A. Ko. | 13. 4. 2022, 18:10

Moderni Povodni mož v izvedbi samih znanih Slovencev!

Povodni mož

Kdo komu je sledil? Kdo koga v »lajf« spustil? Vsi poznamo Prešernovega Povodnega moža, letos pa med nas prihaja sodobna pop-rock muzikal izvedba slovite ljubezenske zgodbe, pod katero se je podpisal mojster besede Ambrož Kvartič. Igralska zasedba je sestavljena iz samih znanih imen. Vas zanima, kdo bo zaigral prelestno Urško?

V glavnih vlogah se bosta zavrtela glasbenica Sara Briški Cirman (Raiven) ter gledališki in filmski igralec Jure Kopušar, ki ju bodo v stranskih vlogah podprli vsestranski umetniški talent Luka Markus, raper Jose ter tri prekaljene mačke slovenskih muzikalov, Anja Strajnar, Maša Tiselj in Tanja Pečenko, predstavo pa bo zvočno in plesno podkrepil še 18-članski zbor.

"Zgodba spremlja Urško, mlado, lepo in priljubljeno dekle, radovedno in duhovito “vplivnico v nastajanju”, ki pa ni zadovoljna s svojim trenutnim življenjem. Na družbenih omrežjih sicer dosega celotno Ljubljano, a želi si doseči več. V želji po napredku zapusti težko pričakovani ples in se udeleži zasebnega dogodka, ki ga prireja karizmatičen in uspešen sodoben poslovni guru - Povodni mož. Urški prodaja visokoleteče sanje, a dekle kmalu ugotovi, da v njegovem svetu ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled," razkriva producentka Vesna Starina.

Več kot 110 prijavljenih na avdicijo

Ustvarjalna ekipa je režijo zaupala izkušeni režiserki Sari Lucu ter dramaturgu in asistentu režije Mišu Mićiću, na večdnevno avdicijo, ki je potekala februarja, pa se je prijavilo več kot 110 muzikala željnih umetnikov, tako iz profesionalnih kot amaterskih krogov. 

Tjaša Barbo


"Iskanje ekipe za muzikal nikakor ni bil mačji kašelj. Poleg posameznikov z ustreznimi igralskimi, pevskimi in gibalno-plesnimi izkušnjami smo iskali ljudi, ki bodo medsebojno dobro sodelovali, v projekt vnesli tudi svoje kreativne ideje, k njemu pristopili poglobljeno in s srcem ter z nami soustvarili visokokvaliteten in svež dogodek." se veseli Lucujeva.

Z vsako vlogo spozna del sebe

Kako se v vlogi Urške počuti Sara? "Urška je lik, v katerega vstopam, in se z njo še spoznavam. Trenutno sem v zaključni fazi študije lika Agrippina, o kateri sem tudi napisala svoj magistrski esej, in je predstava tik pred premiero. Ob njej sem spoznala, da še zdaleč ni res, da se lahko “skriješ” za likom, saj ti ta na koncu dneva toliko vzame kot da. In se mi zdi, da z vsako vlogo - pa naj bo to v operi ali gledališču - spoznam kakšen nov del sebe. Prepričana sem, da bo tako tudi v Povodnem možu."

Sara Briški Cirman (Raiven) v vlogi prelestne Urške

Sara Briški Cirman (Raiven) v vlogi prelestne Urške

Tjaša Barbo

Glede na to, da so rdeča nit predstave družabna omrežja, nam je zaupala, da zanjo predstavljajo super platformo za promocijo svoje glasbe in umetniškega delovanja, po drugi strani pa na neki točki vzdrževanje profilov postane breme.

"Zdi se mi najslabše, ko začneš dan z mislijo, da je pred tabo časovnica objav, ki jo moraš zapolniti, ker tako najhitreje izgubiš občutek za realnost in izpadeš neavtentičen," nam je zaupala Raiven.

Skupina mora dihati kot eno

Veliko vlogo pri izbiri igralske zasedbe je imela tudi energična in produktivna glasbenica Neža Buh – Neisha, avtorica glasbe muzikala, ki ga bo v živo spremljal tudi njen rokerski bend. "Na podlagi 110-tih prijavljenih lahko rečem le to, da smo resnično pevsko talentirana dežela in je bilo težko poslati kogarkoli domov, kar pa je bil v resnici "sladek problem", saj smo lahko izbirali med res dobrimi izvajalci."

arhiv Povodni mož

Seveda le dober vokal ni edino, kar bi bilo dovolj za sodelovanje, pojasnjuje Neisha, zato je glavne akterje določila optimalna kombinacija - petja, plesa, igre in osebne naravnanosti posameznika, kakšen odnos ima nekdo do sebe, sveta, soljudi in do dela v skupini, saj gre za ekipno delo, kjer mora skupina dihati kot eno.

Skladbe bodo naredile muzikal večen

Produktivna Neisha v maju napoveduje izid novega albuma, ki ga bo pospremila s koncertom v Cankarjevem domu, ustvarjanje glasbe za muzikal pa je njen prvi takšen projekt. "Glasba v muzikalu predstavlja 70 odstotkov. Tako kot bo dobra glasba, tako bo dobra predstava, seveda ob vseh ostalih faktorjih, ki so prav tako pomembni. Glasba je tista, ki ga bo delala večnega in uspešno srečnega, če temu ne bo tako, bomo zelo žalostni (smeh)." Muzikal je specifična forma, ki zahteva močan dramaturški lok, pripoveduje, tako da se tej slikovitosti kot avtorica prilagaja. Uporablja različne žanre, instrumente, vse seveda v okvirih pop-rocka. Vse pesmi mora postaviti v celostno strukturo, da hkrati funkcionirajo tudi samostojno. To je bil za Neisho tudi največji izziv, priznava.

Jure Kopušar bo moderni Povodni mož

Jure Kopušar bo moderni Povodni mož

Kris Farrugia

S končno ekipo Povodnega moža je režiserka Lucu izjemno zadovoljna in komaj čaka nadaljevanje kreativnega procesa. Prepričana je, da bodo to energijo začutili tudi gledalci. Obeti so lepi. Glede na to, da bosta plesno koreografijo prevzela vsem dobro poznana koreografa Maša Kagao Knez in Željko Božić, verjamejo, da vas Povodni mož ne bo pustil ravnodušnih in bo tudi vas ugrabil ter odpeljal na ples.

Kdo komu je sledil? Kdo koga v »lajf« spustil? Vse to boste izvedeli 23. avgusta na Festivalu Ljubljana, kjer se obeta premiera sodobnega pop-rock muzikala Povodni mož. Zgodba, pod katero se je podpisal mojster besede Ambrož Kvartič, bo odela Povodnega moža in Urško v nova oblačila ter ju preselila v digitalni svet družbenih omrežij.