Uredništvo | 2. 2. 2024, 18:41

Legendarni Tone Fornezzi - Tof razkril, kako je napisal eno največjih Avsenikovih uspešnic (presenetilo vas bo ... )

Tamino Petelinšek/STA

Mnogi se dobro spominjajo humoristične Jaz sem pa en Franc Košir, le malo ljudi pa ve, kako je skladba nastala.

Legendarni humorist Tone Fornezzi - Tof, ki bo letos aprila praznoval devetdeseti rojstni dan, je razkril, kako je ga je nekoč Slavko Avsenik povabil k sodelovanju z Ansamblom Bratov Avsenik in kako je nastala uspešnica velika uspešnica Jaz sem pa en Franc Košir, za katero je napisal besedilo.

Avsenik ga je povabil k sodelovanju

"Enkrat me je na cesti ustavil Slavc," je Tof pripovedoval med gostovanjem na radiu Veseljak in pojasnil, da sta se s Slavkom Avsenikom pred tem poznala le na videz. "In pravi: 'Imamo nekega pevca, trobentača, ki peti ne zna, ampak, če bi mu ti dober tekst napisal, bi bil pa hec.'"

Ko ga je nato glasbenik naslednjič ustavil in ga vprašal, ali ima tekst, mu je dejal, da ga ima, Avsenik pa ga je povabil, naj pride, da bodo tekst posneli. "In enkrat pri meni doma, sem še tu na Obirski stanoval, je rekel Slavc: 'Tof, mi smo tukaj v studiu, čakamo, da prineseš tekst.' Jaz pa še nič nisem imel," se je spominjal 89-letnik.

Profimedia

Začetek dolgega sodelovanja

"Sem rekel: 'Glej, zdajle imam nekaj, ene opravke. Pridem čez eno uro, prinesem tekst.' Je rekel: 'Pa prinesi, ker čakamo." Tako je nazadnje v naglici napisal znane verze: "Jaz sem pa en Franc Košir, s kmetov doma. Mestnih nimam nič manir, slaba je ta," je Tof pred kratkim razkril v oddaji Vip petek. Iz tega se je razvilo njegovo dolgo sodelovanje z ansamblom.

Tone Fornezzi se je sicer rodil 12. aprila 1934 in je bil znan kot novinar, urednik, humorist in satirik. Mnogi so si ga najbolj zapomnili po humoristični oddaji Moped show. Je avtor številnih skečev in skritih kamer ter prejemnik številnih nagrad in priznanj, med drugim Ježkove nagrade za življenjsko delo in Viktorja za življenjsko delo, so spomnili pri omenjenem mediju.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ