17. 5. 2020, 10:53 | Vir: STA

Grške plaže so kopalcem pod posebnimi pogoji spet na voljo

profimedia
Grške plaže so kopalcem pod posebnimi pogoji spet na voljo (foto: profimedia)

V Grčiji, kjer so temperature danes dosegle 40 stopinj Celzija, so ob strogih pogojih znova odprli vseh 515 organiziranih kopališč na plažah. Dovoljen je zgolj vstop 40 ljudem na tisoč kvadratnih metrov, razmik med senčniki pa mora znašati najmanj štiri metre. Pod vsakim sta lahko le dva ležalnika. Plaže so se odprle tudi v Franciji in Italiji.
 

Obiskovalci grških plaž lahko kupujejo zgolj pakirano hrano in nobenega alkohola. Kot je danes poročala grška televizija ERT, se teh ukrepov na plažah po državi v večini primerov držijo. V nasprotnem primeru upravitelju kopališča grozi zaprtje za 30 dni in denarna kazen v višini do 20.000 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na plaži Vuliagmeni v Atenah je plavalni trener Vasilis Demetis izrazil prepričanje, da se bodo ljudje držali omejitev.

"Vsi smo zelo veseli, da smo se vrnili v nekaj, kar je videti kot normalen poletni dan v Grčiji," je dejal po poročanju BBC.

Tudi iz Francije poročajo, da so jo številni na prvi konec tedna po odpravi najstrožjih omejitev mahnili na plažo. Iz Nice so poročali o kopalcih že v zgodnjih jutranjih urah. "Smo kot zasvojenci z drogami - nismo mogli več potrpeti, saj tu plavamo celo leto," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal upokojenec Gilles, preden je skočil v hladno vodo.

Na francoski sredozemski obali se lahko sicer zaenkrat ljudje na plažah zgolj sprehajajo ali kopajo. Pikniki so denimo po poročanju časnika Le Figaro prepovedani.

O odpiranju plaž ob strogih ukrepih danes poročajo tudi iz Italije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.