4. 6. 2021, 06:51 | Vir: STA

Glazerjeva nagrada v Mariboru v roke Ediju Dežmanu

Shutterstock

Na prireditvi v Minoritski cerkvi bodo danes podelili letošnje Glazerjeve nagrade in priznanja, ki jih podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture. Nagrado za življenjsko delo letos prejme baletni solist in koreograf Edi Dežman, Glazerjeve listine pa prevajalka Daniela Kocmut, kiparka Metka Kavčič in operni pevec Martin Sušnik.

Edi Dežman prejme Glazerjevo nagrado za življenjsko delo na področju baletne umetnosti, ker je "v različnih vlogah baletnega solista, baletnega pedagoga, koreografa ter umetniškega vodje mariborskega in ljubljanskega baleta dal ključni prispevek k dvigu profesionalne ravni slovenske baletne umetnosti, ki je tako postala mednarodno primerljiva".

Dežman je diplomiral leta 1968 na Srednji baletni šoli v Ljubljani, v razredu profesorice Lydie Wisiak, v sezoni 1971/1972 pa ga je kot baletnega solista angažiralo Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor. "Kot solist je odplesal kar 45 najvidnejših vlog klasičnega baleta, s svojo osebnostjo in zakladnico baletnega znanja pa je postavil mejnike in poustvarjalne standarde, ki niso neposredno vplivali zgolj na repertoarni razvoj mariborskega baleta, ampak tudi na razvoj slovenske plesne umetnosti nasploh," piše v utemeljitvi nagrade.

Poleg nagrade za življenjsko delo v Mariboru vsako leto podelijo do tri Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh letih ali za posebej uspešno večletno delo pri posredovanju splošnih kulturnih vrednot občanom Maribora.

Letos jih prejmejo Daniela Kocmut za prevajalske dosežke, Metka Kavčič za umetniške dosežke na področju likovnih umetnosti in Martin Sušnik za umetniške dosežke na področju glasbenih umetnosti.

Prevajalka in pisateljica Daniela Kocmut že več kot deset let prevaja izvirno slovensko književnost predvsem v nemščino. Odbor je posebej izpostavil njeno dolgoletno sodelovanje s pisateljem Dragom Jančarjem. "Kot najvidnejša prevajalka njegovega opusa je pomembno prispevala k pisateljevi izjemni sprejetosti na tujem," je navedel.

Kiparka Metka Kavčič prejme Glazerjevo listino za razstavljena dela v letih 2019 in 2020, predvsem pa za projekt Pohabljene sanje v Minoritski cerkvi. "V zadnjih dveh letih je njen pristop h kiparskemu ustvarjanju inovativen, njeni umetniški nastopi kažejo projektno naravo, spontano in hkrati subtilno nadzirano usklajenost motivnega ter idejnega vidika, oblikovalskih rešitev in dialoga s sodobnimi vizualnimi možnostmi na eni strani ter razstavnega prostora na drugi. Metka Kavčič s tem ustvarja celovite in dinamične ambiente, t. i. site specific art," so izpostavili v odboru.

Operni pevec in solist Martin Sušnik je vedno bolj prepoznaven obraz Opere in baleta SNG Maribor, kar je nazadnje dokazal v operi Marpurgi. "Slogovno bogat in zahteven repertoar, predvsem pa vseskozi vrhunski nivo opernega in koncertnega poustvarjanja, s katerim navdušuje tako slovensko kot mednarodno občinstvo, opozarja na izjemno kakovost tega pevca. Sušnik je sposoben prepričljivega vživetja v različne operne vloge in njihove odtenke, jasne odrske prezence, vrhunskih vokalnih sposobnosti ter odlične igre," piše v utemeljitvi nagrade.

Glazerjeve nagrade so poimenovane po pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru. Občina jih podeljuje od leta 1987.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.