8. 2. 2020, 19:05 | Vir: STA

Gloria je opustošila plaže na Majorki, sezona pod vprašajem

profimedia
Gloria je opustošila plaže na Majorki, sezona pod vprašajem (foto: profimedia)

Na vzhodu španskega otoka Majorka so številne plaže v januarskem neurju Gloria ostale skoraj povsem brez peska. Gloria je sicer na otoku povzročila za 11,2 milijona evrov škode. Nekdaj privlačne plaže so povsem izginile. 

"Več kot 50 odstotkov naše 1,8 kilometra dolge plaže je spralo v morje," so povedali v lokalnem turističnem združenju v kraju Cala Millor. Poškodovane so bile tudi opazovalnice za reševalce iz vode in sanitarije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gloria, ki je na območju divjala med 19. in 21. januarjem, je na tem otoku v Balearih povzročila za 11,2 milijona evrov škode. Plaže v krajih Manacor, Son Servera, Felanitx, Capdepera, Sant Llorenc, Santanyi in Pollenca so skoraj povsem brez peska.

Lokalne oblasti upajo na pomoč države, da bi jih lahko obnovili še pred turistično sezono. To bo dolg in drag proces, saj je na primer na nekaterih plažah v Son Serveri ostalo zgolj skalovje. Nekatere druge pa so prekrite z meter visoko plastjo alg. V sosednjem Sant Llorencu bi za obnovitev vseh plaž potrebovali 3000 kubičnih metrov peska.

Neurje Gloria je v Španiji najhuje prizadelo območje okoli mesta Valencia in Balearskih otokov, zahtevalo je 13 smrtnih žrtev. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.