Uredništvo | 17. 10. 2023, 12:03

Orleki so nam jesen popestrili z novo priredbo vinogradniške himne, jo poznate? (VIDEO)

Janin Vezonik

To jesen je priljubljena skupina iz Zagorja ob Savi v srcu rudarskih revirjev izdala novo etno rock izvedbo Vinske trte.

Skladba Vinska trta je nastala že pred dvema stoletjema: leta 1833 jo je spisal Anton Martin Slomšek, skladba s svojim originalnim naslovom Lepše rož'ce ni na svet' (Vinska trta) pa je z leti ponarodela. Kasneje je s harmoniko Slomškove verze najprej podkrepil Lojze Slak, Orleki pa so jo z rockom obarvali pred skoraj tridesetimi leti. 

Poklon slovenskemu vinarstvu

To jesen je priljubljena skupina iz Zagorja ob Savi v srcu rudarskih revirjev izdala novo etno rock izvedbo Vinske trte. Posneli so tudi videospot, v katerem so prikazane lepote krajine, kjer trta raste, in se poklonili njenemu avtorju, škofu Slomšku, in živim spomenikom slovenskega vinogradništva in vinarstva: Stari trti na mariborskem Lentu in najstarejšemu slovenskemu vinu, Zlati trti, ki ga skrbno varujejo v Ptujski kleti.

Youtube/posnetek zaslona

Dele spota so Orleki posneli tudi na enem od svojih koncertov. Naslednji koncert pa jih čaka ravno v času, ko iz mošta nastane vino - na Martinovo soboto, 11. novembra, na Ptuju, ko bodo igrali na največjem prazniku vina v mestu z najstarejšo vinsko kletjo na Slovenskem.

Za še bolj energično jesen!

Glasba skupine Orlek je izvirna mešanica rock’n’rolla, nekakšen "folk punk polka rock". Pestra instrumentalna zasedba, ki poleg tradicionalne rockovske postave obsega še pihalno sekcijo in harmoniko, jih obenem uvršča v etno folk glasbo. Njihova prenovljena Vinska trta se po uvodu s podlago preproste melodije kmalu razvije v pravo energično himno z izrazito kitarsko linijo, obogateno s klaviaturami, solažami, večvokalnem vložku in mogočnem zaključku s pihalno sekcijo. 

Vabimo vas, da ji prisluhnete! Spodaj pa lahko slišite tudi njihovo prvo priredbo istoimenske skladbe ter Slakovo verzijo.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel