2. 8. 2022, 13:11 | Promocijska objava

Naj vas Gabriel Lipuš in Karen Asatrian popeljeta v Deželo vzdihljajev

Imago Sloveniae
Naj vas Gabriel Lipuš in Karen Asatrian popeljeta v Deželo vzdihljajev (foto: Imago Sloveniae)

Prijateljstvo pevca Gabriela Lipuša in pianista Karena Asatriana sega že dobrih petnajst let nazaj, oba sta v preteklosti tudi že sodelovala pri raznih glasbenih projektih. V letošnjem letu (2022) sta izdala album Das Land des Hechelns│Dežela vzdihljajev, pri čemer je večino glasbe na albumu zložil Lipuš, Asatrian pa je kot skladatelj k albumu prispeval tri instrumentalne kompozicije.

Kdaj: Četrtek, 11. avgust 2022, ob 20.30
Kje: Mestni muzej Ljubljana

V letošnjem letu (2022) sta izdala album Das Land des Hechelns│Dežela vzdihljajev, pri čemer je večino glasbe na albumu zložil Lipuš, Asatrian pa je kot skladatelj k albumu prispeval tri instrumentalne kompozicije. Rdeča nit albuma na polju glasbene govorice je jazzovski pristop k francoskemu šansonu, na tekstualni ravni pa blago ironično obravnavanje smrtno resnih srčnih ran.

Sedem besedil skladb je napisal Lipuš, med njimi sta tudi dve skladbi v slovenščini, dve pesmi pa sta prispevala Milan Dekleva in Andrej Rozman-Roza, dve skladbi pa sta izpod prstov avstrijskega pesnika Ericha Frieda, besedilo pesmi Jung san ma! Fesch san ma! pa je ustvaril nemški avtor operetnih libretov Robert Gilbert. Podnaslov albuma je Od jazza do operete, poleg že omenjene Gilbertove pesmi pa na njem najdemo tudi Leharjevo skladbo Dein ist mein ganzes Herz. Gre za arijo iz opere Franza Leharja z naslovom Das Land des Lächelns, parafraza naslova te operete pa je botrovala tudi naslovu albuma. Večina Lipuševih besedil karikirano opisuje različne tipe ljudi, recimo take, ki radi mlatijo prazno slamo (Der Dampfplau­­derer) ali se odlikujejo s pretiranim častihlepjem (Der Ehrgeizige).

Na Koroškem rojeni baritonist Gabriel Lipuš je študiral solopetje in džez klavir na deželnem konservatoriju v Celovcu, petje na akademiji za džez v Gradcu ter solopetje, samospev in oratorij na Visoki šoli za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju. Od leta 1993 po raznih evropskih državah nastopa kot baritonist, od leta 2007 naprej pa kot tenorist.

Zaposlen je bil kot profesor solopetja na deželnem konservatoriju v Celovcu, od leta 2022 pa je poslovodja radijske postaje AGORA 105,5 v Celovcu. Pred leti je v Celovcu ustanovil tudi Glasbeno gledališče Gabriel, s katerim sodelujejo številni vrhunski slovenski in avstrijski glasbeniki in pedagogi. Kot solist redno nastopa z našimi najboljšimi orkestri in zasedbami, sodeluje pa tudi z mnogimi uglednimi skladatelji, dirigenti in glasbeniki, režiserji in koreografi, pisatelji ter igralci iz celotnega alpsko-jadranskega prostora.

Kot skladatelj scenske glasbe je sodeloval skoraj z vsemi slovenskimi gledališči, glasbo piše tudi za radio, film in televizijo. Sodeloval je tudi kot pevec in skladatelj pri snemanjih številnih zgoščenk. Leta 2004 je prejel Podporno nagrado za glasbo dežele Koroške.

Imago Sloveniae

Karen Asatrian je študiral klasično violino in klavir na Glasbeni šoli Čajkovskega Erevanu, njegovem rojstnem kraju. Zatem pa na Državnem konservatoriju Komitas v Erevanu diplomiral še iz kompozicije. Leta 1999 se je preselil na avstrijsko Koroško, kjer je zaključil študij jazz klavirja, nato pa še študij vokalne in instrumentalne pedagogike. Med posebne dosežke njegove kariere omenimo ustanovitev projekta Brahms (jazzovski trio s komornim orkestrom) in predstavitev njegovih kompozicij skupaj s komornim zborom Norbert Artner. 

Asatrian je strastno navezan na svoje poreklo in armensko glasbeno tradicijo. Leta 2013 je ustanovil avantgardno ljudsko jazz skupino Armenian. Za zgoščenko Pathway je leta 2007 prejel armensko glasbeno nagrado v kategoriji najboljši jazz album leta. 

Nastopil je že na mnogih festivalih, med drugim na Festivalu treh jazzovskih noči v Avstriji in na festivalu Sziget v Budimpešti. Sodeloval je že pri mnogih studijskih produkcijah in imel številne nastope za radio, televizijo ter v živo nastopal z raznimi jazz zasedbami po Evropi, Armeniji in Koreji. Prav tako je sodeloval z raznimi zasedbami, ki izvajajo samul nori (korejska tolkala).

Poleg umetniškega delovanja je Asatrian tudi spoštovan profesor jazz klavirja na Koroškem deželnem konservatoriju in na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju.

Imago Sloveniae
Dogodek poteka v okviru Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom. Vstop prost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.