17. 5. 2017, 13:24 | Vir: STA

Hekerji od Disneyja zahtevajo odkupnino za ukradeni film

profimedia

Filmska družba Disney je sporočila, da so hekerji po lastnih trditvah dobili dostop do enega njenih filmov in v zameno, da ga ne objavijo, zahtevali visoko odkupnino. Direktor Bob Iger naslova filma ni razkril, je pa zatrdil, da podjetje na izsiljevanje ne bo pristalo, je poročanje ameriških medijev povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Filmski portal Deadline je, ne da bi navedel vir, kot možno tarčo hekerskega napada opredelil najnovejši film o Piratih s Karibov - Dead Men Tell No Tales, ki ga bodo začeli predvajati 26. maja. Nekateri pisci o filmu pa so na Twitterju ugibali, da bi to lahko bil Pixarjev animirani film Atomobili 3, ki ga bodo začeli predvajati prihodnji mesec.

Čeprav se pričakuje, da bosta oba uspešna za družbo Disney, bi njun zaslužek lahko zasenčil tretji film tega studia - Vojna zvezd: Poslednji Jedi, ki bo v kinematografe prišel 15. decembra, poroča AFP.

Hekerji so zahtevali plačilo v internetni valuti bitcoin in zagrozili, da bodo objavili pet minut filma, nato pa še 20-minutne odlomke, dokler ne dobijo odkupnine.

Ta primer se je zgodil po nedavnem kibernetskem napadu na ponudnika video vsebin Neflix, s katerim je deset epizod nanizanke Oranžna je nova črna pricurljalo na splet predčasno.

Dead Men Tell No Tales je peto nadaljevanje franšize Pirati s Karibov, v kateri igra Johnny Depp in je od leta 2003 zaslužila 3,7 milijard dolarjev. Toda Paulu Tassiju, ki za revijo Forbes komentira tehnologijo in internet, se zdi malo verjetno, da bi bil tarča napada zadnji del Piratov, ker bo tako kmalu na ogled v kinematografih. Poleg tega bo, tako kot vsi filmi, na piratskih straneh dostopen tako rekoč še isti dan. Zato so hekerji, kot je ocenil, v tem primeru precenili svoj vpliv.

Studio Disney sodeluje z zveznimi preiskovalci in raziskuje odtekanje vsebin na splet.

Svet pa je bil konec tedna tarča doslej najobsežnejšega kibernetskega napada, v katerega je bilo vključenih več kot 200.000 računalnikov v 150 državah. Med tarčami so bile banke, bolnišnice in vladne agencije, v katerih so hekerji preizkušali ranljivost Microsoftovega operacijskega sistema. Predsednik Microsofta Brad Smith je po poročanju AFP dejal, da je kodo z virusom, ki je bila uporabljena v napadu, razvila ameriška varnostna agencija NSA. Svetovalec za kibernetsko varnost na ameriškem ministrstvu za domovinsko varnost Tom Bossart je to zanikal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.