Amanda Buhinjak | 8. 7. 2022, 20:00

Petar Grašo z nami iskreno o družinskem življenju: "Zagotovo ji bom pel uspavanke."

Petar Grašo/Instagram/net.hr_/Miroslav Lelas/Pixsell

Pesmi priljubljenega hrvaškega pevca, ob katerih nam zastane dih, so le delček tega, kar skriva v svoji duši. V ekskluzivnem in iskrenem pogovoru nam je zaupal o najljubših trenutkih svojega življenja in nas opomnil, zakaj bo Slovenija v njegovem srcu zmeraj imela prav poseben pomen.

Petar Grašo s svojimi pesmimi ne navdušuje le naših sosedov, temveč tudi Slovence. Pogovarjali smo se o njegovih glasbenih začetkih, posebnem prijateljstvu z Oliverjem Dragojevićem in se dotaknili prihajajočega koncerta v sklopu 70. Ljubljana Festivala v Križankah, na katerem bo zapel s tastom, Tončijem Huljićem, očetom Hane Huljić.

Kako se pripravljate na koncert, na katerem boste zapeli skupaj z očetom svoje izbranke?

Izjemno rad nastopam v Križankah. Nedavno sem imel koncert tam. Kar tri do štiri leta smo ga prestavljali zaradi koronavirusa. Ko sem po toliko letih in po obnovi stopil v Križanke, sem mislil le na to, kako zelo so mi manjkali ti koncerti v Ljubljani. Zato sem bil še toliko bolj vesel, da me je Tonči povabil, da z njim nastopim na tem posebnem koncertu na Ljubljana Festivalu.

"Ne glede na to, da imam čez leto ogromno koncertov in je bil prav 12. julij edini prost dan, sem bil presrečen, da ga bom preživel v Križankah."

Zapeli bomo skupaj s klapami, godalci in zborom, in sicer pesmi, ki jih imam neizmerno rad. Na ta koncert se veliko pripravljamo, saj gre za popolnoma drugačen način izvajanja popularne glasbe, ki jo Tonči ustvarja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petar Grašo (@petargrasoofficial)

"Ko je Tonči še ustvarjal s skupino Bond, so bili med prvimi na Billboardovi lestvici najbolj poslušanih pesmi v kategoriji 'Crossover'. Ljudje so zanje zagotovo že slišali, a morda ne vedo, da je skladbe napisal prav on."

Na koncertu bom zato, da s Tončijem zapojem ene najlepših pesmi, kot je moja Ako te pitaju in nekatere pesmi od Oliverja Dragojevića. To bo spektakularen večer.

Simone di Luca

Čutite morda kakšen poseben pritisk? 

Ne, ne čutim pritiska, veliko koncertov sem že imel v svojem življenju. Imam pa takšno sladko majhno tremo. 

Kako sta se spoznala s Tončijem? Vajina glasbena vez se je ustvarila že dolgo nazaj.

Tončija sem spoznal leta 1995. Oliver Dragojević mu je tistega leta, ko sem imel le 19 let, rekel, da pozna talentiranega fanta, ki piše pesmi. Mene. Tonči je takrat igral v skupini Magazin, a je že začenjal s pisanjem pesmi za druge izvajalce, zato ni imel toliko časa za potovanja in nastope, zato je potreboval zamenjavo. Potreboval je nekoga mladega, ki bi ga zamenjal, in tako sva se s Tončijem spoznala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petar Grašo (@petargrasoofficial)

To je bil le začetek res prelepega prijateljstva. Na glasbenem nivoju sva takoj kliknila, zato sva skupaj napisala veliko pesmi. 

"Vedno sva delovala kot partnerja. V trenutku, ko vstopiva v studio, sva kot eno."

Katera skupna pesem je vaša najljubša? Pred 23 leti ste izdali zimzeleno E dušo ko nam brani ...

Uf, to bi zelo težko izbral. Vedno mi je najljubša tista, ki sem jo izdal nazadnje, ker sem jo pel najmanjkrat. Trenutno imam v najožjem izboru pesem Inamorana in Jel ti reka ko.

"Nimam veliko pesmi, tudi moj okus ni tako obširen in tiste pesmi, ki sem jih izdal, sem ustvaril z veliko ljubezni in pozornosti. Zato so velikokrat pristale na vrhu glasbenih lestvic."

Kateri je bil najlepši trenutek vaše kariere? Obstaja morda tudi tak, ki si ga ne bi želeli nikoli ponoviti?

V svoji karieri sem imel veliko lepih trenutkov in hvaležen sem tudi za to, ker me nikoli niso doleteli trenutki, ki bi si jih želel iz svojega življenja izbrisati. Sem oseba, ki ne živi življenja estradnika, zato ne hodim več veliko po festivalih. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petar Grašo (@petargrasoofficial)

Leta 1997 sem v svojem domačem kraju, v Splitu, zmagal na Splitskem festivalu in takrat je tudi Dragojević zadnjič zapel na tovrstnem dogodku. To je bilo leto, ko sem jaz zasedel prvo in on drugo mesto. Žal mi je le, ker je bil to njegov zadnji festival, zato menim, da si je zmago bolj zaslužil, ampak je tako izbralo občinstvo.

osebni arhiv Petar Grašo

"Veliko trenutkov v mojem življenju je bilo izjemno pomembnih, a eden izmed teh, ki jih ne bom nikoli pozabil, je bila moja prva festivalska zmaga." 

To je bil eden izmed tistih večerov, ki jih ne bom nikoli pozabil. Celo skakali smo v bazen, ki je bil na tem festivalu. 

Vajin odnos z Oliverjem je bil zares poseben. Se spomnite kakšnega vajinega skupnega trenutka ali spomina, ki ga ne boste nikoli pozabili?

Zelo težko je reči, ker sva imela tako lep odnos. Mojo družino je poznal iz 80. let, ko sem imel le 4 leta.

"Zato sva imela skupno družinsko zgodbo pred glasbeno."

Z njim sem imel toliko čudovitih koncertov. Spomnim se koncerta v Skopju, takrat sva se imela neverjetno dobro.  Makedonci so veliki veseljaki in tudi glasbeno so izjemno nadarjeni. Po koncertu sva šla v en bar z odličnimi glasbeniki. Skupaj smo igrali in se družili vse do jutranjih ur. 

"Imel je ljubezen do življenja, ki je ne gre kar tako pozabiti."

Znova se vračate v Slovenijo. Kateri kraj vam je tukaj najljubši? Vas morda na katerega veže posebna vez?

Iz srca obožujem Ljubljano, tudi v Mariboru sem preživel čudovite dni. Ampak najbolj sem vezan na Goriška brda in Vipavo. Tam živi moj najboljši prijatelj in poročna priča Tomaž Kavčič.

Instagram.com/Tomaž Kavčič

Tukaj sem preživel ene najlepših trenutkov svojega življenja, zato so zame to najlepši kraji. Tam sem tudi najpogosteje, ampak Ljubljana je moje mesto, čeprav imam tudi Maribor in Novo Gorico neizmerno rad. Tudi v Kopru sem preživel ogromno lepih trenutkov in imel ene izmed najboljših koncertov ob morju. 

Omenili ste Tomaža. Izbrali ste ga za poročno pričo, med drugim pa je tudi eden vaših najbližnjih prijateljev. Kako sta se spoznala?

S Tomažem sva se spoznala pred približno 25 leti. Spoznal naju je vinar na degustaciji vin v vinarstvu Movia. Bil sem navdušen nad vzdušjem in okoljem, in čeprav se med nama prijateljstvo ni razpletlo v trenutku, sva drug drugemu počasi prirasla k srcu. Niti jaz niti on ne veva, kako se je to zares zgodilo. 

"Hodil je na moje koncerte, jaz v njegove restavracije. Ugotovila sva, da imava oba izjemno rada vino in zelo podobno pristopava k življenju. In taka prijateljstva so do konca življenja." 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomaz Kavcic (@tomazkavcic)

Se je tudi v vajinem odnosu kdaj zgodilo kaj še posebej lepega?

Bil sem v Splitu, ko me je Tomaž poklical po telefonu. Spomnim se, da je bila ura nekje med 15. in 16. popoldne, ko mi je povedal, da je dobil Michelinovo zvezdico.

"Skakal sem od sreče, kot da bi jo dobil jaz. Kot da bi dobil grammyja."

Takoj sem mu rekel, da moram organizirati neko zabavo, čez morda kakšen dan, ko mi je rekel, da ne. Da je zabava istega dne ob 21. uri zvečer. Kar je pomenilo, da sem imel le 3 ure časa, da pridem do njega. Takrat sem bil v Splitu in ... Spakiral sem majhen kovček, vzel srajco in v roku 10 minut že sedel v avtu na poti do njega. Prispel sem neposredno na zabavo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomaz Kavcic (@tomazkavcic)

"Takih trenutkov ne bi nikoli zamudil. Tomaž je eden od tistih ljudi, za katere sedeš v avto, ne da bi se vprašal kam in kako, samo greš, ker veš, da ti veliko pomeni."

Kakšni smo Slovenci na koncertih? 

Na začetku, ko sem šele začel s koncertiranjem, okrog leta 1998, so mi rekli, da so Slovenci zelo zahtevna publika. Ko sem prvič nastopal v Kopru, so me na to še posebej opozarjali. Ampak prišel sem in vzdušje je bilo neverjetno, kot 'urnebes'. In prav tako je tudi danes. Občinstvo je ne glede na kraj, v katerem sem, na nogah in v vzdušju, ki ga skupaj ustvarjamo.

"Slovensko občinstvo je zame takšno, kot bi si ga lahko vsak le želel." 

Ko se sprehajate po mestu, verjamem, da se vsi obračajo za vami. Se vam je kdaj že zgodila kakšna neprijetna situacija?

Seveda, da se ljudje obračajo in se želijo fotografirati. Rad imam to, ko me ljudje nagovorijo in mi povedo, da imajo radi mojo glasbo. Zato se trudim ustvarjati glasbo, ki bo iskrena in polna ljubezni, vse ostalo je zame češnja na vrh torte. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petar Grašo (@petargrasoofficial)

"Govorijo mi o tem, kako njihovi otroci radi prepevajo moje pesmi ali kako jim rade prisluhnejo njihove žene. To je res poseben občutek v življenju, ko te imajo ljudje tako radi." 

Ali morda na spletu berete komentarje o sebi?

Ne, ko izide pesem na YouTubu preberem njihove odzive, a teh komentarjev ne berem. Zato tudi ne vem, kaj ljudje o meni govorijo. Zanima me le, kaj govorijo na koncertu, ko skupaj ustvarjamo vzdušje. 

"Zelo malo tudi gledam televizijo, le kakšno serijo tu in tam, ko imam čas." 

osebni arhiv Petar Grašo

S Hano sta pred kratkim razveselila z novico, da bosta postala starša. Se je bilo težko odločiti za večje koncerte ob zavedanju, da bi Hana lahko ravno takrat rodila? 

Vsi smo v polni pripravljenosti, ni sama, ampak koncerte sem sprejel. Okrog datuma, ko naj bi rodila, sem si vzel tudi nekaj prostih dni. Na dan, ko ima rok, torej 23. julija, bom v Splitu na festivalu, tako da ji bom blizu.

Instagram/net.hr_

Kako boste ukrepali, če se to zgodi med koncertom?

Joj, ne vem. Po koncertu bom šel takoj do nje, kot bi to storila vsaka normalna oseba. Nimamo velikih načrtov, če se to zgodi, bomo ob njej.

Pričakujete deklico. Ji boste prepevali tudi uspavanke? Bo uspavanka morda postala tudi katera izmed vaših novih pesmi? 

(smeh) Zagotovo ji bom pel uspavanke, ampak ne bi mogel reči natančno katero. Najverjetneje se bo porodila ideja tudi o tem, da napišem kakšno.

"Verjamem, da sem pripravljen na novo vlogo, ker verjamem, da je to v meni, v vseh nas. S tem se soočam kot vsak očka - z veliko navdušenja, pričakovanja in veselja." 

Kakšni so vaši načrti za poletje? To bo vendarle drugačno, prav zaradi deklice, ki prihaja v vaše življenje.

Ne, na žalost letos od poletja ne bom imel veliko, predvsem zaradi korone, ker nadomeščamo koncerte, ki jih takrat nismo imeli. Tako da imamo do sredine jeseni več kot trideset koncertov.  

"Ne bo mi lahko kombinirati družinskega in glasbenega življenja, ampak bom stremel k temu, da mi to uspe po najboljših močeh."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petar Grašo (@petargrasoofficial)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.