6. 7. 2022, 12:06 | Promocijska objava

Živopisna glasbena ponudba pod okriljem Imago Sloveniae že vabi na raznolike koncerte v Ljubljani

Imago Sloveniae
Živopisna glasbena ponudba pod okriljem Imago Sloveniae že vabi na raznolike koncerte v Ljubljani (foto: Imago Sloveniae)

Letošnje poletje je spet glasbeno nadvse pestro. Sladokusci, ki uhlje radi napasete na drugačnih, eklektičnih zvokih in vsi tisti, ki bi si radi razširili svoja glasbena obzorja, tako ne smete preslišati naslednjih koncertov, ki bodo v julijskih dneh popestrili dogajanje v Ljubljani

Balkalito Project

(Srbija, Severna Makedonija, Avstrija, Brazilija)

Kdaj: petek, 8. julij 2022, ob 20.30
Kje: Gornji trg, Ljubljana

Nenad Mitić, klarinet
Ivan Trenev, harmonika
Tobias Steinrück, kontrabas
Luis Andre C. de Oliveira, tolkala

Imago Sloveniae

Balkalito Project je mednarodna komorna zasedba, ki se je ne da zlahka popredalčkati. Klarinetist Nenad Mitić iz Srbije, makedonski harmonikaš Ivan Trenev, avstrijski kontrabasist Tobias Steinrück in Brazilec Luis Oliveira na tolkalih svobodno spajajo komorno glasbo z melodijami iz svojih domovin in jih oplajajo s strastnim balkanskim ritmom. Rezultat je vrhunska, izvirna pustolovščina, ki občinstvo popelje daleč stran od zaprašenih klišejev.

Dogodek poteka v okviru Jazz odra Imago Sloveniae ter v sodelovanju s Steirisches Kammermusik Festival in je za obiskovalke in obiskovalce brezplačen.

Mladinski pevski zbor Saratoga-Lynbrook in Mladinski pevski zbor Marijinega oznanjenja

(ZDA, Slovenija)

Kdaj: ponedeljek, 11. julij 2022, ob 20.30
Kje: Ljubljanska stolnica

Zborovodje:
Beth Nitzan
Crystal Isola
Miha Zupanc Kovač

Imago Sloveniae

Saratoška srednja šola v Kaliforniji goji bogato glasbeno tradicijo in skoraj štirideset odstotkov dijaškega telesa sodeluje v eni od mnogih glasbenih aktivnosti, ki jo šola organizira. Tokrat v Ljubljano prihaja njihov izvrstni mladinski pevski zbor, v katerem pod vodstvom Beth Nitzan in Crystal Isola pojejo dijakinje in dijaki Saratoške srednje šole in bližnje Srednje šole Lynbrook.

Na odru pa se jim bo pridružil tudi naš Mladinski zbor župnije Marijinega oznanjenja Ljubljana. Zbor sestavljajo mladi pevci iz Ljubljane, ki skupaj soustvarjajo župnijsko skupnost. Poleg petja v zboru sodelujejo pri bogatenju župnijskega dogajanja in se aktivno vključujejo v soustvarjanje življenja v njej. 

Dogodek poteka v okviru festivala Poletje v stari Ljubljani in je za obiskovalke in obiskovalce brezplačen.

Mladinski simfonični in pihalni orkester iz Saratoge

(ZDA)

Kdaj: torek, 12. julij 2022, ob 20.30
Kje: Ljubljanski grad, grajsko dvorišče

Dirigenta:
Michael Boitz
Jason Shiuan

Imago Sloveniae

V Ljubljano poleg izvrstnega mladinskega pevskega zbora iz Saratoge, prihajata tudi njihova pihalni in simfonični orkester pod taktirko Michaela Boitza in Jasona Shiuana.

Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na dan koncerta v vstopnem paviljonu pred glavnim vhodom na Ljubljanski grad in na blagajni spodnje postaje vzpenjače, do zadnjega dne pred koncertom (do 11. julija 2022) pa na sedežu Imago Sloveniae, Gornji trg 16, Ljubljana.

Za obiskovalke in obiskovalce koncerta je na voljo posebna cena povratne vstopnice za tirno vzpenjačo po ceni 3€ na osebo. V primeru slabega vremena bo koncert prestavljen v Slovensko filharmonijo.

Duo Sollini - Barbatano

(Italija)

Kdaj: ponedeljek, 18. julij 2022, ob 20.30
Kje: Mestni muzej Ljubljana

Marco Sollini, klavir
Salvatore Barbatano, klavir

Imago Sloveniae

Marco Sollini in Salvatore Barbatano sta eden najbolj cenjenih mednarodno uveljavljanih italijanskih klavirskih duetov, ki so ga mediji poimenovali kar »Dvajset zlatih prstov Italije«. Duo je igral v prestižnih dvoranah, med drugim v veliki dvorani Mozarteuma v Salzburgu, Krakovski filharmoniji, praški dvorani Smetana, izmirskem umetniškem centru Ahmed Adnan Saygun, malteškem gledališču Manoel, dvorani Solti na Akademiji Liszt v Budimpešti, na Festivalu palač v Sankt Peterburgu, Schouwburškem festivalu v Džakarti, Mednarodnem glasbenem festivalu Santorini, v Kursaalu v Bad Wildbadu, na Interfestu v Bitolju, v gledališču Bibiena v Mantovi in na Viotti festivalu v Vercelliju.

Nastopil je z različnimi orkestri, med drugim z malteškim in krakovskim filharmoničnim orkestrom, državnim simfoničnim orkestrom v Sankt Peterburgu, Euro Sinfonietta ter simfoničnima orkestroma Karlovy Vary in Sanremo. Marco Sollini in Salvatore Barbatano sta od leta 2018 Sonyjeva klasična umetnika. 

Dogodek poteka v okviru Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani in je za obiskovalke in obiskovalce brezplačen.

Michael Bochmann 

(Združeno kraljestvo)

Kdaj: sreda, 20. julij, ob 20.30
Kje: Mestni muzej Ljubljana 

Michael Bochmann, violina

Imago Sloveniae

Violinist Michael Bochmann se uvršča med vodilne angleške violiniste. Od zgodnjih sedemdesetih let prejšnjega stoletja je s svojim bogatim umetniškim delovanjem pomembno obogatil svet klasične glasbe. Njegovo solo igranje vključuje sodelovanje z Yehudijem Menuhinom, s katerim je gostoval na turneji po ZDA in Evropi, ter Nigelom Kennedyjem.

Na začetku svoje kariere je ustanovil Kvartet Bochmann in posnel številne posnetke in oddaje za BBC. Več let je sodeloval z angleškim godalnim orkestrom in za Nimbus Records posnel Lark Ascending Vaughana Williamsa. Je profesor violine na Konservatoriju za glasbo in ples Trinity Laban v Londonu, zdaj pa vodi Orchestra Pro Anima.

Organizira tudi glasbene festivale tako za profesionalce kot za mlade. V Tower of London je 2000 otrok iz vse prestolnice nastopilo z njegovo dobrodelno izobraževalno organizacijo Water City Music.

Dogodek poteka pod okriljem Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani ter v sodelovanju s Festivalom SPECTRUM in je za obiskovalke in obiskovalce brezplačen.

Mak Grgić z Bachom

(Slovenija/ZDA)

Kdaj: Četrtek, 28. julij ob 20:30
Kje: Atrij ZRC SAZU, Ljubljana

Mak Grgić, dobro temperirana kitara
Posebna gostja: Meagan Martin, mezzosopran

Imago Sloveniae

Eden naših mednarodno najbolj uspešnih kitaristov Mak Grgić slovi po umetniški vsestranskosti in iskrivem izvajalskem navdihu, s katerim se vsak njegov nastop spremeni v glasbeno evolucijo. Lani je izdal album priljubljenih Bachovih del, za katerega je prejel nominacijo za prestižno glasbeno nagrado Grammy. Skladbe je odigral na posebno dobro temperirano kitaro. Ta reproducira slog uglaševanja, ki ga je uporabljal Bach. Mak sodeluje s številnimi znanimi glasbeniki in zasedbami, med drugim je z Adamom Del Montejem ustanovil Duo Deloro, ki se posveča flamenku, z Danielom Lippelom pa FretX Duo, ki se osredotoča na novo glasbo.

Med njegovimi odmevnejšimi angažmaji omenimo turneje po Kitajski, Japonski in Balkanu, debi v Rusiji s sanktpeterburškimi simfoniki leta 2009, koncerte in umetniške rezidence v uglednih dvoranah in ustanovah po ZDA, v Španiji, na Portugalskem in drugod. Ob intenzivnem nastopanju je dejaven tudi kot organizator in umetniški vodja. Med drugim vodi organizacijo EuroStrings (združenje sedemnajstih evropskih kitarskih festivalov), Zagrebški kitarski festival, študentski koncertni cikel Music@Rush Hour v Los Angelesu ter vzgojni mladinski program Elementarna kitara v Santa Monici.

Maku se bo kot posebna gostja pridružila tudi odlična mezzosopranistka Meagan Martin, vzhajajoča zvezda ameriške opere. Meagan Martin se odlikuje po navdihujočem in raznovrstnem poustvarjanju. Dobitnica prve nagrade fundacije Hersheyja Felderja za klasične glasbenike in glasbenice je doma tako v baročnem kot avantgardnem repertoarju in najbolj uživa pri delih širokega razpona, ki segajo od čisto tradicionalnih do popolnoma nekonvencionalnih in interdisciplinarnih postavitev. V svetovni premieri nove opere skladateljice Carle Lucero Juana je imela glavno vlogo – Los Angeles Times jo je v recenziji razglasil za »véliko glorijo«. 

Dogodek poteka v okviru Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani in je za obiskovalke in obiskovalce brezplačen.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.