4. 6. 2022, 22:43

Je Mariah Carey ukradla slavno božično pesem? Presodite sami

profimedia
Je Mariah Carey ukradla slavno božično pesem? Presodite sami (foto: profimedia)

Nikoli si ne bi mislili, da jo bo kdo obtožil česa takšnega!

Imeni pevke in njene tekstopiske sta se znašli na obtožnici, ki jo je vložil Andy Stone. Stone trdi, da je sam napisal skladbo z enakim imenom leta 1989. Gre za eno najbolj poznanih božičnih pesmi, ki je bila samo na Spotifyju predvajana več kot milijardokrat.

Mariah Carey bo, če bo spoznana za krivo kršenja avtorskih pravic ikonične pesmi "All I Want For Christmas Is You", morala plačati 18,6 milijona evrov odškodnine.

Petkratna dobitnica grammyjev in Walter Afanasieff se bosta morali zagovarjati na sodišču v Louisiani, kjer je Stone vložil obtožnico. V njej piše, da jima nikoli ni dal dovoljenja, da skladbo uporabita in da sta obe "zavestno, naklepno in namerno" posegli v njegovo avtorsko delo. Poleg tega pa naj bi skladbo na novo zasnovali tako, da sta izkoristili njegov "priljubljeni in edinstveni slog".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mariah Carey (@mariahcarey)

Skladbi imata različni besedili in melodiji

Obtožnica dvojico obtožuje še neupravičenega okoriščanja z nedovoljeno prilastitvijo tožnikovega avtorskega dela in s tem povezanega dobrega imena. Za vse točke obtožnice Stone zahteva 20 milijonov dolarjev, kar znaša 18,6 milijona evrov.

Mariah Carey in njeni zastopniki se na obtožbo še niso odzvali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.