STA/M.P. | 28. 10. 2022, 20:33

Na klavirju je zažigal do konca: poslovil se je pionir rock' n' rolla

Profimedia

Na koncertih je vedno sprožil pravo norijo, tudi njegovo življenje ni bilo nič kaj bolj mirno. Vseeno je dočakal častitljivih 87 let.

Umrl je ameriški glasbenik Jerry Lee Lewis, ki velja za enega od pionirjev rock and rolla in sorodnega rockabillyja. Imel je ključno vlogo pri oblikovanju nastajajočega zvoka tega žanra. Med njegove najbolj znane uspešnice sodi skladba Great Balls of Fire, ki še vedno ostaja eden najbolje prodajanih singlov vseh časov. Po njej so naslovili tudi dokumentarno dramo o Lewisu iz leta 1989, v kateri je zaigral igralec Dennis Quaid. Zvezdnik, ki je bil znan po svetlih laseh, agresivnem igranju na klavir in neobičajnih odrskih nastopih, je umrl naravne smrti.

Lewis je v karieri, ki je trajala več kot sedem desetletij, posnel več kot 40 albumov. Prejel je štiri nagrade grammy, med njimi nagrado za življenjsko delo. Leta 1986 so ga sprejeli v Dvorano slavnih rock and rolla.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jerry Lee Lewis (@jerryleelewisthekiller)

Rodil se je 29. septembra 1935 v Ferridayu v Louisiani. Njegova starša sta zastavila družinsko kmetijo, da bi mu lahko kupila klavir. Instrument je začel igrati z bratrancema Mickeyjem Gilleyjem in Jimmyjem Swaggartom, ki sta kasneje postala nagrajena country glasbenika.

Po tipkah je udarjal z rokami in nogami, včasih je celo skočil na klavir, zaradi česar so mu nadeli vzdevek The Killer (Morilec).

Njegova priljubljenost je nekoliko upadla, ko se je poročil s 13-letno sestrično. Po tem škandalu v začetku 60. let ni imel velikega uspeha na lestvicah. Njegovi nastopi v živo so bili sicer divji in polni energije. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.