P.M. | 25. 5. 2023, 11:40

Tina Turner v Ljubljani: "Še danes imam pred očmi njen prihod v bleščeči srebrni obleki"

Profimedia

Kraljico rokenrola smo oboževali tudi Slovenci, nekateri med njimi še vedno hranijo čudovite spomine na njen nastop pri nas.

Tina Turner, ena največjih rokovskih vokalistk in najbolj karizmatičnih izvajalk, je na svojem domu v Švici umrla v 84. letu starosti. Šest tednov pred smrtjo je Tina v zadnjem intervjuju, ki ga je opravila za The Guardian, izrazila upanje, da bi se je naslednje generacije spominjali kot kraljico rokenrola. Kot je še povedala, se smrti ne boji, svojo zapuščino je videla tudi v tem, da je drugim ženskam pokazala, da je v redu, če si prizadevaš za uspeh pod lastnimi pogoji. Priznala je tudi, da uživa v anonimnosti, ki ji jo je prinesla upokojitev.

Profimedia

Koncert v ljubljanski Hali Tivoli leta 1975 

Legendarna ameriška pevka je v svoji več kot pol stoletja trajajoči glasbeni karieri prodala več kot 200 milijonov plošč in prejela 12 grammyjev. Z rekordno prodajo vstopnic za svoje koncerte se je zapisala tudi v Guinessovo knjigo rekordov. Še preden je stopila na samostojno pevsko pot, pa je nastopala s svojim nekdanjim možem Ikom Turnerjem, ki ga je pri 17 letih spoznala v nočnem klubu. Mlada Tina je glasbenika navdušila s svojim glasom, in postala sta najslavnejši glasbeni par s konca 60. let.

Ike & Tina Turner sta nastopila tudi pri nas, njun ljubljanski koncert pred 47 leti, bolj natančno 5. novembra 1975, se je vtisnil v spomin mnogih Slovencev. Na Facebooku je iz zraka posneta fotografija Ljubljane iz tega leta, na njej je viden pano na Stritarjevi ulici, ki oglašuje njun ljubljanski koncert.

Svoje spomine so delili na družbenih omrežjih

Ob obletnici njunega ljubljanskega koncerta pred leti so se pod Facebook objavo na Koncerti.net oglasili mnogi Slovenci, ki so si njun nastop ogledali v živo. Navdušenja nad koncertom ni manjkalo, Tina je izstopala s svojim globokim in energičnim plesom.

Takrat je imela še dolge lase, njena prepoznavna drzna, bujna pričeska je prišla pozneje, ko je stopila na samostojno pot. Obiskovalci koncerta so lahko uživali ob njenem edinstvenem glasu in tudi pogledu na njene izklesane noge, po katerih je pevka prav tako slovela. 

"Bila sem na tem nepozabnem koncertu, še danes imam pred očmi njen prihod v dvorano v bleščeči srebrni obleki," je zapisala ena od komentatork. "Leta 1975 sva bili z mojo prijateljico na koncertu v Hali Tivoli ... še zdaj ne morem verjeti, da sva to doživeli," je bil še en od mnogih zapisov pod objavo.