A. Ko. , A. R. | 8. 12. 2022, 11:08

Razkrivamo, kdo nas bo zastopal na Evroviziji 2023

Žiga Živulović jr./Bobo/fotomontaža

Čeprav smo šele zakorakali v december, je že uradno: ravnokar smo izvedeli, kdo bo naslednje leto odpotoval v Liverpool.

Pri izboru Pesmi Evrovizije so se zgodile velike spremembe. Čeprav smo v zadnjih letih predstavnika dobili na izboru EMA, ki ga je organizirala nacionalna televizija TV Slovenija, je letos prišlo do preobrata. Na internem izboru se je RTV Slovenija odločila, da v boj za zmago pošlje trenutno najbolj vročo in priljubljeno zasedbo v Sloveniji - JOKER OUT. To pa tudi pomeni, da izbora EMA 2023, kot smo ga vajeni, ne bo.

"Povabilo za Eurosong smo prejeli ravno v obdobju, ko smo začeli usmerjati svoj pogled tudi na tuje trge. Želimo se preizkusiti zunaj meja Slovenije, zato je Pesem Evrovizije idealna priložnost. Vemo, da ima naša glasba mednarodni potencial in želimo dokazati, kako močan je novi val slovenske glasbe."

Priložnost, ki je ne gre zavrniti

Joker Out bodo čez nekaj tednov praznovali 7 let delovanja. Potem ko so poleti in jeseni že začeli vstopati na trge nekdanje skupne države (koncert na festivalu Exit in izdaja singla Demoni v širši regiji), so ravnokar najavili svoj največji mednarodni projekt doslej. 

"Naš ameriški producent Todd Burke je ob evforiji, ki ji je bil priča v Križankah, tudi sam prepoznal potencial, zaradi česar zdaj skupaj pripravljamo material za tuji trg in morda celo sodelovanje s kakšnim uveljavljenim tujim glasbenikom. Če se izrazimo kot v filmu Boter, bi lahko rekli, da gre za priložnost, ki se je preprosto ne da zavrniti," so fantje pojasnili odločitev.

Marko Delbello Ocepek

Vsi člani banda so veliki oboževalci Pesmi Evrovizije, ob tem pa dovolj mladi, izkušeni in z ogromno energije za ustvarjanje. "Že nekaj časa si želimo tam nastopati, a čakali smo na pravi trenutek. Čeprav smo mladi, nam je hiter razvoj naše kariere prinesel veliko izkušenj in zagona za ustvarjanje, zato smo pripravljeni na ta izziv." Bodo ostali zvesti svojemu glasbenemu stilu, ali bodo za ta velik izziv stopili iz cone obdobja?

"Eurosong že dolgo ni žanrsko opredeljen ali omejen. Ostajamo zvesti sebi in zvoku skupine Joker Out. Ne glede na to, kje in kdaj nastopamo."

Bodo na Evroviziji zapeli v angleščini?

Konec tedna se odpravljajo v Hamburg, kjer bodo na povabilo ameriškega producenta Todda Burka posneli gradivo za prvi angleški album. In ne samo to. Ob pripravi angleškega materiala iz preteklih dveh albumov bodo posneli tudi novo pesem za Eurosong.
"Pri tem nam bosta pomagala naša producenta Žare Pak in Todd Burke. Hkrati bomo z našim kreativnim vodjem Markom Pircem ustvarili vrhunski videospot in začeli konceptualizacijo nastopa v Liverpoolu. Želimo najti način, da zares izkoristimo vse možnosti in ideje, ki jim imamo na voljo, ter ničesar ne prepustimo naključju. Čas do tekmovanja bomo čim bolje izkoristili za promocijo in povezavo s poslušalci z vseh koncev naše celine. Smo pa že sprejeli odločitev, da se bomo v Liverpoolu predstavili s pesmijo v slovenščini."

Aleksandra Saša Prelesnik

Dejstvo je, da je Evrovizija zelo nepredvidljiva, od različnih izstopajočih nastopov do razvpitih izvajalcev. Slovenija do zdaj še ni odkrila recepta za zmago, druščina ambicioznih mladeničev pa visokih ambicij nikakor ne skriva. "Gremo na zmago! Četudi se to sliši noro, prevzetno ali nemogoče, vemo, da bomo le s tako drznim odnosom dosegli maksimalen izkupiček," so odločeni.

Anja Kovačič

Zaradi vojne v Ukrajini bo prihodnje leto Evrovizijo gostilo britansko mesto Liverpool in ne Ukrajina, od koder prihaja lanskoletna zmagovalka Kalush Orchestra. Na tekmovanju, ki bo maja, bo sodelovalo 37 držav, med njimi tudi Slovenija. 

Marko Delbello Ocepek

Da pa bo pot naših predstavnikov v Liverpool nekoliko lažja, bo poskrbelo prijateljevanje z Jackom Danielsom. Pomembno partnerstvo so razkrili dan pred tiskovno konferenco, na tradicionalni Jack Daniels zabavi, ko so prisotne namesto obljubljene filmske poslastice kot presenečenje večera ogreli kar fantje sami. Na njihovi ustvarjalni poti jih bo torej, še bolj kot doslej, podpiral prijatelj Jack. "Do zdaj je bilo naše sodelovanje samo enostransko, končno je želja obojestranska," se je za konec pošalil Bojan Cvjetićanin.

Več o tem, kaj vse so nam povedali v pogovoru po tiskovni konferenci, vam zaupamo kmalu. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.