N. L. | 19. 5. 2022, 08:00

Ne boste verjeli! Japonec na frajtonarici zaigral Slake

Profimedia/YouTube/fotomontaža
Ne boste verjeli! Japonec na frajtonarici zaigral Slake (foto: Profimedia/YouTube/fotomontaža)

Oglejte si ta prisrčen video, v katerem se prebivalec Tokia z diatonično harmoniko in več kot spodobno slovenščino pokloni slovenskemu pionirju čebelarstva Antonu Janši. Uganete, katero pesem je izbral?

Hajime Anže Anzai je velik ljubitelj različnih vrst harmonik, slovenske narodnozabavne glasbe in čebel. Izvedbo vsakega dela najprej do potankosti preuči, kar vključuje tudi kontekst same skladbe.

V videu, ki si ga lahko ogledate spodaj, Anže z besedilom v japonščini japonsko publiko pouči o tem, da izvaja pesem Čebelar Ansambla Lojzeta Slaka in da je pesem v Sloveniji skorajda ponarodela.

Omeni, da je leta 2017 Generalna skupščina Združenih narodov na predlog slovenske vlade odločila, da je 20. maj Svetovni dan čebel. Pove tudi, da se je na ta dan rodil Anton Janša (1734-1773), pionir slovenskega sodobnega čebelarstva. 

Japonec Anže je napisal, da je Slovenijo že obiskal in da slovensko glasbo spremlja od rane mladosti. 

Na Japonskem ni edini

Anže pa ni edini japonski izvajalec slovenske glasbe v Tokiu.

Tu so še Edelweisskapelle, ki v polni opremi, vključno z irharicami, izvajajo nemško, avstrijsko in slovensko narodnozabavno glasbo.

Na posnetku si lahko ogledate njihov Tokijski nastop s slovensko pesmijo Mi se imamo radi.

Na zadnji turneji po Evropi se ansambel Edelweisskapelle žal ni ustavil v Sloveniji. Upajmo, da nas obiščejo ob prvi naslednji priložnosti. Morda prihodnje leto ob svetovnem dnevu čebel.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.