15. 5. 2022, 01:06

Zmaga UKRAJINCEV na Evroviziji!

Profimedia

Ukrajinska skupina Kalush Orchestra je s pesmijo Stefania prepričala Evropo.

Na 66. tekmovanju za pesem Evrovizije je zmagala ukrajinska rap skupina Kalush Orchestra, ki je veljala za nespornega favorita na stavnicah. S pesmijo Stefania so Ukrajini prinesli 631 točk.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Na drugo mesto se je uvrstila Velika Britanija, ki je dobila 466 točk. Na tretjem mestu pa je končala Španija, z 459 točkami. 5. mesto je osvojila Srbija

Zmagovalni nastop

Stefania je v celoti odpeta v ukrajinščini, pevec Oleg Psiuk pa jo je posvetil svoji materi. Pesem govori o staranju njegove matere in o hrepenenju po časih, ko je bila mlajša. 

Pozornosti pa ni pritegnila le nostalgična melodija, temveč tudi nastop ukrajinske skupine. Večina članov med nastopom nosi dovršeno nacionalno obleko, raper Psyuk pa ima tudi rožnato kapo. Glavni vokalisti so oblečeni v prave ukrajinske zgodovinske kostume z začetka 20. stoletja.

Profimedia

Temeljni elementi, uporabljeni na odru, so oči matere, polne solz in njene roke, ki varujejo rumeno-modro vesolje.

Profimedia

Ukrajina na Evroviziji izredno uspešna

Ukrajina na evrovizijskem odru nastopa od leta 2003. Je edina država, ki se je odslej vedno prebila v finale (če ne štejemo velikih 5, ki se v finale prebijejo avtomatsko). Letošnja zmaga je že njihova tretja. Prvič je zmagala leta 2004, s pesmijo Wild Dances, ki jo je odpela pevka Ruslana. Drugič pa leta 2016, ko je Ukrajino zastopala Jamala s pesmijo 1944

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.