Igralka Lara Bunta Črnigoj uresničuje sanje v Los Angelesu

2. 9. 2018, 16:01 | Scena | Vir: Liza

              Igralka Lara Bunta Črnigoj uresničuje sanje v Los Angelesu (foto: osebni arhiv) osebni arhiv

Lara Bunta Črnigoj je sklenila svoje življenje posvetiti igri, zato se je januarja 2015 preselila v Los Angeles in začela uresničevati svoje sanje …

Kako se 23-letna igralka počuti v 'prestolnici' filma, kako se z igro preživlja in kakšne so tamkajšnje pasti, nam je zaupala v intervjuju.

Kakšne so bile vaše igralske izkušnje, s katerimi ste se odpravili čez lužo, in kaj vas je pravzaprav gnalo v igralske vode?
Lara Bunta Črnigoj: Od nekdaj sem vedela, da želim igrati in da je to moje življenjsko poslanstvo in največja ljubezen. Igralstvo je zame kot dihanje in brez njega ne morem živeti. Je zdravilo za moje telo, um in dušo. Z igralstvom sem se začela ukvarjati, ko sem bila še v osnovni šoli. Igrala sem v šolskih predstavah, pozneje pa me je dramsko igro učila akademska igralka Barbara Žefran. Obiskovala sem tudi dramsko šolo Satirikon, ki jo vodita akademska igralka Vanja Slapar in akademski igralec ter režiser Viktor Ljubutin. Medtem sem tudi nastopala v gledališču in imela predstave v Ljubljani in Celju.

Glede na to, da imate izkušnje z igro tako doma kot v tujini, me zanima, kakšna je razlika v pristopu – kako drugače pristopajo k učenju igre v Los Angelesu kot pri nas?
Lara Bunta Črnigoj: V Los Angelesu je seveda bolj poudarek na filmu kot gledališču. Potrdila bi lahko, da je pristop različen v Sloveniji in Ameriki. V Los Angelesu so ljudje zelo veseli, vsaj jaz sem imela take izkušnje. Delo je zelo profesionalno, ampak še vedno se najde čas za nasmeh in dobro voljo, kajti potem tudi ljudje lažje delajo. Razlika je, da se tam vse odvija zelo hitro. To ne pomeni, da je površno, ampak da moraš res veliko narediti sam in imeti zelo močno samodisciplino. Če je to na primer, da se moraš naučiti neki naglas, ples ali karkoli drugega, imaš časovno omejeno, do kdaj moraš to usvojiti in sam delaš to. Če do takrat ne znaš, te lahko tudi zamenjajo, in to brez kakršnekoli slabe vesti. Rekla bi, da je to boljše, ker potem tudi samega sebe postavljaš pred preizkušnjo in rasteš kot oseba.

V Los Angelesu ste lani po dveh letih študija diplomirali na akademiji za igro The American Academy of Dramatic Arts. Kako to, da ste izbrali študij samo v L. A.-ju in niste izkoristili možnosti enoletnega študija v New Yorku? Kaj je tisto, kar ima L. A.?
Lara Bunta Črnigoj: Od nekdaj sem si želela v Los Angeles, ker tja spadam. Način življenja mi je tam zelo všeč, zato New York sploh ni prišel v poštev. Odločitev je bila pravilna, saj sem se zelo veliko naučila in profesorji so zelo razgledani, pametni in spoštljivi do vseh nas. Zelo so se trudili z nami in veliko jim je pomenilo, da se vsak od nas največ nauči. In kaj je tisto, kar ima L. A.? Zelo lepo in toplo vreme, ves čas. (smeh)

Glede na to, da je šola izredno draga, traja tri leta – vsak letnik pa plača študent sam, me zanima, ali je ta šola priznana tudi pri nas oz. bi lahko z njo brez težav dobili kakšno vlogo v katerem od slovenskih gledališč?
Lara Bunta Črnigoj: Katerakoli šola šteje. Po mojem mnenju bi morala biti priznana in seveda je zato lažje dobiti kakršnokoli vlogo. Je pa res, da v igralskem svetu ni tako zelo pomembno, katero šolo si naredil, ampak ali si deloholik ali ne. Moraš dokazati, da si vedno pripravljen na nove izzive in da primeš za delo takoj! To šteje veliko bolj kot karkoli drugega, potem pridejo seveda talent, osebnost in videz.
Kar zelo šteje, so dodatna izobraževanja, ki jih imajo navadno tam igralci za dodatno delo. Tam se veliko naučiš, ker delaš z veliko ljudmi in vsaka ura poučevanja šteje.

Imate sploh željo po tem, da bi se kdaj še vrnili domov, ali bi raje ostali v L. A.-ju oz. morda v katerem drugem ameriškem mestu?
Lara Bunta Črnigoj: Ostati si želim v Los Angelesu, seveda pa bi zelo rada tudi igrala in imela različne projekte v domačem okolju oziroma kamorkoli me lahko igra ponese. Želim si delati tudi drugje po Evropi. Veliko snemanj je tudi v Kanadi in Atlanti ter v Ameriki. To je tudi zelo dobra stran snemanj. Veliko potuješ po svetu in spoznavaš nove ljudi.

Zdaj se uveljavljate kot mlada igralka. S kakšnimi projekti se preživljate? Imate kakšno redno službo ali živite iz dneva v dan?
Lara Bunta Črnigoj: Moja redna služba je igralstvo, saj s tem že dovolj zaslužim. Imela sem oz. imam veliko projektov za filme, snemanja reklam ter videospotov, tako da na srečo delam to, kar ljubim.

Kakšne vloge so vam pisane na kožo?
Lara Bunta Črnigoj: Po navadi dobim vloge zaljubljenke, seksi zapeljivke ali pa osebe, ki trpi. Dramatične vloge so mi najljubše. Sem tudi plesalka, zato včasih dobim tudi plesne vloge.

Imate raje klasično gledališče pred občinstvom ali igranje pred kamerami?
Lara Bunta Črnigoj: Zelo rada imam oboje: igro v gledališču pred občinstvom in igro pred kamerami. Nekaj mesecev sem nastopala v gledališču v Los Angelesu z igro Social Darwinism, ki je dobila veliko nagrad v Ameriki. Tudi pisateljica Angela Gant, ki živi v New Yorku, je priletela v Los Angeles, samo da si je ogledala našo predstavo. Bila je zelo zadovoljna in sama mi je izrekla zahvalo za tako dobro odigran njen najljubši in glavni lik v igri.
Po mojem mnenju bi moral vsak dobri igralec delati oboje, igro v gledališču in pred kamero, saj sta to dva drugačna pristopa k igri. V gledališču zgodba poteka od začetka do konca brez prestanka. Občinstvo čuti tvojo energijo, ki jim jo daješ, in prav tako ti čutiš njihovo energijo. Včasih je lahko zelo super in je energija zabavna, občinstvo te hrani s tem. Včasih pa je lahko čisto nasprotje. Občinstvo se skoraj ne odziva, ti pa moraš še vedno igrati na visokem nivoju. S tem pridobiš veliko izkušenj, iz katerih se veliko naučiš. Pri filmu pa vse poteka drugače. Zgodbo snemaš čisto mešano. Na primer prvi dan neko vmesno sceno in nato nazaj k prvi sceni in tako do konca snemanja, ki lahko traja tedne ali celo mesece. Moraš pa zelo dobro uporabljati svojo mimiko obraza, saj te veliko snemajo samo v obraz, in ta mora biti verujoč in realen.

Ste že imeli priložnost igrati s kakšno zvezdo svetovnega kova?
Lara Bunta Črnigoj: Seveda. Bila sem v filmu z Jakom Gyllenhaalom, ki je zelo prijazen in zabaven ter istočasno zelo profesionalen. Do vseh nastopajočih je bil spoštljiv in se je razumel z vsemi sodelujočimi na snemanju. Igrala sem tudi že s Toni Collete, Tomom Ellisom, Angelo Bassett ...

S kom pa bi si želeli deliti oder oz. igrati v filmu?
Lara Bunta Črnigoj: Moji idoli so Meryl Streep, Kate Winslet, Natalie Portman, Leonardo Dicaprio in Tom Hanks. Slišim tudi zelo dobre stvari o njih in so meni osebno eni najboljših igralcev. Je pa še veliko drugih, ampak ti so moj najboljši izbor igralcev, s katerimi si želim igrati v filmu.

Kaj je na vas posebnega, da vas v poplavi igralcev na avdicijah in kastingih opazijo?
Lara Bunta Črnigoj: Najpomembneje je, kako vstopiš v prostor, saj s tem že začneš avdicijo. Komisija na avdiciji se lahko odloči, ali te bodo zbrali ali ne, že v prvih 10 sekundah. Moraš biti zelo pripravljen za avdicijo, v smislu, da si zelo sproščen in pripravljen na katerikoli izziv. Vsakič, ko grem jaz na avdicijo, sem samozavestna in vem, da sem edina oseba v tistem prostoru, ki jo oni potrebujejo za določeno vlogo. Vedno sem nasmejana, zelo samozavestna in pripravljena na vse izzive, ki me čakajo.

Koliko avdicij na mesec obiščete?
Lara Bunta Črnigoj: Tam je zelo veliko avdicij vsak dan. Na mesec lahko obiščeš tudi do 20 avdicij, mogoče tudi več.

Pa se igralci množično prijavljajo?
Lara Bunta Črnigoj: Igralci se množično prijavljajo, in to vsak dan. Seveda je to za nekatere zelo težko, če morajo zraven za preživetje delati še kaj drugega.

Imate vi agenta?
Lara Bunta Črnigoj: Imam agenta, ki me prijavlja na avdicije oziroma vloge, vseeno pa se tudi sama trudim prijavljati.

Vas kdaj povabijo tudi na kakšno 'zaprto' avdicijo, ko iščejo točno določene igralke – točno določenega videza?
Lara Bunta Črnigoj: To gre večinoma prek agenta, saj drugače ne moreš priti zraven, če nimaš vez. Po navadi je za točno določen videz.

Kaj pa tista temnejša plat igralstva, ko se igralke vabijo na zabave, na katerih je veliko drog? Je tega res tako veliko tam?
Lara Bunta Črnigoj: Seveda moraš zelo paziti, s kom in kje se družiš, ampak če si pameten in dobro vzgojen, potem veš, kaj je prav, in nimaš s tem težav.

Poletja vedno preživljate doma?
Lara Bunta Črnigoj: Poletje vedno preživim doma in seveda na morju. Zelo rada imam dom in na splošno Evropo, zato sem vedno vesela, ko se vrnem domov.

Kako pogosto pa se vračate domov in za koliko časa?
Lara Bunta Črnigoj: Pridem vsaj dvakrat na leto. Po navadi okoli božiča, da sem z družino, in poleti.

Kaj pa je tisto, kar v L. A.-ju najbolj pogrešate?
Lara Bunta Črnigoj: Slovenija je zelo lepa dežela in ljudje bi se tega morali bolj zavedati. Živimo v prekrasni državi in jaz sem zelo navezana na dom. Najbolj pogrešam hrano, družino in prijatelje. Včasih tudi naš humor (smeh)!

Fotografije: osebni arhiv