Glavna nagrada na festivalu kratkega filma slovenskemu filmu Sestre

7. 2. 2021, 19:22 | Scena | Vir: STA

              Glavna nagrada na festivalu kratkega filma slovenskemu filmu Sestre (foto: profimedia) profimedia

Glavna mednarodna nagrada najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma v Clermont Ferrandu je pripadla slovenskemu filmu Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle. Triinštirideseti festival je na daljavo potekal med 29. januarjem in 6. februarjem. Sestre so se za nagrado potegovale med 78 filmi.

Režiserka je ob novici o nagradi povedala: "Neskončno sem ponosna na ekipo, ki stoji za filmom Sestre. Večina igralk in igralcev je bila prvič na filmu in hvaležna sem jim za ogromno zaupanje in sodelovanje. Vsaka članica in član ekipe, tako kreativne kot tehnične in produkcijske, je odprla glavo in srce ter dala velik del sebe v film. Ta nagrada pomeni, da lahko filmi, četudi so narejeni v skromnejših produkcijskih pogojih, gredo naprej in najdejo pot do gledalcev, če smo iskreni in pogumni. Sestre so študija za celovečerni film Fantasy, na katerem trenutno delamo, in to je zagotovo velika motivacija in popotnica, da nadaljujemo z zgodbo, ki je povezana z lokalnim okoljem, razbija ustaljene vzorce in ponuja svežo perspektivo. Upam, da bodo gledalci uživali v filmu in da jih bo našel tam, kjer je najbolj vredno, v srcu," je povedala režiserka.

Sestre iz naslova, Sina, Mihrije in Jasnp, so tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenirke, z lasmi, spetimi v nizek čop, zatlačen v pulover, trenirajo borilne veščine in se držijo bolj zase. Zaradi svojega življenjskega sloga pridejo pogosto v konflikt z lokalnimi fanti. V enem izmed pretepov jih pred popolnim porazom in ponižanjem reši krhko dekle, so zapisali v Slovenskem filmskem centru (SFC).

V Sestrah v glavnih vlogah nastopajo igralka Mia Skrbinac ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmom srečali prvič. Film je nastal v produkciji A Atalante in koprodukciji z Nuframe, Zvokarno in Supermarketom, podprt je bil s sredstvi Slovenskega filmskega centra in Viba filma.

Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Peter Perunović, montažer Lukas Miheljak, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Mateja Medvedić, kostumograf Damir Raković in oblikovalka maske Špela Ema Veble. Producentka filma je Barbara Daljavec.

Letos so selektorji izbirali med skoraj 7000 prijavljenimi filmi. V zadnjih letih so bili slovenski filmi pogosto na sporedu tega pomembnega festivala: leta 2017 se je v tekmovalnem programu festivala predstavila Špela Čadež z animiranim kratkim filmom Nočna ptica, leta 2020 pa Kristijan Krajnčan s kratkim igranim filmom Potop.