13. 2. 2017, 08:50 | Vir: STA

Grammyje za album, pesem in posnetek leta je osvojila Adele!

profimedia

Velika tekma med Beyonce in Adele na 59. podelitvi glasbenih nagrad grammy se je v nedeljo v Los Angelesu končala s slavjem britanske pevke, ki je pobrala vse tri najbolj prestižne nagrade, to je za album z naslovom 25 ter pesem in posnetek leta, in sicer Hello.

Beyonce je prišla na podelitev z devetimi nominacijami, dobila pa je dva grammyja.

Adele je odnesla vseh pet grammyjev, za katere je bila nominirana. Poleg treh najprestižnejših še za pop solo nastop in pop vokalni album. Na podelitvi ni razočarala, saj je večkrat izrekla nekaj krepkih, med drugim tudi med nastopom v spomin na pokojnega Georga Michaela, ki ga je kljub programu v živo prekinila in začela znova.

Prav toliko grammyjev kot Adele je v dvorani Staples Center posmrtno dobil tudi David Bowie, ki je lani umrl za rakom v 69. letu starosti. Dobil je grammyje za najboljšo rock pesem (Blackstar), rock nastop, alternativni glasbeni album, najbolje zasnovan album in najboljši paket posnetkov.

Med drugimi je blestel tudi Chance the Rapper, ki je osvojil naslov najboljšega novega umetnika, poleg tega pa tudi grammyja za najboljši rap album (Coloring Book) in najboljši rap nastop (No Problem).

Adele je po prejemu nagrade za najboljši album leta zajokala od sreče, vendar ni pozabila na konkurentko in je Beyonce naravnost v obraz sporočila, da jo skupaj z drugimi "preklemansko" obožuje. Pohvalila je tudi njen album Lemonade, s katerim je Beyonce osvojila grammyja za najboljši urbani sodobni album. Dobila je še grammyja za najboljši glasbeni video (Formation).

Podelitev grammyjev, ki jo je vodil komik televizije CBS James Corden, je večinoma potekala v znamenju glasbe in brez pretiranega politiziranja, dokler na oder ni prišla skupina A Tribe Called Quest, ki je nastop končala s pozivom k uporu proti predsedniku ZDA Donald Trumpu s pesmijo, v kateri so sarkastično pozivali k izgonu Mehičanov, homoseksualcev, muslimanov in vseh drugih slabih ljudi.

Busta Rhymes je Trumpa imenoval "predsednik oranžni agent", kot je bilo ime ameriškega bojnega strupa med vietnamsko vojno, skupina pa je ostro kritizirala Trumpovo prepoved vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav in beguncem v ZDA.

Na težave novega predsednika z ustavo in raznolikostjo je s svojim nastopom opozorila tudi Katy Perry, vendar pa prejemniki nagrad niso porabili veliko časa za politični aktivizem.

Kategorij za grammyje je preveč, da bi lahko vse podelili v času televizijskega prenosa v živo, in večino nagrad so predali zmagovalcem pred tem. Grammyja za najboljši country album je dobil Sturgill Simpson (A Sailor's Guide to Earth), za pesem pa Tim McGraw (Humble and Kind).

Grammyja za najboljši nastop dueta ali skupine je dobil duet Twenty One Pilots, ki je nagrado prejel v spodnjicah. Potegavščino je kasneje izvedel tudi Corden. Vsi so pojasnili, da se jim je možnost nagrade oziroma vodenja podelitve zdela tako oddaljena, da so se zarekli, da bodo to storili v spodnjicah.

Nagrado za najboljši heavy metal nastop je dobila Dystopia, nastop Metallice skupaj z Lady Gaga pa se je neslavno končal. Pevcu skupine Jamesu Hetfieldu uvodoma ni deloval mikrofon in se je drl v prazno, slišala se je le Lady Gaga, ki mu je ponudila svoj mikrofon, v katerega sta pela skupaj, dokler težave niso odpravili. Hetfield je po nastopu v slogu težko-metalca zabrisal kitaro z odra.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.