Gregorjevo: otroci na Gorenjskem bodo s spuščanjem barčic napovedali pomlad!

11. 3. 2018, 10:00 | Scena | Vir: STA

              Gregorjevo: otroci na Gorenjskem bodo s spuščanjem barčic napovedali pomlad! (foto: Nada Žgank) Nada Žgank

V Tržiču in drugih nekdaj obrtniških in delavskih krajih po Gorenjskem s tradicijo spuščanja luči v vodo bodo danes, na predvečer godu sv. Gregorja, otroci spuščali po vodi lesene hišice z gorečo svečo. V preteklosti so na ta način obeležili začetek obdobja, ko so lahko spet delali pri naravni svetlobi.

V Ljubljani pa so otroško prireditev Pozdrav pomladi - Gregorčki 2018, ki jo vsako leto na predvečer gregorjevega pripravijo ob Gradaščici, tokrat odpovedali zaradi visokega vodostaja reke. Vse, ki bi kljub odpovedi prireditve želeli spustiti barčice po strugi reke, svarijo, da je to zaradi visokega vodostaja in deroče vode nevarno.

V nekaterih obrtniških in delavskih krajih Gorenjske so pred 2. svetovno vojno govorili, da sv. Gregor, ki goduje 12. marca, "luč v vodo vrže". To je pomenilo, da so lahko po tem dnevu dlje časa delali pri naravni svetlobi in ne več samo pri sveči ali kasneje pri petrolejki, je za STA povedal etnolog v Tržiškem muzeju Bojan Knific.

Pred 100 leti so gregorčke spuščali po vodi vajenci, danes otroci

Na predvečer gregorjevega so v začetku prejšnjega stoletja vajenci po potokih spuščali kose lesa z gorečimi oblanci, pozneje z gorečo svečo. Šego so v obdobju pred 2. svetovno vojno na pobudo šol začeli prevzemati otroci. Plovila, ki jim v Tržiču in Železnikih rečejo gregorčki, v Kropi in Kamni gorici pa barčice, so postajala čedalje bolj izdelana in v najrazličnejših oblikah, denimo v obliki hišic, cerkvic in plavžev.

Otroci v Tržiču bodo danes po Tržiški Bistrici spuščali hišice s prižgano svečo. Prireditev Vuč u vodo, ki jo je pripravila Občina Tržič v sodelovanju z Osnovno šolo Križe in Tržiškim muzejem, bo spremljala razstava gregorčkov v Kurnikovi hiši, ki so jih izdelali otroci tržiških osnovnih šol in vrtcev. V Kurnikovi hiši in Kulturnem centru Tržič bosta popoldne tudi delavnici izdelovanja gregorčkov.

Dogajanje bodo popestrile stojnice, med njimi stojnice s kulinariko članic študijskega krožka na Ljudski univerzi Tržič. Mesto pa že več dni krasijo hišice, ki so jih pripravili člani kulturno umetniškega društva Načeta paleta.

Že v soboto pa so v galeriji Atrij odprli razstavo z naslovom Luč in voda ter podnaslovom Razstava svetil mojstra Jerneja Kosmača. Pridružila se ji je delavnica izdelovanja gregorčkov v organizaciji Tržiškega muzeja. Hkrati je v Tržiču potekal tržni dan.

Tudi na pristavi Gradu Strmol pri Cerkljah na Gorenjskem so otroci že v soboto izdelovali ladjice iz bio materialov in jih potem spuščali po strmolskem jezercu.

Prireditve pa se širijo tudi zunaj geografskih okvirov, ki jih pozna izročilo. Tako so v soboto na že peto gregorjevanje povabili v Parku Pečno v Kanalu.

Sv. Gregor po julijanskem koledarju godoval na prvi pomladni dan

Sv. Gregor je po besedah etnologa Knifica po starem julijanskem koledarju godoval na prvi pomladni dan, torej 21. marca, a se je praznovanje njegovega godu z novim koledarjem v 16. stoletju preneslo na 12. marec.

Predkrščanska verovanja je po njegovih besedah prekrila krščanska praksa, a nekateri obrisi iz predkrščanskih časov so ostali. Kažejo se denimo v kurjenju kresov, vihtenju gorečih metel v obliki osmic in v darovanju luči vodi. Spuščanje gregorčkov se je po njegovih besedah uveljavilo predvidoma v 20. stoletju.

Šega spuščanja luči po vodi na različne dneve je po njegovih navedbah sicer znana marsikje po svetu, denimo v Železni Kapli na Koroškem, v več krajih na Bavarskem, v Švici, na vzhodu Francije, Češkem in v Makedoniji.

Korenine šege spuščanja luči po vodi so v različnih evropskih krajih skupne, čeprav so dnevi različni. Razen redkih izjem sodijo v zimsko-pomladno obdobje in so povezane s ključno spremembo v letu - začetkom novega leta. Novo leto se v nekdanjih kulturah namreč po Knifičevem opozorilu ni začelo 1. januarja, ampak kasneje.

Krščanstvo je stara verovanja skušalo zatreti oz. jim vsaj spremeniti pomen z novimi vsebinami. Tako se je šega spuščanja luči po vodi po njegovih pojasnilih prenesla na nove dneve v letu, preoblikovala svojo podobo in kot razlog spuščanja luči po vodi uvedla motive, povezane s Cerkvijo in rokodelskim delom ob umetni svetlobi.

Sv. Gregor je postni svetnik, zavetnik učiteljev, šolarjev in učenjakov.