A. B. | 8. 5. 2022, 06:00

Se še spomnite teh uspešnic na Evroviziji? Ob njih se boste znova naježili

Profimedia/fotomontaža

Medtem ko bo Slovenijo na letošnjem glasbenem tekmovanju zastopala skupina LPS, se spomnimo najbolj ikoničnih slovenskih glasbenih ustvarjalcev, ki so zasedli tudi najvišje uvrstitve.

Slovenija se na oder največjega glasbenega festivala odpravlja že sedemindvajsetič. Že tretjič v zgodovini obstoja in krajšem odstopu Italije iz evrovizijskega tekmovanja leta 1997 se bo ta odvil na velikem odru v italijanskem Torinu.

Najboljša uvrstitev Slovenije na tekmovanje za Pesem Evrovizije do danes je sedmo mesto, in sicer leta 1995 in 2001.  

Leta 1995 je sedmo mesto dosegla skladba Prisluhni mi v izvedbi Darje Švajger.  

 S pesmijo Energy pa je sedmo uvrstitev dosegla Nuša Derenda, in sicer leta 2001. 

Če se nekoliko vrnemo na leto pred Derendinim nastopom, torej v leto 2002, je Slovenija svetu ponudila nekaj, česar sicer niso videli prvič, a smo s tem vendarle vzbudili ogromno pozitivnih in tudi negativnih odzivov.

Nastop skupine Sestre s pesmijo Lahko ti podarim samo ljubezen v naših ušesih odzvanja vse do danes. Sicer so se uvrstili na 13. mesto in s tem za las izpadli iz finala.

Odkar so bili leta 2004 na Pesmi Evrovizije uvedeni polfinalni večeri, se je Sloveniji v finalni večer uspelo prebiti šestkrat. Leta 2007 z Alenko Gotar (Cvet z juga), leta 2011 z Majo Keuc (No One), leta 2014 s Tinkaro Kovač (Round and Round), leta 2015 z Maraayo (Here for You), leta 2018 z Leo Sirk (Hvala, ne!) in leta 2019 z Zalo Kralj in Gašperjem Šantlom (Sebi).

Ena izmed svetovno najbolj oboževanih pa se izkazuje prav Maja Keuc, ki je leta 2011 s svojo pesmijo No one (Nihče) zasedla 13. mesto.

 V letu 2021 se nam je prvič od leta 2001 zgodilo, da se nismo prebili med prvih deset tekmovalcev. S pesmijo Amen, bi nas leta 2020 morala zastopati Ana Soklič, a je takrat zaradi koronavirusne krize tekmovanje odpadlo. Drugo priložnost je dobila lani v Rotterdamu.

Spomnimo se še leta 1993, ko se je Slovenija na evrovizijskem odru predstavila prvič. Takrat so nas zastopali ikonični 1X Band, s pesmijo Tih deževen dan. Skladba je med 25 državami sicer zasedla 22. mesto. Se je še spomnite? Prisluhnite ji spodaj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.