K. R. | 9. 5. 2024, 21:51

Zaradi zastoja srca nenadoma umrl legendarni glasbenik: star je bil šele 61 let

Profimedia

S svojim delom je močno zaznamoval enega od najbolj ikoničnih obdobij rock glasbe.

V 61. letu starosti je umrl glasbeni producent Steve Albini, ki je zasloven kot glasbeni inženir kultnih plošč skupin Nirvana, Pixies, glasbenice PJ Harvey in številnih drugih izvajalcev ter s svojim delom zaznamoval zvočno podobo indie-rocka. Novico o Albinijevi smrti je potrdil Taylor Hales, ki je zaposlen v Albinijevem čikaškem snemalnem studiu Electronic Audio, poroča Variety. Umrl je zaradi zastoja srca.

Profimedia

Kurt Cobain vztrajal, da bo Nirvana snemala z njim

Prve uspehe je Albini dosegel v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja kot frontman čikaškega tria Big Black, katerega posebnost je bila, da je nemesto bobnarja uporabljal "ritem mašino", kar je bilo za tisti čas redkost. Znan je bil tudi kot oster kritik glasbenikov, za katere je menil, da jih bolj zanimata denar in priljubljenost kot pa sama glasba

V skladu s svojimi prepričanji je sovražil izraz "producent" in vztrajal, da je na albumih navedeno "posnel Steve Albini." Prav tako pa si ni hotel pripisovati avtorskih avtorskih honorarjev, kot so jih prejemali drugi vrhunski producenti. Njegova drža in delo na prelomnem albumu skupine Pixies Surfer Rosa iz leta 1988 sta pritegnila tudi frontmana skupine Nirvana, Kurta Cobaina, ki je vztrajal, da bo skupina z njim posnela plošč In Utero.

Sodeloval tudi s članoma skupine Led Zeppelin

Sodeloval je še s skupinami, kot so Breeders, Slint, Helmet, Jesus Lizard, Jon Spencer, Dirty Three in celo z nekdanjima članoma skupine Led Zeppelin Jimmyjem Pageom in Robertom Plantom, s katerima je leta 1998 posnel album Walking Into Clarksdale, navaja omenjeni medij.

Od Albinija so se na družbenih omrežjih poslovili številni glasbeniki, s katerimi je sodeloval, pa tudi tisti, ki se jih je njegovo delo dotaknilo.

"Srečanje s Stevom Albinijem in sodelovanje z njim je spremenilo potek mojega življenja. Naučil me je veliko o glasbi in življenju. Steve je bil odličen prijatelj - moder, prijazen in velikodušen. Zelo sem mu hvaležna. V času, ko trpimo njegovo izgubo, sem v mislih z njim, njegovo družino in prijatelji," je na primer na Facebooku zapisala PJ Harvey.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu