Živa Avžner | 26. 9. 2023, 09:14 | Vir: Story

Žan Serčič: "Trenutno sem v resni zvezi s ..."

Toni Konrad

Eden naših najbolj vročih izvajalcev je pri novi pesmi moči združil s priljubljeno skupino Cubismo. V pogovoru pa je razkril, ali ima za seboj kakšno nepozabno poletno romanco in ali njegovo srce spet bije v ritmu ljubezni.

Žan Serčič je začutil, da na njegovem prihajajočem albumu manjka avtentičen latino komad. Glavni pevec je besedilo napisal kar v studiu in drugi glasbeniki so sledili, upoštevali moje želje in našo skupno vizijo. Pesem z latino ritmi in poletnim pridihom sta Žan Seršič in Ricardo Lunque izdala ravno ob pravem času – mrzlih, deževnih dneh.

Žan Serčič, vi na slovensko glasbeno sceno vpeljujete čedalje več latino ritmov, tokrat pa vam je pomagal tudi Ricardo Luque iz skupine Cubismo. 

Žan: Ricardo je mojster v latino ritmih, sam pa sem ravno s tem albumom začel postopati v tem svetu. Za to je kriv Krešimir Tomec, ki je koproducent tega albuma. Pesem Zadnja noč je bila odprtje tega mojega ustvarjanja. Ko sem napisal pesem Vse bom dal za tebe, sem vedel, da potrebuje nekaj posebnega in nekaj novega. Zato sem k sodelovanju povabil skupino Cubismo in zelo sem vesel, da so se odzvali. Ricardo, ki sem ga najprej videl na točno tem kavču, je napisal celotno besedilo. To mi je bilo fascinantno. In ima duh latino glasbe in že od nekdaj ga občudujem. Vedno, ko pride v sobo, s seboj prinese nekaj pozitivnega. 
Ricardo: To je preprosto, ko je tako dobra pesem s takšno dobro energijo, kot jo imaš ti.

Aleksandra Saša Prelesnik

Koliko časa sta potrebovala za nastanek pesmi?

Ricardo: Takoj sem začutil duh in energijo, zato nisva potrebovala veliko časa. 
Žan: Da je bilo besedilo napisano, sva potrebovala eno uro. V studio sem prišel z besedilom v slovenščini, Ricardo pa je potem, kot je že rekel, začutil duh in energijo pesmi, zato se je znal izraziti po svoje – torej v španščini. 
Ricardo: Nimam rad načrtovanja in zavlačevanja. Ko začutim energijo, grem v akcijo! 
Žan: Tudi jaz! Zato ga nisem želel postaviti v okvir. Želel sem, da naredi po svoje in tako kot on čuti.

Sta si v tem najbolj podobna ali vaju združuje še kakšna stvar?

Žan: Rekel bi, da naju najbolj združuje ljubezen do glasbe. 
Ricardo: In veselje do življenja! 
Žan: Ja, točno tako! To se opazi skozi glasbo, ki jo delava z Ricardom. Ko sem ga opazoval na koncertu v Zagrebu, sem si rekel, da je to energija, ki jo tudi sam rad čutim in dam občinstvu. Takoj sem vedel, da ko se dobiva v studiu, se bo to zgodilo samo od sebe. Energija, pozitiva in pogled na svet – to naju druži. 
Ricardo: Pomemben je odnos do življenja. To me polni. 
Žan: Tako, ja! In ker je Ricardo starejši od mene, sem se od njega marsikaj naučil. V največje veselje mi je sodelovati s takšnimi ustvarjalci.

Bi lahko izpostavili eno stvar, ki ste se je naučili od Ricarda?

Žan: Nikoli prej si ne bi upal, da bi prišel v studio in se prepustil naključjem. Zdaj sem videl, da sem takšen človek kot Ricardo, in rad delam tukaj in zdaj. Všeč mi je bilo, kako je prišel v studio, začutil komad in se takoj spomnil, kaj lahko naredi iz tega.

Žan, rekli ste, da ste že obiskali Ricardov koncert s skupino Cubismo. Kaj pa vi, Ricardo, boste obiskali Žanov koncert v Media Centru Cvetličarna, ki bo novembra?

Ricardo: Ja, rad bi šel. Tega ne smem izpustiti!

Se mu boste morda pridružili na odru, da skupaj odpojeta pesem Vse bom dal za tebe?

Ricardo: Z veseljem! Zanj bi naredil karkoli. 
Žan: Evo, to je potrjeno! Ricki, se vidimo 23. novembra na odru.

Aleksandra Saša Prelesnik

Žan, s tem koncertom napovedujete nov album, ki nastaja že več kot leto dni.

Žan: Album bo izšel že nekaj tednov prej. Tam ga bomo prvič v celoti predstavili z mojimi Šakali in razširjeno skupino glasbenikov. 23. november bo zagotovo ena prelomna točka zame in mojo kariero.

S pesmijo želita sporočiti, da brezpogojno ljubezen najdeš šele, ko se odločiš za srečo, kajne?

Žan: Že prvi stavek se začne: Kako diši mi to življenje. Izpil do dna bom srečo in trpljenje. Kar pomeni, da sem pripravljen na vse, kar mi življenje da. In dobro in slabo. Da bom srečen in pozitiven, da bom gledal na vse situacije s takšnimi očmi, je moja odločitev. Odločiti se moramo, ali smo srečni ali nismo. Dobre in slabe stvari bodo vedno prihajale v naše življenje. 
Ricardo: Ja, dobro sporočilo. Všeč mi je! 
Žan: Kako pa ti gledaš na to, Ricardo? 
Ricardo: Na to gledam podobno. Moja življenjska izkušnja je, da moraš biti pripravljen. To je življenje. Ljudi moraš sprejeti takšne, kot so. To je pomembno. Življenje to nauči človeka, nič od tega ni naključno.

Aleksandra Saša Prelesnik

Ricardo, ste se med sodelovanjem kaj naučili od Žana?

Ricardo: Ja, ena stvar pa res izstopa. Je mlajši in mi ogromno pomaga. Ko se postaramo, smo mogoče polni izkušenj in znanj, ampak energije in elana pa ima on zagotovo več. To interakcijo začutim pri njem. In s to energijo se vrnem v Žanova leta. Všeč mi je tudi, ker je delaven in perfekcionist. Vedno hoče le boljše in boljše. 
Žan: Hvala ti, Ricki.

V pesmi sta združila slovenščino in španščino ...

Žan: Španščina mi je bila vedno pri srcu. Cubismo svoje pesmi izvaja v španščini, Ricardo namreč prihaja iz Venezuele. Ko sem poslušal Cubismo in njihove albume, sem bil najbolj navdušen nad njihovim duhom in španščino. Ne bi si upal posneti komada v španščini, vsaj za zdaj še ne, ker moje znanje španščine ni tako dobro, sem se pa odločil, da naredimo fuzijo španščine in slovenščine. Res mi je všeč, ker je avtentično. Ricardo je v pesem ponesel poseben duh španščine. Če bi to jaz posnel, bi verjetno pokvaril duh španščine. (smeh) 
Ricardo: Ko se to združi, zelo dobro funkcionira. Imam dobro izkušnjo že iz Hrvaške, ko sem sodeloval z Gibonnijem in Josipo Lisac. Del pesmi je bil posnet v španščini, drugi pa v hrvaščini. To je dobro, ker domače občinstvo razume, o čem poje pesem, in jim je lažje.
Žan: Z Gibonnijem ste posneli pesem Tempera, kajne? 
Ricardo: Ja, besedilo sem napisal jaz. 
Žan: Ne se hecat! Vsa čast.

Ricardo, kako pa vam je všeč slovenščina?

Ricardo: Težka je. Na srečo dobro govorim rusko in hrvaško, zato lahko sledim recimo televiziji in radiu. Ne razumem čisto vsega, ampak kar veliko. 
Žan: Veliko razumeš! 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žan Serčič (@zan.sercic)

Žan, dejal si, da se s to skladbo poslavljaš od poletja. Ali je za tabo kakšna nepozabna romanca?

Žan: Rekel bi, da en kup nepozabnih poletnih romanc skozi številne koncerte. Romanca z mojim občinstvom se vedno dogaja.

Kaj pa s kakšnim dekletom?

Žan: Zagotovo, ja. (smeh) Romance lahko zaznaš prek mojih komadov. Vsak, ki me malo bolj spremlja, lahko začuti, v katerem obdobju življenja sem, in mislim, da to jasno izražam. Nerad govorim o specifičnih romancah, ker potem takoj obesiš nekakšen pritisk nase in pokvariš romanco, ki mora biti vedno malce mistična.

Torej ne bomo izvedeli, ali je tvoje srce oddano?

Žan: Za zdaj ne. (nasmeh) Trenutno sem v resni zvezi s svojo kariero.

V novi številke revije Story ne zamudite med drugim tudi intervjuja z Ano Mario Mitić in z duom freekind.

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret