27. 9. 2023, 12:07 | Vir: STA

Vrtoglav znesek za ikonični klobuk Michaela Jacksona, ki je bil del prelomnega zgodovinskega trenutka

Profimedia

Legendarni glasbenik je le nekaj trenutkov po tem, ko je z glave snel znameniti klobuk, oboževalcem prvič predstavil plesne korake, ki so zaznamovali njegovo kariero.

Klobuk, ki ga je Michael Jackson nosil, preden je prvič zaplesal svoj značilni ples moonwalk, je bil v torek na dražbi v Parizu prodan za 77.640 evrov. Med približno 200 rockovskimi memorabilijami je zavzemal najvidnejše mesto. Najvišjo ceno pa je dosegla kitara ameriškega blues glasbenika T-Bone Walkerja, ki je bila prodana za 129.400 evrov.

Profimedia

Klobuk del prelomnega trenutka v zgodovini pop glasbe

Pri avkcijski hiši Hotel Drouot so sicer Jacksonov klobuk iz črne klobučevine ocenili med 60.000 in 100.000 evri.

Jackson je klobuk snel z glave med prepevanjem uspešnice Billie Jean na televizijskem koncertu skupine Motown leta 1983, ko je bil na vrhuncu svoje slave. Nekaj trenutkov pozneje je prvič zaplesal svoj značilni ples moonwalk, pri katerem se zdi, kot da drsi nazaj, medtem ko hodi naprej.

Profimedia

Drago prodani predmeti drugih slavnih glasbenikov

Prodaja glasbenih memorabilj je sicer postala zelo pomemben posel. Soorganizatorji dražbe Lemon Auction so denimo lani poskrbeli za odmevno prodajo kitare, ki jo je Noel Gallagher razbil na večer, ko se je skupina Oasis razšla v Parizu. Za instrument so iztržili 385.500 evrov.

Pri Sotheby's pa so v tem mesecu za predmete Freddieja Mercuryja, vključno s klavirjem, na katerem je napisal skladbo Bohemian Rhapsody, iztržili skupaj 46,5 milijona evrov; za predmete so se na dražbi potegovali kupci iz 76 držav.