri nas. Pred velikim koncertom smo se z njim pogovarjali o ljubezni do glasbe, trenutkih, ki uglasbijo najlepše pesmi, in tudi o tem, kakšne načrte ima za 70. rojstni dan, ki ga bo praznoval konec leta.

Sandi Fišer

Slovenci so zvesti oboževalci

Po služenju obveznega vojaškega roka se je Bešlić iz Knežine preselil v Sarajevo in začel še kot mlad, neizkušen pevec nastopati po lokalnih restavracijah. S svojim glasom je sprva zaznamoval sceno nekdanje skupne države, med letoma 1979 in 1982 je izdal kar osem singov, leta 1981 je izdal še svoj prvi studijski album z naslovom Sijedi starac.

Bešlić pravi, da se ne spomni več, kdaj je prvič nastopil v Sloveniji. Do zdaj je vsaj petkrat nastopil v Hali Tivoli, priredil koncerte po različnih dogodkih, prvič pa ima priložnost napolniti znamenite Stožice: "Napolnil sem največje dvorane, od Skopja, Beograda in Sarajeva, Stožice so nova priložnost, da to storim tudi v Sloveniji." Ker nas je obiskal že tolikokrat, se rad pošali, da Slovenijo pozna bolje kot večina Slovencev. 

Uredništvo

V glasbi pušča velik pečat, priložnost za nastop pri nas si šteje kot veliko čast: "To je največ, kar mi lahko uspe. Od tega več ne morem rasti kot glasbenik. V karieri sem naredil res veliko, v čast mi je, da to lahko storim še pri vas." 

"V koncerte dajem vse, kar lahko. Ob začetku lahko vendarle le stopim na oder, se priklonim in začnem." 

Priznava, da je vsakič znova navdušen nad tem, kako Slovenci znamo uživati. Zaupal je zgodbo o tem, da je prav v vojski spoznal dva Slovenca, prek katerih je spoznaval našo državo in naše tradicije: "Res imate veliko energije. Se ne pretvarjate. Ko ste srečni, ste srečni." 

Facebook/Halid Bešlić

Od pesmi v žepu do Prvega poljuba

Pesem po Bešlićevo nastane po poti trenutkov, ki so ga v življenju zaznamovali. Čustev pri tem ne manjka. "Včasih listek z besedilom nosim v žepu hlač več mesecev. Morda nanj pozabim in se čez čas spomnim nanj." A pesmi načeloma ne piše sam, saj pravi, da zato nima daru.

Zato toliko več energije vloži v interpretacijo in melodijo, v začetku pa nasploh v izbor in premislek o tem, katera pesem je zanj primerna in s katero bi se lahko poistovetilo čim več poslušalcev. 

V enem od svojih največjih hitov Prvi poljubac (Prvi poljub, op. a.) poje o tem, da je svoj prvi poljub že zdavnaj pozabil, a smo ga kljub temu vprašali, ali se ga morda spomni. V smehu nam je odvrnil: "Seveda se ga spomnim, a bolje, da več od tega ne povem." 

"Aprila bom v Ljubljani na koncertu slavil kar dvakrat – najprej svojih 70 let življenja, hkrati pa okroglih 20 let, odkar sem napisal pesem Prvi poljubac. Prepričan sem, da kdor bo prišel na koncert, zna to pesem na pamet in v veselje mi je, da jo bom lahko zapel skupaj z vsemi oboževalci," je pripomnil.

@metropolitan.si

Legendarni bosanski pevec se je s svojim opusom vpisal v srca mnogih Slovencev. Ko namreč poje Bešlić, pojejo vsi, je mogoče mnogokrat slišati od oboževalcev njegovih pesmi. Že kmalu bo prvič nastopil v ljubljanskih Stožicah, mi pa smo mu ob tej priložnosti postavili nekaj hitrih vprašanj. ❤️

♬ original sound - Metropolitan.si

Posebna sreča: vnuki 

Bešlić je že od leta 1977 srečno poročen s Sejdo Bešlić. Oba sta večkrat poudarila, da ju lahko loči le smrt. Povila sta tudi sina Dina, ki ju je pred devetimi leti osrečil z vnukoma. Dvojčka Lamiji in Belmin Kan ga izredno osrečujeta, zato pravi, da sta njuna sreča in veselje zanj največja nagrada in navdih v življenju. 

Prav vnukinja Lamija je tista, ki se zelo zanima za glasbo: "Vnukinja zares uživa v glasbi, zato sem jo tudi vključil v svoj videospot pesmi Taman je," nas preseneti in s ponosom pove, da gre za resničen posnetek, ko je doma prepevala njegovo pesem."Zdaj je stara 9 let, obiskuje 2. razred. Pravkar se je začela učiti igranja čela," ob čemer poudari, da je res dobra glasbenica. Dečka trenutno bolj zanima nogomet.

"Ne znam vam niti povedati, kako močno imam rad svoje vnuke."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.