Uredništvo | 13. 5. 2024, 12:47

Tilen Artač, kot ga še niste vajeni: z violončelom in humorjem med glasbene klasike

Miran Jurišič

Tilen Artač, velemojster preobrazbe in imitacije, predvsem pa akademsko izobražen glasbenik, s koncertno turnejo Klasični Artač stopa na področje, ki še ni utrpelo njegove intervencije.

Tilen Artač, vsestranski umetnik in voditelj podkasta Slovenske filharmonije 1,2,3 ...bis!, bo v sklopu prav posebnega večernega pripetljaja Klasični Artač postavljen pred ultimativni izziv – pred orkester. Z violončelom in dirigentsko palico bo občinstvo povabil na sprehod skozi zimzeleni repertoar večnih klasikov, Slovenski mladinski orkester pa bo z virtuoznostjo in glasbeno dovršenostjo bogatil večer. 

"Zelo se veselim nastopov s Slovenskim mladinskim orkestrom. V klasični glasbi sem doma, saj se ji posvečam že od zgodnje mladosti," je povedal Tilen Artač in dodal, da bi morali tovrstne koncerte še večkrat ponuditi občinstvu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @tilen.artac

Na repertoarju lahko na komičnem popotovanju v glasbenem naboru pričakujte klasike, kot so večni hit novoletnih koncertov Radetzkyjeva koračnica, Mala nočna glasba, Nessun dorma in številne druge. Z nasmehom na obrazu pa je še dodal: "Seveda pa pričakujem razumevanje in podporo orkestra. Upam, da me mladi, talentirani glasbeniki kot dirigenta ne bodo po nekaj vajah odnesli z odra. Zavedam se, da ne bom ravno Riccardo Muti, bom pač Riccardo Malmuti."

Orkester bo vodila dirigentka in ustanoviteljica Živa Ploj Peršuh, ki je izpostavila, da je glavni namen pripraviti sproščeno in povezovalno koncertno izkušnjo. "Izjemno smo veseli, da je sodelovanje vsem v navdih, saj moramo in morajo tudi umetniki in glasbeniki, še posebej mladi glasbeniki Slovenskega mladinskega orkestra, razmišljati o svojem občinstvu in glasbi kot trenutku, ko ga močno nagovarja, mu sugestira, ga pomirja in vznemirja," je dodala. 

Turneja se bo začela 6. septembra v Kulturnem domu Braslovče, nadaljevala pa v Laškem, Lendavi, Rogaški Slatini in Sežani. Tilen Artač se bo s kar 50-članskim orkestrom predstavil tudi v Slovenski filharmoniji, mariborski dvorani Union ter v Krškem, Žalcu in Velenju. 

Vstopnice za vse koncerte turneje so v predprodaji od 13. maja. 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu