30. 7. 2022, 12:38 | Promocijska objava

V začetku avgusta se v Ljubljani obeta raj za glasbene sladokusce

Imago Sloveniae
V začetku avgusta se v Ljubljani obeta raj za glasbene sladokusce (foto: Imago Sloveniae)

Mednarodni festival Imago Sloveniae nadaljuje niz glasbenih dogodkov, kjer je moč spoznati kopico raznolikih glasbenih ustvarjalcev iz vseh koncev sveta. Že prve dni avgusta se tako obetajo trije čudoviti koncerti, kjer se lahko prepustite edinstvenim glasbenih kreacijam - in to popolnoma brezplačno.

TRIO PEÑA-PASCH-POSADA

(Španija, Dominikanska republika, Kolumbija / Avstrija)

Kdaj: Ponedeljek, 1. avgust 2022, ob 20.30
Kje: Mestni muzej Ljubljana

Nathalie Peña-Comas, sopran
Guillaume Pasch, violina
Sergio Posada-Gómez, klavir

Imago Sloveniae

Nathalie Peña-Comas, rojena v Dominikanski republiki, je študirala koncertno petje ter klavirsko ter pevsko pedagogiko na dunajski Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti. S svojim petjem je požela mnogo uspeha doma in v Evropi: nastopila je v dunajskih Musikvereinu, Konzerthausu, Schlosstheatru v Schönbrunnu in dvorani MuTh (tj. dvorana Dunajskih dečkov), v španskem teatru Liceu in Akademskem teatru v Minsku.

Med drugim je igrala Pamino v Čarobni piščali, Suzano v Figarovi svatbi, Zerlino v Donu Giovanniju, Musetto v La Bohème in Valencienno v Veseli vdovi. Marca 2019 je prevzelo vlogo solo soprana v Beethovnovi deveti simfoniji v Veliki dvorani dunajskega Musikvereina, aprila istega leta pa je debitirala kot Violetta Valéry v La Traviati v Narodnem gledališču Eduarda Brita v domačem Santu Domingu.

Nathalie je nastopala s tenorjem Andreo Bocellijem pod taktirko Eugena Kohna in pela s tenorjem Ramonom Vargasom na gala prireditvi ob 46. obletnici Narodnega gledališča Eduarda Brita. Njeno petje je bilo tudi večkrat nagrajeno. Njen prvi solo album, alta Gracia, je bil istega leta nominiran za najboljši klasični album leta na latinskoameriških Grammyjih. 

V Madridu rojeni violinist Guillaume Pasch, deluje kot solist, komorni glasbenik in koncertni mojster v različnih zasedbah in orkestrih. Njegove nastope so prenašale radijske in televizijske postaje po vsem svetu; omenimo Radio Clásica v Španiji, NHK na Japonskem ter RSN in Govorit Moskva v Rusiji. Koncertiral je na priznanih odrih, kot so Konzerthaus in Avstrijska narodna knjižnica na Dunaju, Velika in Mala dvorana na Moskovskem konservatoriju, Sanktpeterburška filharmonija, Châtelet Theater v Parizu, koncertna dvorana v Metropolitanski operi in Kristalna dvorana v Asahikavi na Japonskem. Kot gostujoči profesor je imel mojstrske tečaje v Španiji, Nemčiji, Kolumbiji in drugod. Magistriral je z dunajske Univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti in zaključil podiplomski študij na Državnem konservatoriji Čajkovski v Moskvi. 

Sergio Posada-Gómez je s študijem klavirja in glasbene teorije pričel v Medellínu v Kolumbiji, kjer se je tudi rodil. Nato je na Dunaju pri Marini Mauriello študiral čembalo in klavir pri Alejandru Geberovichu. Posada je imel koncerte komorne glasbe po Evropi, Amerikah in Aziji ter nastopal kot solist z orkestri doma  in po svetu. Med posebnimi dosežki omenimo zmago na prvem mednarodnem tekmovanju v čembalu v Lilienfeldu in drugo nagrado na sedmem mednarodnem tekmovanju Friedricha Kuhlaua za duo klavirja in flavte za nastop s kolumbijskim flavtistom Gabrielom Ahumado. Je izredni profesor na Iberacademy – Iberoameriški filharmonični akademiji. S korejsko violinistko Bonjiu Koo je za Sony Classical posnel Šoštakovičeva dela.

Dogodek poteka v okviru Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani v sodelovanju z Instituto Cervantes v Ljubljani in s Špansko ambasado. Vstop prost.

UNDERSTORIES BAROQUE ENSEMBLE

(Italija)

Kdaj: Sreda, 3. avgust 2022, ob 20.30
Kje: Mestni muzej Ljubljana

Silvia De Rosso, violon
Clara Pouvreau, violončelo in violončelo pikolo
Bartolomeo Dandolo Marchesi, violončelo in violončelo pikolo
Margherita Burattini, harfa
Gabriele Levi, čembalo, orgle

Imago Sloveniae

Leta 2018 ustanovljena zasedba UnderStories Baroque Ensemble se osredotoča na raziskovanje vzpona violončela kot samostojnega instrumenta. Ansambel, ki je bil sprva sestavljen iz dveh violončelov in čembala, se je za obogatitev zvoka skupine odločil dodati dvojno harfo in violon.

Njihov namen je obravnavati baročno glasbo tako liberalno, kot so jo v obdobju nastanka, ko je bilo aranžiranje in spreminjanje orkestracije na videz znanega repertoarja povsem običajno. Zato se je zasedbi zdela uporaba dveh pikolo violončelov nujna. Zaradi zvoka in uglasitve instrumenta je prepis violinske glasbe še posebej idiomatičen. Zasedba želi občinstvu ponuditi doživetje repertoarja, ki ga sicer morda še ne pozna.

Zasedba se je porodila iz srečanja Clare Pouvreau in Bartolomea Dandola Marchesija na Univerzi za glasbo v Frankfurtu. Člani in članice ansambla so študirale na najbolj prestižnih evropskih šolah: Kraljevi konservatorij v Haagu, na baselski Scholi Cantorum, na solnograškem Mozarteumu in Civici Scuoli di musica Claudio Abbado v Milanu. So nagrajenci mnogih mednarodnih tekmovanj, kot so Bachovo tekmovanje v Leipzigu, Förderpreis Alte Musik Saarland v Saarbrücknu in göttingensko Handelovo tekmovanje. 

Dogodek poteka v okviru Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani v sodelovanju z Italijanskim kulturnim inštitutom in beIT. Vstop prost.

JAMNIK-ZJACA NEW EUROPEAN QUARTET

Kdaj: Petek, 5. avgust 2022, ob 20.30
Kje: Gornji trg, Ljubljana 

Vid Jamnik, vibrafon
Ratko Zjaca, kitara
Martin Gjakonovski, kontrabas
Jože Zadravec, bobni

Imago Sloveniae

Gre za sveže sodelovanje štirih izjemnih umetnikov. Prekaljenemu kitaristu Ratku Zjaci se pridružujejo eden najobetavnejših mladih glasbenikov na sceni, vibrafonist Vid Jamnik, ter izvrstna Gjakonovski in Zadravec na kontrabasu in bobnih. Njihovo strast in toplino je moč čutiti v sleherni noti njihovega ustvarjanja – prevzamejo z energičnimi izvirnimi kompozicijami.

Dogodek poteka v okviru Imago Sloveniae Jazz odra in Poletja v stari Ljubljani. Vstop prost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.