17. 5. 2021, 06:33 | Vir: STA

Gvatemalska pica, pečena na lavi bruhajočega vulkana Pacaya

profimedia

V Gvatemali že vse od februarja bruha tamkajšnji vulkan Pacaya, zaradi česar so lokalni prebivalci in oblasti v stalni pripravljenosti. A vse ni samo slabo. Za 34-letnega domačina Davida Garcio je vroča lava, ki se steka po pobočju vulkana, postala zelo uspešna kuhinja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Garcia, sicer računovodja, je namreč začel streči vulkansko Pacaya pico, pečeno na tlečih vulkanskih kamnih, in z njo navdušil tako turiste kot domačine. Kot je povedal za AFP, ljudje množično prihajajo poskušat jed, pečeno na vulkanski vročini na skalnatem pobočju pod vulkanskim kraterjem. Naporen vzpon gostom še dodatno vzpodbudi apetit in morda jih pica zato še bolj navduši.

V svoji prav posebni kuhinji Garcia testo razprostre na poseben kovinski pekač, odporen na temperature do tisoč stopinj Celzija, nato pa ga premaže s paradižnikovo omako in obilno obloži s sirom in kosi salame ali mesa. Oblečen od glave do peta v posebno zaščitno obleko in vojaške škornje testo nato odloži na lavo in po vsega desetih minutah je pica pečena.

Pacaya je sicer eden od treh aktivnih vulkanov v Gvatemali, nahaja pa se le 25 kilometrov od prestolnice. Garcia je pice v majhnih votlinah na pobočju vulkana začel peči že leta 2013, a z njimi sprva ni požel velikega navdušenja. Letos jih je nato začel peči neposredno na vroči, še tekoči lavi in to mu je prineslo slavo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord