Janja Zalar | 9. 10. 2022, 20:00

Raper Nipke nam je zaupal, kaj vse je v mladosti ušpičil in kljub temu postal zgled mladim

Matic Kremžar

Boštjan Nipič, ki je radijske postaje osvojil s skladbo o tem, kako ga nihče ne razume, je s svojo iskrenostjo pridobil veliko oboževalcev. Še posebej radi ga imajo najmlajši, zaradi katerih mora včasih kakšno kletvico tudi izbrisati iz besedil. 

Raper Boštjan Nipič - Nipke je življenje posvetil glasbi. Spremlja ga že od mladih let, a njegovi glasbeni začetki so bili v mladosti precej oddaljeni od popularne glasbe. Najprej se je učil igranja harmonike, šele v srednji šoli pa sta ga zasvojila hip hop in zlaganje rim. Z glasbenikom, za katerim je naporno poletje promocije novega albuma, smo govorili v času, ko poteka Teden otroka v organizaciji Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Raper, ki piše za odrasle, je namreč postal prava zvezda med mladimi, ki so "posvojili" njegove pesmi, zato ni nenavadno, da je postal ambasador Tedna otrok s skladbo "Skp se mava dobr". 

Zveza prijateljev mladine Slovenije

"Nikoli se mi ni zgodilo, da bi pesmi pisal le za otroke, ampak ravno oni jih znajo na pamet," je priznal Nipke. Med najmlajšimi se vedno dobro počuti, saj ima občutek, da bo sam vedno ostal otrok po srcu:

"Od njih se lahko veliko naučimo, saj so iskreni in pomembno je, da smo vsi v življenju iskreni," je poudaril.

Zase pravi, da ima rad ljudi, ki imajo pozitiven in optimističen pogled na svet. "Jaz se imam dobro s svojo družino, pa prijatelji in psi. Velikokrat se imam dobro tudi sam s sabo," je odgovoril v smehu in dodal, da je zelo družaben in nezahteven človek. 

Priljubljenost med mladimi ga je nekoliko presenetila, a ne zares

Vsi, ki so kdaj obiskali njegov koncert, vedo, da se pod odrom pogosto zbere gruča otrok, ki si želijo njegovega podpisa ali pa skupne fotografije. Uspeh med mladimi pripisuje dejstvu, da so njegove pesmi "precej preprosto narejene", čeprav gre za kompleksne rime in strukture. "Sam pomen in izrazoslovje pa sta res preprosta in skušam svoje misli precej poenostaviti, zato mislim, da otroci vse to, kar jaz povem, 'več ali manj štekajo'."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boštjan Nipič (@nipke_hollywood)

Raper, ki ne želi biti večni upornik proti sistemu

Zaradi mlajšega občinstva pri ustvarjanju čuti tudi določeno odgovornost, saj se zaveda, da ga "poslušajo tamali in ne more kar vsepovprek preklinjati". Tudi v svojem zasebnem življenju "uporablja zmerno izrazoslovje, ni pa vulgaren", zato ob ustvarjanju komadov zapiše tudi kakšno kletvico, a jo nato raje spremeni, če ni bistvenega pomena. Širša javnost ga je spoznala predvsem s pesmijo "Noben me ne razume". In kaj bi svetoval vsem tisti, ki podobno razmišljajo? 

"Predvsem to, da je pomembno, da najprej sami sebe razumejo. Naj vedo, da niso sami in niso edini, ki tako mislijo, slej kot prej pa se bodo začele stvari spreminjati v pravo smer."

Če je v mladosti kdaj deloval kot upornik proti pravilom in ukazom, pa je spremenil mišljenje. "Ni mi treba vse življenje se upirati sistemu in družbi. Tako to je." Pri pisanju se ne cenzurira vedno 100-odstotno, a ne premišlja dolgo, če ve, da mu bo manjša sprememba odprla nova vrata

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boštjan Nipič (@nipke_hollywood)

V pesmih se pogosto spominja otroštva, ki ga je preživljal v blokovskem naselju v Ljubljani"Priden zagotovo nisem bil. Bil sem malo težaven. Gotovo sem ušpičil kakšno bedarijo, da so me morali starši priti iskat na policijo. Pa fotru sem avto ukradel, ampak vse je bilo še vedno v mejah normale, še posebno, če se primerjam s kakšnimi prijatelji ali pa sovrstniki iz Dravelj, sem še kar dobro izpadel," je mladost opisal v smehu. 

Glasba ga spremlja že vse življenje

Z glasbo se ukvarja že od otroštva. Že kot majhen je z babico igral na orglice in harmoniko, glasba je bila vedno prisotna v družini. V tretjem razredu osnovne šole so ga starši vpisali v glasbeno šolo, kjer je šest let igral harmoniko. "Ne bom rekel, da sem res z velikim veseljem igral harmoniko, ampak zdaj mi ni žal. Nato pa sem se po osnovni šoli vpisal v hip hop plesno šolo, ko so se začele rojevati tudi prve rime."

Čeprav ga številni poznajo le po imenu, pa njegov priimek razkriva, da je v daljnem sorodu z znanim pevcem Alfijem Nipičem. 

Prvi pravi "komad" je napisal leta 2008 v duetu Overdose, ko sta s prijateljem Denisom "posnela cel album, ki pa ni nikoli prišel ven". Sta pa izdala pesem z naslovom "Fiama.com", za katero sta posnela tudi videospot. Stvari so se nato začele odvijati, letos pa je izdal svoj tretji album, ki ga je poimenoval "Retro". Ta prinaša zgodbe, ki govorijo o njegovem odraščanju – iz 80. in 90. let, saj se, kot je pojasnil, glasba in moda iz tistega časa počasi vračata.

Osebni arhiv Boštjana Nipiča

Zase pravi, da ni le raper, temveč glasbenik, ki hip hop uporablja kot eno od oblik izražanja. Z ustvarjanjem glasbe se po njegovih besedah v Sloveniji da preživeti, "a moraš biti mainstream". Ker se njegova glasba podaja tudi v bolj popularne vode, jo vrtijo na slovenskih radijskih postajah. "Ko pa te enkrat vrtijo po radiu in te sliši širša populacija, lahko dobiš to prepoznavnost, da lahko imaš koncerte. Če imaš dobro glasbo, da te ljudje radi poslušajo in hodijo na tvoje koncerte, potem lahko živiš tudi od take glasbe, ki jo jaz delam," je pojasnil. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.