9. 1. 2020, 15:14

Harry in Meghan nista prva, ki se umikata iz britanske kraljeve družine

profimedia

Meghan, vojvodinja susseška, ni prva Američanka, zaradi katere se je kateri od članov britanske kraljeve družine odločil, da se bo umaknil in opustil opravljanje kraljevih dolžnosti.

Prvi spektakularni umik je bila abdikacija kralja Edwarda VIII., francoska tiskovna agencija AFP pa navaja še primere princa Andrewa, Lady Di in Fergie.

  •  Edvard VIII.

Edvard VIII., stric kraljice Elizabete II., se je leta 1936 odrekel prestolu, da bi se lahko poročil z dvakratno ameriško ločenko Wallis Simpson, ki jo je spoznal, ko je bila še poročena. Niti vlada niti anglikanska cerkev nista dopustili, da bi se z monarhom poročila ločenka, zato je abdiciral.

Romantična zveza je sprožila velik škandal, vendar je kraljeva družina hitro vzpostavila red, saj je prestol nato pripadel njegovemu bratu, vojvodi Yorškemu, očetu kraljice Elizabete II., ki je postal kralj Jurij VI. Par se je poročil maja 1937 v Franciji, skupaj sta živela vse do Edvardove smrti, pokopana pa sta na kraljevem pokopališču v Frogmoru, blizu grada Windsor.

  • Princ Andrew

Njegov umik iz kraljeve družine ni bil prostovoljen, ampak se je z vseh kraljevih dolžnosti novembra lani umaknil zaradi škandala in prijateljevanja z ameriškim milijonarjem in obsojenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom. Da se umika z vseh kraljevih dolžnosti, je princ Edward konec novembra lani sporočil po odmevnem intervjuju za britanski BBC, v katerem je spregovoril o prijateljevanju z Epsteinom in zanikal očitke o vpletenosti v spolne škandale, povezane z njim.

Od takrat princa Andrewa, ki je tretji sin kraljice Elizabete II., skoraj niso videli v javnosti. Izstopiti je moral tudi iz številnih društev, katerih pokrovitelj je bil.

  • Lady Di

Umik Diane, matere princa Harryja, iz kraljeve družine, je potekal v dveh fazah. Leta 1993 je sporočila, da zmanjšuje svoje obveznosti glede zasebnega življenja po ločitvi od prestolonaslednika princa Charlesa. Po njuni ločitvi avgusta 1996 je odstopila iz več deset dobrodelnih organizacij, odvzeli so ji kraljevi naslov "njena visokost", s čimer je tudi uradno zapustila kraljevo "institucijo".

Eden od razlogov za njeno odločitev so, podobno kot pri princu Harryju in Meghan, zapleteni odnosi s tabloidnimi mediji in pritisk zaradi medijske pozornosti.

  • Fergie

Sarah, vojvodinja Yorška in nekdanja žena princa Andrewa, se je iz kraljeve družine umaknila leta 1996, istega leta, kot sta se ločila princ Charles in Diana. Kljub temu se Sarah s hčerkama Beatrice in Eugenie udeležuje nekaterih družinskih dogodkov, med drugim se je udeležila tudi poroke Harryja in Meghan leta 2018.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.