21. 9. 2020, 08:04 | Vir: STA

Ameriški komik Bill Murray praznuje 70 let

Shutterstock
Ameriški komik Bill Murray praznuje 70 let (foto: Shutterstock)

Bill Murray je najprej zaslovel v oddaji Saturday Night Live s svojim črnim humorjem, nato pa ga je pot zanesla k filmskim komedijam, kot so Izganjalci duhov. Kritike je najbolj presenetil v filmu Izgubljeno s prevodom Sofie Coppola, v katerem se je izkazal tudi kot dramski interpret. Danes je dopolnil 70 let.

Bill Murray s pravim imenom William James Murray se je rodil v Illinoisu v številčno družino, v kateri je med njegovimi sorojenci prav tako nekaj igralcev. Kariero je začel leta 1975 v radijski oddaji National Lampoon Radio Hour, v kateri sta sodelovala tudi komika John Belushi in Dan Aykroyd.

Po treh letih gostovanja v oddaji Saturday Night Live se je preselil k filmu, kjer je sprva igral glasne, sarkastične, nesramne in grobe, kasneje pa pogosto depresivne like. Najprej je nanizal nekaj komercialnih uspešnic, med drugim je leta 1984 nastopil v Izganjalcih duhov režiserja Ivana Reitmana, enem najbolj gledanih filmov desetletja.

Profimedia
Prizor iz filma Groundhog Day (1993), v katerem je nastopil z Andie MacDowell.

Prizor iz filma Groundhog Day (1993), v katerem je nastopil z Andie MacDowell.

Sledilo je nekaj neuspešnih filmov, dokler se ni v 90. letih prejšnjega stoletja začel lotevati bolj premišljenih in zahtevnih vlog, vključno s stranskimi vlogami v filmu Ed Wood Tima Burtona (1994) in Rushmore Wesa Andersona (1998).

Kasneje je požel dodatno priznanje kritikov s prepričljivo odigrano vlogo ameriškega igralca na obisku na Japonskem v filmu Izgubljeno s prevodom (2003), ki mu je po podatkih spletne filmske baze podatkov IMDb prinesel zlati globus in nagrado bafta za najboljšega igralca ter nominacijo za oskarja.

Priznanje kritikov mu je prinesel tudi film Strti cvetovi Jima Jarmuscha (2005), v katerem v vlogi dolgoletnega samskega moškega preučuje svoje romantične odločitve.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.