Marijana Podhraški | 30. 8. 2023, 20:00

Ko ljudje pridemo skupaj, se zgodijo najboljše stvari: ljubljanski DJ Jerpa si je med korono zadal pomembno poslanstvo

Kaja Škorjanc

V času, ko so klubske luči ugasnile, družabni prostori pa zaprli svoja vrata, se je rodil nadvse zanimiv projekt.

Biti DJ mu omogoča, da za trenutek združi ljudi in jih pelje na "potovanje". Ko se prostor napolni z energijo, smer večera prevzame glasba in ideje zakrožijo - to je tisto, kar Jerneja Pavliča, med ljubitelji elektronske glasbe znanega kot DJ Jerpa, navdaja z občutkom sreče.

A tega je bilo v obdobju koronavirusa konec, ljudje so se prenehali družiti, družbe so se zmanjšale na minimum, negotovost pred tem, kaj bo prinesla prihodnost, pa povečala. Nova resničnost mu ni dala miru in z njo se nikakor ni mogel sprijazniti. Skupaj z Manuelom Wedro in drugimi prijatelji so razmišljali le o tem, kako po koncu vsega še okrepiti medčloveške odnose. Združili so se v Sinergio oziroma gibanje, kjer, kot pravijo, ljudje pridejo skupaj.

Kakšna je filozofija društva Sinergia, kdo so njegovi člani in kaj v njem počnete?

Filozofija društva Sinergia (beseda sinergija izhaja iz grške besede synergos in pomeni delati skupaj, sodelovati, op. a.) je ustvarjanja sinergij (sodelovanja, op. a.) med ljudmi. Je prostor, kjer se lahko povezujemo, izražamo in osebno rastemo skozi ples, glasbo, raznih ustvarjalnih delavnic, prek umetnosti in drugih kreativnih dogodkov.

Arhiv društva Sinergia

Člani Sinergie smo trenutno mala ekipa prostovoljcev, ki organiziramo dogodke. V skupini so tudi DJ-i in ekipa zadolžena za produkcijo, oblikovanje in spletno komunikacijo. Med drugim smo organizirali dogodke z elektronsko glasbo, sprostitvene odmike in cacao plese (petje in ples ob zdravilnih zvokih, op.a.) na posebnih lokacijah, kot je Ljubljanski grad, v Cukrarni, strehah nad Ljubljano itd.  

Kako si postal DJ in začel z ustvarjanjem elektronske glasbe, kaj te je pritegnilo ravno k njej? 

Z elektronsko glasbo sem se prvič spoznal že pred kakšnimi 10 leti na različnih dogodkih, z DJ-anjem pa sem začel pred kakšnimi 7 ali 8 leti. Nekaj časa sem se učil z mentorjem Blažem Perušem (z umetniškim imenom Evident) in se vpisal v DJ šolo v klubu K4. Potem pa počasi začel igrati na prvih nastopih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by J E R P A (@jerpamusic)

Z glasbo sem povezan že od malega. Nikoli se nisem z njo ukvarjal profesionalno, a je vedno predstavljala velik del moje osebnosti. Ko sem bil majhen, sem plesal hiphop, v najstniških letih sem zvesto rapal in snemal komade, kasneje pa me je v elektronski glasbi pritegnila globina glasbe in širina čustev, ki jih lahko skozi njo izražaš.

Letos Sinergia premierno organizira tudi elektronski festival Flows, ta bo septembra potekal na hrvaškem otoku Ugljen. V čem je ta festival poseben?

Želimo narediti festival, kjer bodo ljudje odšli s festivala bolj polni, kot pa so prišli. Flows je naša dolgoletna želja po tem, da ples in žuranje združimo z ustvarjalnimi delavnicami in s priložnostjo, da se med festivalom tudi nekaj novega naučiš. V prvi vrsti nas povezuje elektronska glasba in večerno preplesavanje, elektronsko glasbo vidimo kot nek medij za povezovanje, frekvenco, na kateri se lahko vsi združimo. Delavnice pa so tu za osebnostno rast in globljo povezanost z ostalimi udeleženci, predvsem pa za nova in globlja prijateljstva.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S I N E R G I A (@sinergia.si)

Festival Flows je poseben tudi v tem, da želimo za udeležence ohraniti intimen prostor - na njem bo namreč največ 200 ljudi. Na ta način bo možno na plesišču in na delavnicah vsak dan srečati iste ljudi, se z njimi bližje spoznati in povezati.

"Z mednarodnimi DJ-i bomo plesali v času sončnih zahodov od 17. ure do polnoči, naslednje jutro (med 10 in 13. uro) pa bodo potekale vodene delavnice meditacije, qigonga, joge in funkcionalne vadbe. Kot presenečenje pripravljamo tudi cacao ples z meditacijo, ki jo bo vodil predsednik in tudi soustanovitelj Sinergie Manuel Wedra."

Kaj pričakujete od festivala?

Čeprav se trudimo ostati zmerni s pričakovanji, si želimo, da nam uspe festival, ki bi bil podaljšana različica naših dogodkov, ki smo jih že organizirali. Torej, prijetni ljudje, veliko srčne energije, pozitivni spomini, veliko melodične elektronske glasbe in predvsem veliko novih prijateljev.

V jedru Sinergie kot skupnosti je spreminjanje družbe in naše skupne prihodnosti na bolje skozi elektronsko glasbo? V kakšni družbi si želite živeti, če malce posplošim, milenijci - generacija, ki ji tudi sami pripadate?

Tukaj moram poudariti, da so dogodki Sinergie le podaljšek nekih naših skupnih vrednot. Verjamem, da hote ali nehote vsak dan soustvarjamo svet in družbo, v katerem si želimo živeti. In želimo si družbe, v kateri je človek dovolj postavljen, da lahko ustvarja prostor, v katerem omogoči drugim ljudem, da se počutijo sprejeto in varno.

Varnost in sprejetost sta namreč med ključnimi človeškimi potrebami, dokler ju ne dosežemo, iščemo načine, kako ju zadovoljiti (preden smo ju sposobni dati tudi drugim). Ko pa človek pride v prostor, družbo ali na dogodek, kjer se počuti varnega in sprejetega, začne soustvarjati okolje in prostor za druge. Potrebe družbe postavi pred svoje in tam notri ljudje lahko zasijemo v svojem polnem potencialu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S I N E R G I A (@sinergia.si)

Nekdo iz malce starejše generacije bi morda lahko pomislil, da gre v kakšnem elementu SInergie za obujanje "flower-power" (hipijevstva, op. a.) gibanja iz 60. let prejšnjega stoletja. Kaj pravite o takšni primerjavi?

(smeh) Jih čisto razumem. Primerjanje z znanimi stvarmi ponavadi sicer izhaja iz nerazumevanja, ampak razumem, zakaj. Tudi sami smo imeli med seboj veliko pogovorov okoli tega, kako smo videti navzven. In se je tudi našel kdo, ki nam je rekel, da se nas je kar malo bal, preden se nam je pridružil na dogodkih. Ampak, v resnici imamo na dogodkih veliko postavljenih ljudi, ki se niso našli v drugih načinih druženja.

"Na naših dogodkih je tudi veliko podjetnikov, staršev, kreativcev, hkrati pa študentov in mladih. Sinergie ne vidimo kot nek dogmatičen način življenja, kot je bil npr. "flower power", ampak bolj kot prostor, kjer lahko drugim pokažeš to, kar si. V vsem svojem potencialu."

Kaj Sinergia počne v zimskem času?

V zimskem času po navadi organiziramo kakšen dogodek, retreat ali cacao ples v zaprtih prostorih. V kakšnem klubu ali studiu, velikokrat pa se tudi organiziramo in najamemo kakšno večjo hišo in preživimo nekaj dni skupaj.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel