30. 4. 2022, 12:27

Stavnice razkrivajo! Čigavo zmago lahko pričakujemo na letošnji Evroviziji?

Instagram/fotomontaža

Približuje se dogodek, ki smo ga vsi že tako dolgo čakali. Letošnje stavnice ne napovedujejo tako tesnih izidov. Kandidatka za zmago je močno v vodstvu, sledita ji še dve državi. 

Medtem ko čakamo na prvo tonsko vajo naših evrovizijcev, si oglejmo, kako se ugibanja o letošnjem zmagovalcu odražajo na svetovnih stavnicah.

Kot vsako leto lahko na mednarodnih stavnicah svoj denar stavimo na kandidata, za katerega menimo, da ima največ možnosti za zmago.

Več je ljudi, ki stavijo na enega kandidata, manjši bo zaslužek, če ta kandidat res zmaga.

Stranski produkt stavnic je tudi lestvica pričakovane razvrstitve tekmovalcev. 

Favorit za 3. mesto - Švedska

Cornelia Jakobs je pevka, avtorica pesmi in aktualna zmagovalka Melodifestivala. Svojo kariero je začela kot del dekliške skupine Love Generation, ki je izdala le tri single. Leta je 2018 je stopila na samostojno pot. 

Z očetom, ki je znani rock zvezdnik na Švedskem in babico, ki je skladateljica, ji je bila tako glasba položena že v zibelko.

Favoriti za 2. mesto - Italija

Italija je svojega novega ESC predstavnika izbrala na festivalu Sanremo 2022

Milanski glasbenik Mahmood je najprej zaslovel v šovu The X Factor Italia, leta 2019 je prepričal na Sanremu in kasneje še na Evroviziji v Tel Avivu, kjer je s pesmijo Soldi zasedel drugo mesto.

Njegova pesem je postala najbolj predvajana evrovizijska pesem vseh časov na Spotifyju (rekord, ki je ostal do januarja 2021, ko ga je presegla Arcade Duncana Laurencea). 

Z njim v duetu bo zapel Blanco - mladi pevec oziroma raper iz Brescie, ki ima velike ambicije. Njegova pesem Mi Fai Impazzire iz leta 2021 je bil kar osem tednov na vrhu italijanskih lestvic, sledil pa mu je izid prvenca Blu Celeste, ki je prav tako dosegel prvo mesto.

Na stavnicah sta že od vsega začetka uvrščena v sam vrh.

Favoriti za 1. mesto - Ukrajina

Kalush Orchestra je ukrajinska hip-hop skupina, ki z različnimi ljudskimi inštrumenti združuje etnične motive, ki so prepleteni s sodobnimi zvoki. Skupina je dobila ime po ukrajinskem mestu Kalush, ki se nahaja ob vznožju Karpatov. Poleg tega iz tega mesta prihaja član skupine Oleha Psiuka. 

Njihova pesem za Evrovizijo 2022, Stefania, je poklon Olehovi materi, ki jo je prvič slišala šele, ko je videla, da je skupina tekmovala v ukrajinskem izboru za Evrovizijo Vidbir. 

Eden od članov skupine ima že izkušnje s tekmovanjem za pesem Evrovizije. Ihor je namreč lani odpotoval v Rotterdam, kjer je tekmoval s svojo drugo skupino Go_A.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.